Çarpıcı iletiyi Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin paylaştı.
Türkiye’nin önemli ilaç firmalarından biri, ecza depolarına ulaştırdığı yazıda, belli süredir piyasaya sürmediği ilacı bugünden itibaren SGK’ya taahhüt ettiği iskontoyu uygulamadan göndereceğini bildirdi.
Kan sulandırıcı olarak kullanılan Kovid-19 tedavisinde hayati öneme sahip bu ilaca ulaşmak isteyen vatandaşlar, artık her kutu için tam 116 lira ekstra fiyat farkı ödemek zorunda kalacak!
Pandemi sürecinde yapılan bu değişikliğin yaratacağı olumsuz sonuçların halk sağlığı açısından kendilerini endişelendirdiğini söyleyen Şahin, “Tüm dünyanın Kovid-19 belası ile uğraştığı bir dönemde böylesi bir hamlenin ne kadar vicdani olduğunu kamuoyunun takdirine sunuyor, gerek ilaç firmasının gerekse kamudaki yetkililerin acilen bu soruna bir çözüm bulmasını bekliyoruz. Halk sağlığı ertelenemez, acil önlem alınmalı” dedi.
Türkiye’nin ekonomik anlamda nasıl bir süreçten geçtiği ortada…
Üstüne Omicron varyantı ile tırmanışa geçen vaka sayıları herkesin sağlığını ciddi şekilde tehdit ederken 116 liralık bu zamma mantıklı açıklama getirmek hayli zor olsa gerek.
Kamu sağlığı daha fazla tehlikeye atılmadan hemen aksiyon alınması şart.
BAKANLIKTAN “AKLINLA VERİMLİ YAŞA” MESAJI!
2022’ye büyük zamlarla merhaba dedik.
Elektrik fiyatlarına; mesken, sanayi, ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda zam geldi.
Konutlarda kullanılan doğal gazın birim fiyatı da yüzde 25 zamlandı.
Bazı araştırmalar 4 kişilik bir hanenin kışın tüketimi artacağından ötürü elektrik ve doğal gaz giderlerinin aylık 825 lirayı bulacağını gösteriyor.
Bu fahiş zamların ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlar sosyal medyanın da gündemine düştü.
Önce “Yalıtım ısı kayıplarını önler, enerjiden tasarruf etmenizi sağlar. Evlerinize ısı yalıtımı yaptırın, kış-yaz enerji maliyetlerinizi düşürün” tavsiyesinde bulunan bakanlık son olarak da “Enerjini verimli kullan, aklınla verimli yaşa” notunu kısa mesajla paylaştı.
Akıl vermek elbette güzel.
Bu öneriler kıymetli.
Ancak sosyal medyada paylaşılanlara baktığımızda vatandaşın beklentisi şüphesiz ki zamların geri çekilmesi.
SGK VERİLERİNDEN ORTAYA ÇIKAN GERÇEK! 7 MİLYON 196 BİN KİŞİNİN NE İŞ YAPTIĞINI BİLİYOR MUSUNUZ?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) duyurdu.
Ülke genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 39 bin kişi artarak 3 milyon 777 bin kişi oldu.
İşsizlik oranı değişim göstermedi, %11,2 seviyesinde gerçekleşti.
Kasım ayı işsizlik rakamlarını Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun’la değerlendirdiğimizde ise ortaya bambaşka bir tablo çıktı.
Erdursun, “15 ve daha yukarı yaştaki çalışabilir nüfus 2020 kasım döneminde 63 milyon 39 binmiş, şu anda nüfus 64 milyon 89 bine yükselmiş, geçen yıla göre bir milyonluk artış var. İş gücüne katılım 31 milyon 71 binmiş, şu anda 33 milyona çıkmış. Çalışan sayısı 27 milyon 66 binmiş, şu anda 29 milyon 855 bine çıkmış. Peki, TÜİK bu çalışanları nereden bulmuş? SGK’nın çalışan sayısına baktığımızda toplamda aktif 24 milyon 798 bin 781 çalışan var diyor ama bunun da zorunlu çalışan stajyer, çırak bunları çıkardığımızda emeklilik primi yatırılan, maaşını tam alan 22 milyon 415 bin 773 kişi var diyor SGK. Arada 7,5 milyonluk bir fark bulunuyor” açıklamasını yaptı.
Ülkemizde 9 milyon 321 bin 940 emekli var.
