İlgili kanun Resmi Gazete’de yayımlanınca üyelikleri sona erecek olan Yargıtay ve Danıştay üyeleri, cübbelerini giyerek, Yargıtay Başkanlığı önünde toplandı. “Yargıtay ve Danıştay üyeleri” adına hazırlanan açıklamayı Yargıtay 5. Hukuk Dairesi Üyesi Salih Özaykut okudu.
YARGITAY VE DANIŞTAY YÖNETİMİ ELEŞTİRİLDİ
Kanun hakkında kamuoyunu bilgilendirmek ve tarihi sorumluluklarını yerine getirmek için toplandıklarını belirten Özaykut, “Dünya tarihinde eşine az rastlanır şekilde Yargıtay ve Danıştay’ın fiilen tasfiye edilmek istenmesine rağmen ne yazık ki buna öncelikle tepki vermesi gereken Yargıtay ve Danıştay yönetiminden bugüne kadar bir açıklama yapılmadığı için burada toplandık. İstinaf mahkemeleri kurulacağı 2004’ten beri bilinmesine rağmen Yargıtay ve Danıştay üye sayısı 2011 ve 2014’te artırıldı. Aradan 1.5 yıl geçti ve bu kez üye sayıları azaltılmaya çalışılıyor. Boşalt doldur yapılarak yürütmeyle uyumlu, yandaş bir yargı oluşturularak, yürütmenin yargı içinde dizaynı sağlanıyor” dedi.
“YSK TARAFSIZ OLAMAYACAK…”
Uluslararası raporda ‘hükümet destekli’ ve ‘hükümet dışı kuruluş’ olarak anılan Yargıda Birlik Platformu oluşumuna uzak olanların, yani yürütmenin etkisine kapalı kalan üyelerin yüksek yargıdan tasfiye edildiğini savunan Özaykut, “Bu kanunla kuvvetler ayrılığı ilkesi ortadan kaldırılmakta, yürütmenin tek hakim olduğu kuvvetler birliği sistemine geçilmektedir. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkan dahil tüm üyelerin görevi de sona eriyor. Bu şekilde, Cumhurbaşkanı ve Yargıda Birlik Platformu tarafından seçilen üyelerin egemen olduğu HSYK tarafından belirlenecek üyelerden oluşacak yeni yüksek yargının seçeceği YSK’nın tarafsız olacağı konusunda şüpheler oluşacaktır” diye konuştu.