Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK’ta düzenlenen Motor Mükemmeliyet Merkezi mutabakat imza töreninde, merkezin Türkiye açısından çok önemli olduğunu söyledi.
Burada belki Türkiye’de ilk defa 15 sanayi kuruluşu ve 4 kamu kurumunun imzalayacağı protokolü hayata geçireceklerini ifade eden Işık, Türkiye’nin motorla ilgili tüm birikimini burada toplayacağını vurguladı.
Işık, dünyada ilkleri başaran bir ülke olma konumuna yükselmeye başladıklarını dile getirerek, bir süre önce yerli otomobilin prototiplerini tanıttıklarını anımsattı.
Bugün bazı gazetecilerin iyi niyetle bir “iletişim kazası” olarak yazdıklarını anlatan Işık, “Hayır, bu bir iletişim stratejisi. Biz ilk gün prototipleri paylaştık ama bazı bilgileri önümüzdeki günlerde sizinle paylaşacağız dedik. Bu prototiplerle ilgili büyük bir ilgi uyandı. Özellikle gençlerden müthiş ilgi gördük. Aynı zamanda gençlerden eleştiri de aldık. ‘Ya bu Cadillac’a benziyor bu Saab’a benziyor’. Gençlerin müthiş bir ilgisi var. Bazı yazarlarımız eleştiri yaptılar, onlara da teşekkür ettik. Arzumuz şuydu, bu tartışılsın” şeklinde konuştu.
“Fikri mülkiyet hakları için 40 milyon avro ödedik”
Işık, bazı art niyetlilerin bu durumu itibarsızlaştırmaya çalıştığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“(Bu çakma, bu devşirme) yahu bir bakın, bazı bilgileri de sizinle paylaşacağımızı söyledik. Biraz bekleseydiniz bari. Türkiye, maalesef 2. Abdülhamid döneminde başlayan bir serüveni bugüne kadar hayata geçiremedi. Biz teknolojinin bir paradigma değişimi yaşadığı bu dönemde bir fırsat yakaladığımızı düşünüyoruz. 30-40 yılda gelen bir fırsatı iyi değerlendirelim. Ya bir prototipi sıfırdan her şeyiyle kendimiz yapacaktık. Bunun maliyeti en az 3 yıl ortalama 5 yıl ve yaklaşık 1 milyar dolar. Bu hem uzun hem de pahalı bir maliyetti. İkinci yolsa bu konuda kendini ispatlamış, ‘know-how’ını ve fikri mülkiyet haklarını satın aldığımızda bize en az 3-5 yıl kazandıracak iş birliği anlaşmasıydı. Arkadaşlarımız otomotiv sektöründe değerli arkadaşlarımızla TÜBİTAK’taki arkadaşlarımız çalışma grubu oluşturdular. Şu anda Saab 9-3 bizim için uygun bir platform dedik. Üretimde değil ama her türlü tip onay belgeleri alınmış, sertifikasyonları yapılmış bismillah deyip başlayacağımız uygun bir platform.”
Bu platform satın alındığında kendi teknolojimizin buna yükleneceğini hem de yeni teknolojileri geliştireceklerini dile getiren Işık, “Bunu seri üretimle kendi markamızla satarız. Fikri mülkiyet hakları için bugün bir gazete çıktı prototip için yazmış ama fikri mülkiyet hakları için biz 40 milyon avro ödedik. Bir milyar dolara bize mal olmasını ve ortalama 5 yıl gerektiren bir süreci biz bir yıldan daha az bir süreye ve 40 milyon avroya bitirmiş olduk. Sektördeki herkes bunun değerini biliyor. TÜBİTAK’ın sahip olduğu teknolojiyi 9-3 platformuna yükleyeceğiz, yeni teknolojileri burada hep birlikte geliştireceğiz bizim için bu araç yerli otomobil projesi sadece bir Türk markası üretme projesi değildir” diye konuştu.
“İhtiyaç duyduğumuz motorlarımızı geliştireceğiz”
Türkiye’nin birikiminin üretici olmasını sağlayacağını anlatan Işık, “Mükemmeliyet merkezinde menzil uzatıcı dizel motordan, benzinli motordan traktörler, kamyonlar, iş makineleri, jeneratör ve diğer tüm alanlarda ihtiyaç duyduğumuz motorlarımızı after treatment sistemiyle geliştireceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından ilgili paydaşlar, merkezin mutabakat sözleşmesini imzaladı.