Merkez Bankası eylül ayına ilişkin fiyat gelişmeleri raporunda, işlenmemiş gıda fiyatlarının taze meyve ve sebze kaynaklı olarak artış kaydettiğine dikkati çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, 2014 ve 2015 eylül aylarındaki Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) madde sepetindeki ortalama madde fiyatlarına bakıldığında zeytinyağı yüzde 99’luk zam ile fiyatı en çok artan ürün oldu. Zeytinyağının kilogram fiyatı geçen sene eylül ayında 13,3 lira, bu sene aynı ayda ise 26,6 lira olarak hesaplandı.
CEVİZ 59 LİRA
Alışveriş sepetindeki sebzelerde yüzde 20’in üzerinde fiyat artışları görüldü. Söz konusu dönemde patlıcana yüzde 45, dolmalık ve çarliston bibere yüzde 38, sivri bibere yüzde 29, taze fasulyeye yüzde 27, sarımsağa yüzde 25, salatalığa yüzde 22, kabağa yüzde 20 zam geldi. Kuruyemişler ise hem fiyatları hem de artış oranları ile dikkati çekti. Söz konusu dönemde fındığın kilogram fiyatı yüzde 38 artışla 60 liraya, bademin fiyatı yüzde 37 artış ile 59 liraya, cevizin fiyatı yüzde 21 artışla 59 liraya, yer fıstığının fiyatı ise yüzde 53 artışla 21 liraya çıktı.
KURU FASULYE UCUZLADI
Fiyat artışının en yüksek olduğu ürünler arasında yaz meyveleri de yer aldı. Karpuzun fiyatı yüzde 25, üzümün fiyatı yüzde 22 arttı. Söz konusu dönemde fiyat artışı en çok olan 20 gıda ürünü arasında yüzde 35 ile mercimek, yüzde 25 ile baharat, yüzde 24,7 ile dana eti, yüzde 21 ile çay da yer aldı. Bir önceki aya göre ise karpuzun fiyatının yüzde 48, patlıcanın yüzde 22, biber çeşitlerinin yüzde 20, marulun fiyatının da yüzde 14 arttığı görüldü. Türkiye’de son 1 yıl içerisinde 117 ürün arasından 12’sinin fiyatı geriledi. Fiyat düşüşünde ilk sırayı yüzde 22 ile kuru fasulye aldı. Bu ürünü, yüzde 17 ile margarin, yüzde 10 ile domates takip etti.