Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ZEYDER) Başkanı Hidamet Asa, özellikle tağşişli zeytin ve zeytinyağı ile Zeytincilik Kanunu’na ilişkin rapor hazırlayarak, ilgili Bakanlığa sunacaklarını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde toplanan dernek yönetim kurulu üyeleri, zeytin ve zeytinyağında tağşişin önlenmesi ile 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılaştırılması Hakkındaki Kanun’a ilişkin rapor hazırlayarak, ilgili Bakanlığa sunma kararı aldı. Toplantıda, ZEYDER Yönetim Kurulu Üyesi seçilen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Ceylan da hazır bulundu. Dernek Başkanı Hidamet Asa, ZEYDER’in mevcut sorunları çözmek için gerekli çalışmaları yaparak, ilgili kurumlarla temasa geçeceğini vurguladı. Derneğiin ilk genel kurulunun eylül ayında gerçekleştiğini hatırlatan Asa, ”Yönetim kurulumuzla birlikte hiç vakit kaybetmeden başta tağşişli ürün, merdiven altı üretim, Zeytincilik Kanunu, rekolte çalışmalarında bilimsel metotlar gibi konularda gerekli çalışmaları yaparak raporlarımızı hazırlayacağız. Daha sonra özellikle tağşişli zeytin ve zeytinyağı ile Zeytincilik Kanunu’na ilişkin rapor hazırlayarak ilgili Bakanlık’a sunacağız” dedi.
EN BÜYÜK SORUN TAĞŞİŞLİ ÜRÜN
Asa, sektör sorunlarının başında merdiven altı üretimin geldiğini dile getirerek, kayıt dışı üretimin tağşişli ürünlerin piyasaya sunulmasına ve bunun da tüketimin azalmasına yol açtığını kaydetti. 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılaştırılması Hakkındaki Kanun’da yapılacak değişikliği de değerlendiren Asa, ”Söz konusu yasal düzenleme ile sofralık zeytin üretiminde dünya lideri olmayı hedefleyen ülkemizin zeytinlik alanları azalacak ve dolayısıyla üretimin de azalmasıyla birlikte dünya liderliği hedefine ulaşmamız zor olacaktır. Milli Tarım Projesi kapsamında üreticiye verilecek mazot desteği ile bir çığır açan Tarım Bakanlığımızın bu konuyu da sahipleneceğini düşünmekteyiz” diye konuştu.
UYDUDAN TAKİP SİSTEMİ
Toplantıda, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK) gerçekleştirdiği rekolte tahmin çalışmaları ve açıklanan rakamlar da değerlendirilirken, UZZK’nın açıkladığı zeytin ve zeytinyağı verilerinin sağlıklı olmadığı vurgulandı. Rekolte tahmin çalışmalarının bilimsel metotlarla yürütülmesi gerektiğine işaret eden Asa, ”ZEYDER olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa Bursa bölgesindeki ağaç varlığının uydudan tespitine yönelik bilimsel bir çalışma yürütüyoruz. Bursa’da pilot olarak başlayan çalışmanın uzun vadede ülke genelinde de uygulanmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.