İlk etapta 25 ilde uygulanan proje kapsamında, Hatay’ın defnesi ve zahteri, Denizli’nin kekiği, Karabük’ün safranı, Muğla ve Aydın’ın adaçayı, Isparta’nın lavantası gibi daha birçok ıtri ve tıbbi bitki çiftçiler için alternatif ürün haline gelecek.
GELİRİ YÜKSEK OLACAK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Ali Olgun, Türkiye’nin ıtri ve aromatik bitkiler açısından zengin bir ülke olduğunu söyledi. Bu tür bitkilerin doğada gelişigüzel toplandığına işaret eden Olgun, bunun önüne geçmek ve çiftçiye alternatif ürün sunmak adına proje geliştirdiklerini belirtti. Olgun, ”Bu bitkilerimizin çoğunun toplama aşamasında yanlış yollar izlenmemesi ve kültürel olarak tarımının yapılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak çiftçimizin toplamaktan ziyade üretimini yapmasını amaçladık. Özellikle kırsal kesimlerde daha yaygın olduğu için çiftçilerimizin alternatif ürün yetiştirmelerini ve gelirini yükseltmelerini amacıyla projeyi geliştirdik” dedi.
DEKAR BAŞINA 100 TL DESTEK
Olgun, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak çiftçinin gelir seviyesini yükseltmenin yanı sıra yurtiçi tüketimden ziyade ihracata yönelik gelişmelerin de sağlanmasını amaçladıklarını belirtti. Ayrıca dünya piyasalarının istediği kalite ve miktarda, güvenilir tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimin artırılması için yeni bir destekleme politikası uygulandığını anlatan Olgun, tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiren çiftçilere dekara 100 lira destekleme ödemesi yapılacağını kaydetti.