Yılbaşı öncesi vatandaşa ‘sahte içki’ uyarısı

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Gıda Komisyonu Başkanı Can Demir, yılbaşı öncesinde vatandaşlara “sahte içki” tüketimine karşı uyarılarda bulundu.

Yılbaşı öncesi vatandaşa ‘sahte içki’ uyarısı

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜSODER olarak vatandaşları sahte içki tüketmemeleri konusunda sürekli uyardıklarını hatırlattı.

Ülke genelinde konuyla ilgili her bireye ulaşamadıklarını belirten Demir, “Bazı vatandaşların uyarılarımızı önemsemediğini görüyoruz. Son aylarda sahte içki tüketimine bağlı ölenlerin sayısı İstanbul’da 33, İzmir’de ise 11 kişiyi buldu. Yılbaşı öncesinde, ‘2015’e veda, 2016’ya hoş geldin’ eğlencelerinin sahte içki tüketilerek faciaya dönüşmemesi için uyarılarımızı tekrarlıyoruz” dedi.

Demir, son dönemde özellikle büyük şehirlerde binlerce şişeyle ifade edilen sayılarda sahte içki ele geçirildiğine dikkati çekti.

Sahte içkinin görme kaybı başta olmak üzere bazı sağlık sorunlarına hatta can kayıplarına yol açabildiğini anlatan Demir, şunları belirtti:

“Ülkemizde, alkol ürünlerinde 2007’den bu yana öncelikle mali takip ve de tüketici sağlığını korumak maksadıyla akıllı bandrol uygulaması ‘uluslararası düzeyde güvenlikli izlenebilirlik’ mevcut. Yerli ve ithal tüm ürünleri kapsayan Bandrollü Ürün İzleme Sistemi (BÜİS) uygulaması, tüketicileri sahte ve kaçak ürünlerden korumak amacıyla Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) ile Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) kurumlarının yasal düzenlemesi olarak yapılmaktadır.”

Satın alınacak ürünün mutlaka bandrolüne bakılması gerektiğine işaret eden Demir, “Kontrol, güvene mani değildir” sözünün unutulmamasını istedi.

Eğlencelerin faciayla sonuçlanabileceği uyarısında bulunan Demir, şöyle dedi:

“Tüketicilerimiz, otel, bar ve eğlence merkezleri ile restoranlarda içki şişesinin gözlerinin önünde açılmasını istemeli ve akıllı bandrolü detaylı olarak kontrol etmelidir. Tüketicilerimiz, kesinlikle akıllı bandrolü olmayan ve de önceden açılmış şişe ile ölçekli adı altında bardak ve benzeri kaplara aktarılmış olarak servis edilen içki tüketmemeli, yırtık ve bozulmuş bandrollü ürünleri satın almamalıdır. Bu durum, şişenin daha önce açıldığı anlamına gelir.”

Bandrol seri numarası ile sorgulama yöntemi

Alkollü içkilerde geçen haziran ayından itibaren bandrol kontrolü başlatıldığını anımsatan Demir, sorgulamanın nasıl yapılacağını şu şekilde anlattı:

“Bandrollerde birbiriyle uyumlu desenler kullanılmıştır. Bandrolün bir ucunda GİB logosu, diğer ucunda TAPDK logosu yer alır. Bandrol yapıştırma işlemi TAPDK logosu şişenin kapağına, GİB logosu ise şişenin boynunda denk gelecek şekilde yapılmıştır. Bandrolün şişe kapağı üzerindeki kısa kenarında sarı üzüm salkımı içerisinde TAPDK logosu bulunur. Logonun üst bölümünde kalan üzüm yaprakları yanar döner altın sarısı yaldız olarak renk değiştirir. Bu görünür görünmez değişimini kontrol edin. TAPDK logosunda siyah yazının çerçevesinde ve QR kodun üst orta bölümündeki kare içerisinde özel bir güvenlik özelliği bulunmaktadır. Logoya farklı açılardan bakıldığında önden bakış, pembe renk ve açılı bakış, yeşil renk değişimini kontrol edilmeli. İçki şişesinin kapağına üstten baktığınızda bandrol üzerindeki ‘www.buis.com.tr’ ve ‘SMS 2847’ çerçevesi ile kırmızı renkli QR kod ve altında yer alan seri numarasını oluşturan karakterler şişe kapağını ortalamış halde görünür.”

Can Demir, “SMS 2847” yazısının alt satırına bandrolün yapıştırıldığı ürüne ait olan rakı, şarap, votka gibi ürün bilgisini gösteren ifadelerin yazıldığını belirtti.

Bunun hemen altındaki ikinci satırda 22 ile başlayan 4-6 haneli GTIP grup numaraları bulunduğunu söyleyen Demir, “Üçüncü sıradaki en alt satırda ise şişenin hacim bilgisini gösteren # 5, 10, 20, 35, 50, 70, 100 gibi bilgiler açık olarak yazılmıştır. Bandrol üzerindeki bu bilgiler ile ürünün ambalaj ve etiket bilgilerini karşılaştırma yapmak suretiyle ürünü kontrol edin” ifadelerini kullandı.

Bandrolde bulunan kırmızı QR kodun altında iki satır olarak yazan görünür bandrol seri numarasının 2847’ye kısa mesaj gönderilerek SMS sorgulamasının yapılabileceğini bildiren Demir, “www.buis.com.tr” web adresinde açılan sorgulama alanına bu numara girilerek ürünün kontrol edilebileceği bilgisini verdi.

Demir, söz konusu kontrolün akıllı telefonlardaki uygulamalardan da sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X