Başbakan Binali Yıldırım, Ankara YHT Garı açılış törenindeki konuşmasına Cumhuriyet’in kuruluşunun 93. yılını kutlayarak başladı.
Cumhuriyet kurulduktan 10 yıl sonra Türkiye’nin, inşa ettiği demir ağları ile gurur duyduğunu hatırlatan Yıldırım, “Şimdi ise yeni ve hızlı trenleriyle kat kat artan bölünmüş yollarıyla, deniz taşımacılığıyla ve dünyada en yaygın hava yolu uçuşlarıyla gurur duyan bir ülke haline geldik.” değerlendirmesinde bulundu.
Yıldırım, 29 Ekim 2013’de dünyanın en önemli, en büyük ve en teknolojik özelliğe sahip Marmaray’ı milletin hizmetine sunduklarını anlatarak, “Bugün bu açılışa da hem dev projelerimize aşama kat ediyoruz, hem istikrar, güven ve dayanışma içerisinde neler başaracağımızı ispat ediyoruz.” ifadesini kullandı.
“Ankara yüksek hızlı tren ağlarının da başkenti olmaya başladı”
“Ankara sadece Türkiye’nin başkenti değil. Ankara yüksek hızlı tren ağlarının da başkenti olmaya başladı.” diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ankara’dan İstanbul’a, Ankara’dan Konya’ya, Ankara’dan Eskişehir’e… Gelecekte Ankara’dan Afyon’a, Uşak’a, Manisa’ya, İzmir’e. Ankara’dan Kırıkkale’ye, Yozgat’a, Sivas’a, Erzincan’a. Ankara’dan Kayseri’ye, Ankara’dan Konya, Karaman, Mersin, Adana, Gaziantep’e. Velhasıl Türkiye’nin nüfusunun yüzde 55’ini oluşturan 14 büyük vilayetimize hızlı tren ağlarıyla bir dantel gibi dokuya dokuya, öre öre geliyoruz, hayırlı uğurlu olsun. Bu millete hizmet etmek, ibadettir.”
“Hızlı tren hattı Türk tarihinin dönüm noktalarından biri”
Hızlı tren hattının hizmete alınmasının Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olduğunu vurgulayan Yıldırım, bu kapsamda yapılanları anlattı.
Yıldırım, önce Eskişehir hızlı tren hattını açtıklarını aktararak, “Eskişehir’den Ankara’ya, Ankara’dan İstanbul’a seyahatlerin yüzde 72’si yüksek hızlı trenle yapılıyor. Karayolunu daha az insanlar kullanmaya başladı. Aynı şekilde Ankara-Konya hızlı tren hattını yüzde 66 vatandaşımız kullanıyor.” diye konuştu.
“Artık tarihi gar, ihtiyaca cevap vermiyordu”
Yıldırım, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyetinin üç başkenti olan İstanbul, Ankara ve Konya’nın hızlı tren ağlarıyla birleştirildiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
“İlk hızlı tren hattını açtığımız 2009’da bu garda 28,5 milyon vatandaşımız seyahat etti. Artık tarihi gar, ihtiyaca cevap vermiyordu. Onun için işte bu modern Ankara Tren Garı yap-işlet-devret modeliyle 725 trilyon harcanarak, bu hale geldi. Devletin kasasından para çıkmadı, vatandaş yaptı, işletecek, hem para kazanacak hem de Ankaralılara, Türkiye’nin her tarafından gelen vatandaşlarımıza hizmet verecek.”
“Ankara YHT Garı bir yaşam merkezi haline geldi”
Ankara YHT Garı’na her gün 150 bin kişinin gece gündüz gelip, geçeceğine dikkati çeken Başbakan Yıldırım, “Bu bir nevi Ankara’nın bir yaşam merkezi haline geldi. Seyahat edenler, bir yerden bir yere transfer olacaklar, burada konaklayabilecek, alışveriş yapabilecek, vaktini geçirebilecek sadece bir gar değil, aynı zamanda gece gündüz hayat olan insanların buluştuğu, görüştüğü, ihtiyacını giderdiği çok güzel bir mekan haline geldi.”