Yüksek Kahve’den bir dünya şampiyonu çıktı

Diyarbakır’ın meşhur Yüksek Kahvesi’nde ustaların müsabakalarını izleyerek oyununu geliştiren 30 yaşındaki Nihat Aydın, Kuveyt’teki Dünya Dama Turnuvası’nda şampiyon oldu.

Yüksek Kahve’den bir dünya şampiyonu çıktı

BBC Türkçe’den Hatice Kamer, genç şampiyonun Diyarbakır’daki kahvehaneden şampiyonluğa giden hikayesini aktarıyor.

Dışarıda buz gibi bir hava var ama bu durum kahvenin müdavimlerine engel değil.

İçeride yaklaşık 50 kişi var. Hem sobanın sıcağından hem de içerideki kalabalıktan kahvenin camları buğulanmış.

Kahveye girdiğimde, yaşlı müşterilerin meraklı bakışları ile karşılaşıyorum. Girişe kurulmuş iki tablanın üzerindeki rengârenk kehribar tespihler alıcısını bekliyor.

Çaycı, dumanı üzerinde tüten taze çayları masalara servis ederken, duvarın önüne dizilmiş bir grup dama oynuyor. Kameramı gören yaşlı bir amca dama oynayan grubu işaret ediyor ve “Şampiyon orada” diyor.

İki ayrı dama masasında kıyasıya bir mücadele var. İzleyiciler arada oyunculara hamle önerisinde bulunsa da, genç oyuncu kendinden emin bir şekilde birkaç usta hamle yapıyor.

Televizyonda Amerika’nın Suriye’den çekilmesi ile ilgili haberler var. İzleyiciler göz ucuyla habere göz atsalar da, masadaki oyun şimdilik daha çok ilgi çekiyor.

Nihat adlı genç oyuncu, 60’larında gösteren Remzi adlı oyuncuyu birkaç hamlede yeniyor.

Bu kadar kısa sürede yenilmiş olmak Remzi’nin gücüne gitmiş gibi görünüyor ama yenmek kadar yenilmek de oyunun doğası.

Centilmence elini uzatıp, “Ne de olsa şampiyonumuz” diyerek el sıkışıyor.

Dama oyuncuları

Nihat, kahveye girişte, yaşlı amcanın “şampiyon” diye işaret ettiği dama oyuncusu.

30 yaşındaki usta oyuncu birkaç hafta önce Kuveyt’te yapılan dama turnuvasında şampiyon olmuş.

Kahvenin müdavimleri genelde yaşlılar. Birçoğu emekli ve günlerinin birkaç saatini burada geçiriyorlar. Yüksek Kahve için “Yüksek siyasetin döndüğü yer” ifadesi çok sık kullanılsa da burası aynı zamanda Diyarbakır’ın en iyi dama oyuncularının bir araya gelip, müsabakalar yaptığı belli başlı mekânlardan.

1994 yılında Kulp’un İnkaya köyünden zorunlu göç sonucunda Diyarbakır’a yerleştiklerinde Nihat 6 yaşındaymış.

Küçük yaşlardan itibaren hem okumuş hem de çalışarak ailesine katkıda bulunmaya çalışmış. Damayı çalıştığı iş yerinde görmüş, yaşlıları izlemiş uzun yıllar. Daha sonra yere çizdiği çizgiler ve taşlarla pratik yapmış ama usta dama oyuncularını izlemek, hamleleri ve oyunları görmek onun en iyi öğretmeni olmuş.

‘İyi oyunculuk, iyi izlemekten geçiyor’

“Çocukken o kadar çok dama düşünüyordum ki, neredeyse diğer aktiviteleri ihmal ediyordum. Rakiplerimi nasıl yenebilirim diye hamleleri düşünerek yatardım. Daha iyi oynayan birini görünce daha çok merak saldım, oynama şevkim arttı. Türkiye’de kim iyi oynuyor diye hep iyi oyuncuların peşinden gittim, iyi oyuncular nasıl oynuyor hep takip ettim. Ama vazgeçmedim” diyor.

Dama oyuncusu Nihat
Gıda sektöründe çalışan genç oyuncu, damanın hayatında çok yer kapladığını söylüyor.

Diyarbakır’da eskiden çok iyi dama oyuncularının olduğunu söyleyen Nihat, iyi oyunculuğun iyi izleyicilikten geçtiğine inanıyor.

15 yaşındayken Diyarbakır’ın en iyilerinden birinin yendikten sonra, iyi bir dama oyuncusu olduğunu fark etmiş:

“Diyarbakır için eskiden damanın başkenti deniyordu. Çok iyi oyuncuları yıllarca izledim. Heci Mihemed Simaqî adında çok iyi bir dama oyuncusu vardı, damaya adeta aşıktı. Onu kimse yenemiyordu kolay kolay. 15 yaşında onunla oynadım ve yendim onu. Yaşlandığı için yenebildiğimi düşünüyorum ama o beni çok takdir etmişti, oyunumu, hamlelerimi çok beğendiğini söyledi. Sözleri bana cesaret verdi, özgüvenim arttı. El verdi diyebilirim. Ben de o günden sonra damadan vazgeçmedim.”

Nihat, damanın basit bir oyun olarak algılandığını ama bu oyunun derinliğinin daha keşfedilmediğine inanıyor.

Gıda sektöründe çalışan genç oyuncu, damanın hayatında çok yer kapladığını söylüyor.

“Bazen beynimi dinlendirmek için bilinçli olarak birkaç hafta oynamıyorum. Dama da satranç gibi beyin sporu. Ama en büyük kazanımı sabretmeyi de öğretmesi. Sabırlı değilseniz, iyi bir dama oyuncusu olamazsınız” diyor ve bu oyun sayesinde çok iyi dostlar edindiğini söylüyor.

İlk şampiyonluk 2013’te

Türkiye’nin birçok kentinde dama turnuvalarına katılmış Nihat. Çocukluğundan gelen bu tutku ona birçok başarı sağlamış. 2013 yılında Türkiye Şampiyonu olmuş.

Nihat

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X