Başbakan olduktan sonra ilk yurtdışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapan Binali Yıldırım, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya geldi.
Binali Yıldırım ve Mustafa Akıncı, yaptıkları görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı ve soruları yanıtladı.
Binali Yıldırım, şöyle konuştu:
“Kuzey Kıbrıs her zaman adil ve inisiyatif alan taraf olmuş. Kalıcı çözüm, yalnızca atı başlıktan ibaret değil. Kalıcı çözüm eşitliğe ve geleneğe inançla mümkün olabilir. Tarafların birbirlerini ortak olarak görüp, birlikte yaşama bağlı olduğu unutulmamalıdır.
Garantör ülke olarak Türkiye, bu güzel adada yaşayan iki halkın arasında siyasi bir çözümün önümüzdeki bir yıl içinde ulaşılabileceğine inanmaktadır. Çözüm her iki tarafa da yarayacak ve adanın gerçek potansiyelini ortaya çıkaracaktır.
Türkiye’de ne olacaksa Kuzey Kıbrıs’ta da olacak. Gerek altyapı gerek diğer şeyler Türkiye’nin kabiliyetinde olan her şeyi bugüne kadar yaptık bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.
Türkiye her şart altında Kıbrıs Türkü’nün yanında olacaktır. Adada huzur ve istikrarın yerleşmesi, refahın arttırılması yönünde kararlı çalışmalara devam edeceğini, Kıbrıs Türk halkının, halkının selametinin sağlanmasını yönünde ahdi ve tarihi sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceğimizi belirtiyorum.”
“SONRAYA AKTARMA LÜKSÜMÜZ YOK”
Akıncı, şu ifadeleri kullandı: “Biz Kıbrıs’ta bu yarım asırlık sorunu bir yere bağlamak için var gücümüzle çalışacağız, bunu iyi niyetle yapacağız. Hedefimiz bu yılın sonunda da bir çözüme ulaşmak. Ancak kendimiz için de çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Toplumsal gelişimimizi daha sonraya aktarmak lüksüne sahip değiliz. Toplumsal gelişimimizi sağlarsak Avrupa Birliği’ne girdiğimizde rekabetle başedebiliriz. Demokrasisi ve ekonomisi güçlenen bir Kuzey Kıbrıs, geleceğimizin teminatıdır.”
“SÖYLENTİLERE KULAK ASMAYIN”
Binali Yıldırım, “Türkiye ve Kuzey Kıbrıs arasındaki ilişkilerin bu dönemde nasıl olacağı yönündeki bir soruya karşılık şunları söyledi:
“Türkiye’deki son 15 yıllık AK Parti iktidarları popülizm yerine, Türkiye’nin büyümesi ve kalkınması için ne gerekiyorsa onu yapmıştır. Tarım ve sağlık alanındaki çalışmalar, ekonomik reformlar buna örnek gösterilebilir. Kuzey Kıbrıs ve Türkiye arasındaki ilişkiler menfaat ilişkisi değildir. Bu ilişkiler Kuzey Kıbrıs’ın geleceğe olan yolculuğunda siyasi ve ekonomik olarak güçlü bir şekilde hazır olması, çözüm olduğunda iki tarafında eşit temsil edilmesi bağlamındadır.
Biz her alanda bir dayanışma içindeyiz. Tecrübe paylaşımımız var, ekonomik alanda projelerimiz var. Altyapı konusunda ciddi projeler yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Yeni bir eylem planımız var, bu eylem planındaki hedefler harfiyen yerine getirildi bundan sonra da getirilmeye devam edilecek. Bugün Kuzey Kıbrıs’ta olan yapıların büyük bir kısmı Güney Kıbrıs’ta yok. Su projesi bu konuda bir ilktir. Akdeniz’i geçerek su getirilmesi bir ilkti ve bu çalışmanın ilk aşaması bitti, yakında dağıtıma başlanacak. Söylentilere kulak asmayın.”
“KRIZ VAR MIYDI Kİ AŞILSIN?”
Mustafa Akıncı, Rum liderle yarın yapacağı görüşmenin hatırlatılarak, “Krizin aşıldığını düşünüyor musunuz?” sorusuna şöyle yanıt verdi:
“Kriz var mıydı ki aşılsın? Ortada gerçekten bir kriz yoktu. Ortada suni yaratılmış bir durum vardı ve gereksizdi bana sorarsanız. Çok kez açıkladım Joe Biden’la görüşmelerimizin doğal olduğunu. Ancak bizim oradaki varlığımız ve BM Genel Sekteri’yle görüşmemiz tepki konusu oldu. Bundan dolayı Rum lider benimle ve sekreterle olan görüşmelerini iptal etti. İptal kararı açıklanırken bunun görüşmeleri tamamen bitirmediğini satır aralarında belirtti. 1 Haziran Dünya Çocuk Günü vesilesiyle Rum liderle yarın buluşacağız. İki taraftan da 50 çocuk bir araya gelecek. Biz o çocukların geleceği için birbirimizi daha iyi anlar bir noktaya gelmemiz lazım. Umarım yarınki çalışma yeni bir müzakere zemininin oluşmasına katkıda bulunur.”
SUYUN ARDINDAN ELEKTRİK
Binali Yıldırım, “Türkiye’den gelen suyun ardından elektriğin de kabloyla geleceği öteden beri dillendiriliyor. Bu konuyla ilgili bir takvimi belli mi?” sorusunu “KKTC ile ülkemiz arasında yakın zamanda imzalanan ekonomik ve mali işbirliği protokolü yürürlüğe girdi. Bu çerçevede ne gerekiliyorsa yapılacak. Buna ekonomi de dahil elektrik de dahil sanırım bunun detayına girmemize gerek yok” diye yanıtladı.