Yılbaşında tüketimi artan çerez çeşitlerinde fiyatların geçen yıla göre yüzde 10-15 gerilediği belirtildi.
Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu, kuru yemiş fiyatlarının geçen yıla göre daha düşük seyrettiğini söyledi.
Geçen yıl olumsuz hava şartları ve don nedeniyle rekoltede büyük düşüşler yaşandığını, buna bağlı olarak fiyatların da arttığını ifade eden Çaputcu, 2015 sezonunda ise tüm kuru yemiş çeşitlerinin rekoltesinde artış görüldüğüne işaret etti.
Kuru yemiş fiyatlarının yüksek olmadığını savunan Çaputçu, “Çerez ürünlerinin satıldığı perakende noktalarının bulunduğu konum, sattıkları ürünün kalitesi fiyatları etkiliyor ancak genel olarak çerez fiyatlarının yüksek olduğunu söylemek yanıltıcı olur. Yılbaşı öncesinde neredeyse tüm ürünlerimizde fiyatların yüzde 10-15 düştüğünü söyleyebiliriz” dedi.
Özel günlerde tüketim artıyor
Kuru yemiş ve kuru meyve çeşitlerinin geleneksel olarak misafir ağırlama kültürünün vazgeçilmezi olduğunu, bayram ve yılbaşı gibi özel günlerde de tüketimin arttığını anlatan Çaputçu, en yüksek satış rakamlarının ise yılbaşı öncesinde yakalandığına işaret etti.
Çaputçu, “Kuru yemişler yılın her döneminde tüketiliyor ama özellikle yılbaşı döneminde en yüksek noktaya çıkıyor. Bu yıl fiyatlarda düşüşle yılbaşı döneminde satışların daha hareketli olacağını düşünüyorum hatta hareketliliği bu günlerde hissetmeye başladık. En yüksek talep ay çekirdeği, yer fıstığı ve leblebi ürünlerinde gerçekleşiyor. Bu ürünleri Antep fıstığı, fındık ve badem gibi ürünler takip ediyor” diye konuştu.
Muammer Çaputcu, perakende piyasada ceviz içinin kilogram fiyatının 50-70 lira, badem içinin 60-65, Antep fıstığının 40, fındığın 45-50, ay çekirdeğinin 10-12, kabak çekirdeğinin 20-25, kuru kayısının 25-30, leblebinin 14-15, yer fıstığının 15-18, kuru incirin de 30-35 liradan satışa sunulduğunu kaydetti.