Bugün 14 Mayıs “Eczacılık Günü”…
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, dün “Eczanelerimizin mevcut ekonomik koşullarda ayakta kalma gücü tükenmiştir” açıklamasını yaptı.
Eğitimdeki plansızlıkla ilgili söyledikleri de çarpıcıydı:
“Ülkemizin daha fazla eczacılık fakültesine ihtiyacı yoktur. Altyapıdan ve akademik kadrodan yoksun eczacılık fakültelerinin yerlerine ilaç Ar-Ge merkezi kurulmalı, mevcut eczacılık fakültelerinin kontenjanları kademeli olarak düşürülmeli ve eczacılık fakültelerine giriş için başarı sıralaması 50 bin ile sınırlı tutulmalıdır.”
İlaç fiyat kararnamesinin mevcut koşullara hiçbir şekilde uyum sağlamaması eczacıların problemlerinin başında gösteriliyor.
Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, yaptığımız görüşmede “Gönül isterdi ki bu günü sevinçle kutlayalım. Ancak şu anda eczanelerimizde yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle maalesef hüzünlüyüz. Eczanelerin karlılıklarını belirleyen 2004 yılında çıkarılan ilaç fiyat kararnamesindeki kademelerin bunca yıldır ilaç fiyatlarındaki artışa rağmen güncellenmemesi sebebiyle eczanelerimiz maalesef artık sürdürülemez duruma gelmeye başladı” dedi.
Şöyle devam etti:
“Bugün piyasada birçok ilacın da bulunamamasının sebebi olan mevcut ilaç fiyat kararnamesinde acilen güncellemeler yapılarak, hem eczanelerimizin yaşadığı sıkıntılar giderilmeli hem de vatandaşlarımızın eksiksiz tüm ilaçlara ulaşması sağlanmalıdır.”
Bursa’da şu anda 1.070 eczane hizmet veriyor.
Başkan Şahin, “Düzenleme yapılmaz ise Bursa’da 1 yıl içinde eczanelerin en az 300’ü kapanır. Vatandaşın ilaca ulaşması daha zor hale gelir” diyor.
Ekonomideki bozuk gidişatın sağlık sektörüne de yansıması zaten kaçınılmazdı.
Kur artışları sürerse yakında ilaçlar karaborsaya dahi düşebilir.
EGM, BU PAYLAŞIMI NEDEN YAPTI?
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Yargıtay tarafından hapis cezaları onanan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na destek veren eski EGM İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun’a tepki gösterdi.
Uzun’un paylaşımının ekran görüntüsü alınarak “İstihbarat Daire Başkanlığı yapmış birisinin böyle bir AHLAKSIZLIĞI kabul edilemez. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı” denildi.
EGM’nin resmî Twitter hesabından yapılan paylaşım haklı olarak çok sayıda tepkiyi de beraberinde getirdi.
Canan Kaftancıoğlu hakkında verilen karar ve Sabri Uzun’un değerlendirmesinden bağımsız net olarak ifade etmek gerekli:
Emniyet’in siyasallaştırılması asla kabul edilmemeli.
Türkiye’nin en önemli kurumlarından birinin resmî hesabı, bir kişinin şahsi hesabı gibi yönetilmemeli.
Fikriniz ne olursa olsun, görüşünüzü devletin resmî hesabından dile getirirseniz, kurumların bağımsızlığını ciddi şekilde lekelersiniz.
Mesajın yanlışlıkla paylaşıldığı ya da hata yapıldığını ifade etseydiniz kamu imajına inanın bu kadar zarar vermezdiniz.
EGM’nin bu paylaşımı neden yaptığına gelirsek…
Her şeye rağmen anlık bir refleks olduğunu ummak gerekli belki de.
Zira aksi söz konusu ise önümüzdeki süreçte kurumların politize olmasının toplumsal karşılığı hepimizi hayli tehlikeli noktalara sürükleyebilir.