GÜRHAN ADANA
Yağışların öncelikle 2 ay önce ekimine başlanan buğday ile halen hasadı süren kışlık sebzelere yararlı olduğunu belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ovada yağmur sevinci yaşandığını anlattı.
Aktaş, “Her yıl beklenen sonbahar yağışları çok geç geldi. Yağmurun yağmadığı dönemde, ekili buğdayların kök atamaması endişesine kapılan çiftçilerimiz, bugünlerde rahatladı” dedi.
Bundan sonra yağmur yağışının sürmesini ve yılbaşına doğru kar yağışının başlamasını beklediklerini ifade eden Aktaş, tarımsal faaliyetlerden geçimini sağlayan çiftçilerin, kazanç sağlayabilmesi için birçok etkenin gelişmesini beklediğini vurguladı.
Aktaş, “Hava koşulları, tarımdaki en önemli etkenlerin başında geliyor. Örneğin, aşırı yağışlar ve nemli hava yüzünden buğdaylarda rekolte düşüklüğü görülebiliyor. 1 dönümden 700 kilo ürün alınabilen bölgelerde rekolte 500 kiloya, 400 kilo ürün alınabilen bölgelerdeki rekolte ise 150-200 kiloya kadar düşebiliyor. Yeterli yağmur yağışının gerçekleşmemesi durumunda ise araziler sürülerek buğday ekimine hazır duruma getirilemiyor” diye konuştu.
KIŞLIK SEBZELER DE OLUMLU ETKİLENDİ
Kış aylarında kışlık sebzelerin de yağmur yağışından olumlu etkilendiğini belirten Aktaş, “Başta ıspanak olmak üzere brokoli, lahana, karnabahar ve pırasalar su bekliyordu. Kimi çiftçilerimiz son günlere kadar kışlık sebze ekili tarlalarını yağmurlama sistemiyle sulamak zorunda kalmışlardı. Ancak yağmur Yenişehir Ovası’na bereket getirdi” değerlendirmesinde bulundu.