Yaman Kaya
Yaman Kaya
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa’da yüz binlerce kişiyi etkileyen milyarlarca liralık büyük kayıp!

Köşe Yazısını Dinle

İlk olarak fabrikaların doğal gaz kullanımında yüzde 40 oranında kısıtlamaya gidilmişti.

Alınan son kararsa sanayicileri şoke etti.

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi, bugünden itibaren 72 saatlik kesinti uygulanacağını bildirdi.

Ülke genelindeki Organize Sanayi Bölgeleri, tam 3 gün elektriksiz bırakılacak.

İhracat büyük darbe alacak.

Aslında ekonomimizin tamamı ağır yaralanacak.

Kesintinin sebebi İran’dan gelen doğal gazın iletiminde yaşanan arıza.

Sanayideki enerji krizi çok sayıda fabrikanın üretimi durdurmasına yol açtı.

İşçiler 3 günlük zorunlu tatile çıkarıldı.

Tüm bu yaşananlar şu çarpıcı gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi:

Türkiye’nin ihracatı odak noktasına alan, cari açığı kapatarak büyümeyi hedefleyen yeni ekonomi modeli tamamen dışa bağımlı.

Görüldüğü gibi İran isterse şalteri indirip üretimimizi durdurabiliyor.

Yarın Rusya da dilerse vanaları kapatamaz mı?

Enerji sorunu bir milli güvenlik meselesi.

Bizi bulunduğumuz noktaya sürükleyen yanlış politikalardan artık vazgeçilmeli.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Önceki Dönem Başkanı Burak Özgen, “Bu soğuk kış günlerinde halkımızın ısınma ve elektrik ihtiyaçlarının karşılanması da risk altında kalmıştır” diyor.

“Tüm bu olumsuzluklar ile birlikte bölgemizde yer alan organize sanayi bölge müdürlüklerine yazılı olmayan, “sözlü bildirimler” yapılarak, sanayiciye verilen elektriklerde de 72’şer saatlik kesintilere gidileceği bildirilmiştir. İçinde bulunduğumuz bu durum maalesef plansızlık ve dışa bağımlılığın bir sonucudur. Ülkemiz, elektrik enerjisinin yaklaşık %35’ini doğal gaz çevrim santrallerinden sağlamaktadır. Diğer ithal kaynakları da göz önüne aldığımızda ihtiyacımız olan elektrik enerjisinin %55’inden fazlası ithal kaynaklardan karşılanmaktadır” bilgisini paylaşıyor.

Ayrıca “Enerjideki bu dışa bağımlılığın yanı sıra, ciddi bir plansızlık örneği de ortadadır. Organize sanayi bölge müdürlüklerine yapılan “sözlü bildirimler”deki kesinti günleri değişmekte, sanayicilerin üretim planı yapması imkânsız hale gelmektedir. Prosesin kesilmemesi gereken özel üretim tesislerinde de bu kesintiler çok ciddi maddi kayıplara neden olacaktır” vurgusu yapıyor.

Özgen’in şu tespitleri de dikkat çekiyor:

Bir devletten temin edilen doğal gazın kesilmesi ile Türkiye gibi bir ülkenin bu kadar etkilenmesi normal bir durum değildir. Yıllardır ithal fosil kaynaklar ile üretim yapan santrallere bel bağlayan enerji politikalarının çöktüğü ortadır. Dışa bağımlılığımızı artıran, satın alma garantili ithal fosil kaynak ile enerji üretme sevdasından vazgeçilmelidir. Yine ithal kaynak ile üretim yapacak olan, döviz bazlı olarak piyasanın yaklaşık 3 katı satın alma garantisi verilmiş Nükleer Santral projeleri durdurulmalı, yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlar yapılmalıdır. Enerji üretim santralleri çeşitlendirilmedir. Özelleştirilmiş elektrik üretim santralleri kamulaştırılmalıdır. Santraller ile birlikte dağıtımın da kamu tarafından yapılması enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve arz güvenliği açısından çok önemlidir.”

Özetle bu enerji krizlerinin tekrar yaşanmaması için ithal kaynakların az kullanıldığı, kamusal enerji politikaları tavizsiz şekilde izlenmeli.

Elektrik kesintilerini değerlendirdiğimiz TMMOB Bursa İKK Sekreteri Ferudun Tetik’se konunun mali boyutunun altını çizdi:

En pahalı enerji olmayan enerjidir. Otomobil fabrikaları saatte 60 araç üretirler. Yemek ve molalar hariç günde 22,5 saat üretim yaparlar. Günlük üretimleri 1.350 araç/gündür. Bu sadece 1 otomobil fabrikasının 24 saatlik üretim adedidir. 72 saat 3 güne karşılık geliyor. Bir otomobil fabrikası 3 günde 4.050 adet üretim kaybeder. 2 fabrikada 8.100 araç üretimi kaybedilir. Bu sadece ana sanayi için geçerli. Tedarikçiler dikkate alındığında çok ciddi bir kayıp ortaya çıkar. Tekstilde ise buhar kazanlarının tekrar üretime geçebilmesi için kazanları ısıtma sürelerine ihtiyaç vardır. Ayrıca kazanları ısıtmak için de ciddi bir enerji kaybı yaşanacaktır. Nereden bakarsanız sanayideki 500 bin çalışanın en az 300 bini bu kesintiden etkilenecektir.

Tetik, “Her araç 300 bin lira olsa Bu kesintinin Bursa’ya faturası minimum 8.100 adetx300.000 TL=Yaklaşık 2,5 milyar liradır” diyor.

Bursa’ya 2,5 milyarlık fatura sadece otomotivden çıkıyor.

Kesintinin ülke genelindeki tüm sanayi bölgelerini kapsadığını düşündüğünüzde ise karşınıza gelecek maddi tablo korkunç ötesi!

Milli enerji politikalarına artık süratle geçilmeli.

1 adet yorum var

Bir adet yorum var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X