Erdursun, “Dul, yetim maaşı alanları da biz işin içine koyalım, onlarla beraber 13 milyon 590 bin kişi yapıyor. Çalışan sayısı da 22 milyon 415 bin, yaptı 36 milyon. 5 milyon da öğrenci var diyelim, 41 milyon oldu. Şimdi TÜİK diyor ki işsizlik verisinde Türkiye’de 64 milyon 89 bin kişi çalışabilir. Ben bu çalışabilir nüfustan 41 milyonu çıkardığımda, 23 milyon işsiz varmış gibi gözüküyor şu anda” ifadelerini kullandı.
Konunun Genel Sağlık Sigortası (GSS) boyutu da mevcut:
“SGK’nın verilerine göre devlet diyor ki kendisi çalışmayan, emekli olmayan, toplam 9 milyon 201 bin 864 kişi GSS primine tabidir. Emekli değil, çalışmıyor ve GSS primine tabi. SGK diyor ki bunun 2 milyon 5 bin 169’u asgari ücretin 3’te birinden fazla geliri olduğu için aylık prim yatırıyor, bu 9 milyondan 7 milyon 196 bin kişinin hiçbir geliri yok, çalışmıyor ve bu kişilerin GSS primlerini devlet ödüyor. Bunlar yeşil kartlı. 18 yaşın üstü, asker değil, öğrenci değil, emekli değil, öyleyse bu kişiler kim? Şimdi devlet bir taraftan 3 milyon işsiz var diyor, öte yandan kendi verilerinde yer alan 7 milyon 196 bin kişilik böyle bir kesim var. Bir de şöyle bakın GSS’ye diyelim ki benim eşim işsiz, ben de işsizim, ben GSS’ye tabi isem eşim de GSS’ye tabi olmuyor. Ona rağmen bu sayı 7 milyon 196 bin!”
Türkiye’nin kanayan yaralarından biri de kayıt dışılık.
Erdursun, “Türkiye’de işsiz sayısından ziyade kaç kişi kaçak çalışıyor buna bakmak lazım. Bu sistem şu anda kayıt dışı sistemi. Almanya ile nüfusumuz aynı, Almanya yaşlı bir nüfus, biz genç nüfusumuzla övünüyoruz, Almanya’da 45 milyon çalışan var, bizde 22 milyon 415 bin çalışan bulunuyor” görüşünü dile getirdi ve ekledi:
“Türkiye’de şu an dul, yetim maaşı alanlarla birlikte 13 milyon emeklinin yaklaşık 5 milyonunun çalıştığını biliyoruz yani iki emekliden bir tanesi çalışıyor. SGK verilerine göre kayıtlı çalışan emekli sayısı 800 bin ama gerçekte 5 milyon emekli çalışıyor zaten mevcut emekli maaşıyla çalışmadan geçinmesi mümkün değil. Türkiye’de kayıt dışı çalışma çok fazla, ücretler çok düşük, sistemin içinde bir de Suriyeliler, Afganlar, göçmenler bunları koyduğumuzda Türkiye’nin nüfusu aslında 90 milyonu geçmiş durumda. Kayıt dışı çalışmanın fazlalığı da burada kendini direkt gösteriyor, bunun sonucu da düşük emekli maaşları ve ileride de belki devletin ödeyemeyeceği bir emekli maaşı sistemine doğru gidiyor. İşsizlik verilerinin esas okunması gereken kısmı bu.”
Katılmamak mümkün mü?
BURSA’DA MASA TENİSİ RÜZGARI ESECEK
Bursa’nın spor kenti olma hedefi doğrultusunda atılan adımlar sürerken kayda değer bir haber geldi.
Türkiye Masa Tenisi Milli Takımı 5 sene sonra Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Bursa’da kampa girdi.
5-6 Şubat’ta ise Masa Tenisi Süper Ligi’nin bir ayağı da yine beş yıllık aranın ardından Bursa’da gerçekleştirilecek.
Masa tenisiyle ilgili organizasyonların Bursa’ya kazandırılmasında Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın talimatları doğrultusunda Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanı Nurullah Yıldız’ın desteği büyük rol oynadı.
Oktay Çimen’in başkanlığındaki Türkiye Masa Tenisi Federasyonu’nun yeni yönetiminde Bursa’dan iki isim; Dergah Mansur Alkan ve Cemil Ünlü de yer alıyor.