Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kanalıyla şubat ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artarak 2 milyar 884 milyon dolar oldu. Böylece Birlik, yüzde 14,8 seviyesinde olan ülke artış ortalamasının yaklaşık iki katına yakın performansa imza attı.
Öte yandan, yılın ilk iki ayındaki toplam ihracatı yüzde 21 artıran Birliğin, son 12 aylık dış satımı da yüzde 19 yükselişle 30 milyar dolar seviyesine çıktı.
2,5 MİLYAR OTOMOTİVDEN
UİB çatısı altında yer alan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29 artışla 2 milyar 553 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
OİB’in 1 Ocak-28 Şubat’taki dış satımı, yüzde 21 artarak 4 milyar 598 milyon dolar oldu. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) şubat ayı ihracatı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 yükselerek, 106 milyon 948 bin dolar oldu. Birliğin yılın ilk iki ayındaki dış satımı ise yüzde 13 artışla 209 milyon 889 bin dolara çıktı.
HAZIR GİYİM GÖZ DOLDURUYOR
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), geçen ay yüzde 19 artışla 49,5 milyon dolarlık, ocak-şubat döneminde ise yüzde 21,62 yükselişle 98 milyon 443 bin dolarlık ihracata imza attı. Buna karşın Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (UMSMİB) şubat ayındaki ihracatı yüzde 8 düşüşle 11 milyon 979 bin dolara indi.
Birlik kanalıyla yılın ilk iki ayında yapılan dış satım ise 24 milyon 797 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Geçen ay yüzde 32,84 artışla 5 milyon 664 bin dolarlık dış satım gerçekleştiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin (UYMSİB) ilk iki aylık ihracatı yüzde 26,55 yükselişle 12 milyon 231 bin dolara ulaştı.
ARTIŞ ŞUBATTA DA DEVAM ETTİ
UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, birliğin şubat ayında da ihracat artışını sürdürdüğünü belirterek, ”2018 ihracatta yeni başarı hikayelerinin yazılacağı bir yıl olacak” ifadesini kullandı. KDV Kanunu’nda değişiklikler öngören kanun tasarısına değinen Sabuncu, şunları kaydetti: ”Bu konuda bir reform gerekliydi. Şirketlerin en fazla sorun yaşadığı alanların başında devreden KDV konusu yer alıyor.
Düzenlemeyle bu sorunun ortadan kalkacağına inanıyoruz. İhracatçı firmalarımız bir yandan üretim, yatırım ve pazarlama ile uğraşırken diğer yandan da KDV alacakları devlette birikiyor. Bu konunun kalıcı bir çözüm beklediği aşikar. Sorun ortadan kalktığında yatırım ve ihracatın yukarı doğru bir ivme kazanacağını düşünüyor, bu noktada UİB olarak çözüm için adım atan Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal’a teşekkür ediyoruz.”