Kamuoyunda son günlerde dile getirilen ‘100 milyon zeytin fidanı dikilmesi için devlet desteği verilmesi’ yönündeki açıklamalara Marmarabirlik’ten sert tepki geldi. Birlik Başkanı Hidamet Asa yaptığı açıklamada, taleplerin arkasındaki asıl amacın damak tadı bakımından en kaliteli üretim yapılan Güney Marmara Bölgesi’nde yetişen Gemlik tipi zeytin üretimini baltalamak olduğunu belirterek, ”İlk önce zeytin üretiminde yıllar itibariyle oluşan arz fazlalığına çözüm bulunmalı” dedi.
‘SOFRALIK’ DESTEKLENMELİ
Merdiven altı üretim nasıl önleneceği ve haksız rekabetin önüne nasıl geçileceğinin gündeme getirilmesi gerektiğini dile getiren Asa şöyle devam etti:
”Diğer bölgelerde yetişen ürün çeşitleri ‘Gemlik zeytini’ diye piyasaya sunulmaktadır. Bu son derece haksız bir kazanç sağlama yöntemidir. Mutlaka bunun önüne geçilmelidir. Zeytinyağına teşvik verilmekte ve daha da arttırılması istenmektedir. Sofralık zeytin üretimi yapan üreticilere haksızlık yapılmaktadır.”
KAYIT ALTINA ALINMIŞ OLUR
Sektörün en önemli sorunlarından biri olan merdiven altı üretimin önlenmesi ve kaliteli sofralık zeytinin tüketilebilmesi için öncelikle sofralık çeşide müstahsil makbuzu karşılığında teşvik verilmesi gerektiğini anlatan Asa, ”Böylelikle aynı zamanda ülkemizde üretilen ortalama 500 bin ton sofralık zeytin de kayıt altına alınmış olacaktır” dedi.
FİDAN DESTEĞİ YAĞLIĞA VERİLMELİ
Yağlık zeytin fidanı yetiştirilmesinin çok zor olduğunu, bu sebeple kolay yöntem seçilerek Gemlik çeşidi fidan üretimi yapılacağının altını çizen Hidamet Asa, şunları kaydetti:
”Geçmiş yıllarda olduğu gibi birçok bölgede dikilen Gemlik tipi fidanlardan alınan ürünler düşük kalitede olmasına rağmen bölgemiz zeytini ile aynı pazarda aynı raflarda yer alacak ve böylece tüketiciler daha düşük kalitedeki ürüne yüksek fiyat ödemek zorunda kalacaktır. Eğer teşvik verilecekse kontrollü olarak yağlık zeytin fidan dikimine verilmeli” diye konuştu.
ARZ FAZLALIĞI BULUNMAKTA
-Ülkemizde sofralık zeytin üretimi 10 yıl önce 250 bin ton iken, bu gün 500 bin tona çıkmış bulunmaktadır.
-Sofralık zeytin tüketimi 10 yıl öncesi ile aynı. Bundan dolayı da bazı yıllarda arz fazlalığı oluştu.
-‘100 milyon zeytin ağacı dikilmeli’ açıklamalarının ne amaçla yapıl tığını merak etmekteyiz.
GERÇEK DIŞI AÇIKLAMA
Hidamet Asa, “Ülke genelinde 438 bin ton sofralık zeytin ve 190 bin ton zeytinyağı rekoltesinin olduğu yönündeki açıklamalar da gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.