‘Zorunlu trafik sigortasında fiyatı devlet belirlemeli’

TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, zorunlu trafik sigortasında risk ve fiyatın devlet tarafından belirlenmesi gerektiğine işaret ederek, “Bu yıl nisan ayından bugüne kadar 8 defa zam yapıldı. Esnafımızın kazandığı zorunlu trafik sigortasına gidiyor, bu fırsatçıl

‘Zorunlu trafik sigortasında fiyatı devlet belirlemeli’

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, yazılı açıklamasında, 2014 yılı başından itibaren trafik sigortasında serbest tarife rejimi uygulamasına geçildiğini ve primlerin sigorta şirketlerince belirlediğini hatırlattı. Geçen yıl İstanbul’da bin 300 ile 2 bin 500 lira prim ödeyen iki minibüse, bu sene kazaları olmadığı halde 11 bin 810 lira ile 12 bin 310 lira poliçe kesildiğini bildiren Apaydın, ticari taksilere kesilen poliçenin ise 2 bin 650 ila 6 bin lira arasında değiştiğini belirtti.

Zorunlu trafik sigorta bedellerinin, kasko fiyatlarını ikiye katladığına dikkati çeken Apaydın, mecburi bir sigorta fiyatının serbestçe belirlenmesini yanlış bulduklarını vurguladı. Apaydın, zorunlu trafik sigortasında risk ve fiyatın devlet tarafından belirlenmesi gerektiğine işaret ederek, “Daha önce devlet tarafından belirlenen sigorta fiyatları rekabet olsun diye serbest bırakıldı ama tam tersine sigorta şirketleri serbestliği fırsat bilerek, sürekli zam yapıyorlar. Bu yıl nisan ayından bugüne kadar 8 defa zam yapıldı. Esnafımızın kazandığı zorunlu trafik sigortasına gidiyor, bu fırsatçılığa son verilmeli. 1 Haziran’da yapılan yasal değişiklikler gerçek rekabet ortamını yaratmadı. Bugün ülkemizde zorunlu trafik sigortasının kasko sigortadan farkı kalmadı. Devlet özellikle zorunlu trafik sigortasında tavan ve taban primleri belirlemeli. Sigorta şirketlerinin keyfiyetinden esnafımız kurtarılmalı” ifadelerini kullandı.

“Fiyatlar yüzde 100’ün üzerinde arttı”

Sigorta şirketlerinin zarar ettiklerini belirttikleri maddelerde iyileştirme yapılmasına rağmen poliçe fiyatlarında indirim görmediklerinin altını çizen Apaydın, şunları kaydetti:

“Vefat tazminatının hesaplamasına standart getiren düzenleme ile sigorta şirketleri kime, ne ödeyeceğini bilecek. Trafik sigortasından sağlık giderleri karşılanmayacak, tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenecek. Sigorta şirketleri tedavi sonrası sakatlık durumunda devreye girecek. Sigorta şirketi hasarlı aracın onarımında eşdeğer yedek parça kullanabilecek. Kaza tarihine göre modeli üç yılı geçmeyen araçların onarımında yedek parçanın tamiri mümkün değilse ancak orijinal parça kullanılacak. Kısmi onarımlarda yedek parçaları sigorta şirketi tedarik edebilecek. Bu dört madde sigorta şirketlerinin zarar ettiğini söyledikleri konulardı. Hepsi şirketler lehine düzenlendi ama esnafa kesilen poliçelerde hala bir iyileşme olmadığı gibi geçen yıla göre bu yıl fiyatlar yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X