Yaman Kaya
Yaman Kaya
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa’da akaryakıt istasyonu işletmecisi isyan etti: Otopark yapsak daha çok kazanırız

Köşe Yazısını Dinle

Benzin, Motorin ve LPG’ye neredeyse her gün gelen zamları  takip etmek zorlaştı.

Akaryakıt fiyatlarındaki artış artık astronomik düzeye ulaştı.

Son olarak dün gece yarısı benzinin litre fiyatına 53 kuruş, motorine 1 lira 33 kuruş daha zam yapıldı.

Benzinin litresi 18, motorin de 19 lirayı aştı.

Toplumdaki algı ise gerçeklerden farklı.

Zam yağmurunda istasyonların para bastığı sanılıyor.

Ancak bu düşünce gerçeği yansıtmıyor.

Bursa’nın mazisi onlarca yıla dayanan, kentin merkezindeki köklü akaryakıt istasyonlarından birinin yetkilisi ile sohbet ederken söyledikleri fazlasıyla kayda değerdi.

Önce araç sahiplerini daha da üzecek haberle başlayalım:

Kısa süre içinde önce motorinde ardından benzinde 20 lira bandının aşılması bekleniyor.

Akaryakıtın litre fiyatı 20 lirayı geçince yeni bir vergi düzenlemesi gelebilir.

Benzinde eşel mobil 1 Mart’ta sona ermişti.

Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca, benzinin maktu ÖTV tutarı 49 kuruş artırılarak 2 Nisan 2020 tarihindeki seviyeye getirilmişti.

19 liraya ulaşan motorinin içinde 2 lira 52 kuruş ÖTV ve 2 lira 89 kuruşa varan KDV ile birim maliyette 1 litrede devlet toplamda 5 lira 41 kuruş vergi alıyor.

Sektör yetkilisi, “Döviz fiyatlarındaki yukarı yönlü dalgalanma ilk etken oldu. Rusya-Ukrayna savaşı işi çığırından çıkardı. Tüm emtialarda yükseliş vardı. Bu savaş olmasa da bir bahane bulunarak Brent petrolün varil fiyatı 100 doları geçecekti” görüşünü dile getirdi.

Şöyle devam etti:

“Bayilerde perakende anlamında bizim karlarımız maktu şekildedir. Yüzde değildir. Benzinin litresi 100 lira da olsa entegre paylaşılan kar dağıtıcı ve bayi arasındadır. Şu anda bayi ile satıcıya kalan kar ortalama bir lira! Anlaşma şekline göre karın minimum yüzde 55’ini bayi alır. Bu EPDK şartıdır, yüzde 45 dağıtıcıya kalıyor. Bayi ve satıcı arasında yapılan anlaşmaya göre bu pay değişiyor.”

Litre başına 1 liralık kar 3 sene önce 70 kuruş seviyesindeymiş.

Akaryakıt istasyonu sahipleri enflasyon, enerji, işçi maliyetlerindeki artışı hatırlatarak karın minimum iki lira olması gerektiğini savunuyor.

Sektör temsilcisi, “Biz kendi yerimizde çalışıyoruz. Kira ödemiyoruz. Kira versek her günümüz eksi yazardı. Güzel bir lokasyondayız. Buna karşın kendimizi çevirmekte zorluk çekiyoruz. İstasyonumuzu otopark yapsak daha çok kazanırız” diyor.

Zam günlerinde vatandaşla kavga ediyoruz. Pompacılara saldırılıyor. Bu zamları biz yapmıyoruz. Litre başına kazandığımız para da ortada. Her zam yeni gelecek müşterinin önünü kesiyor” ifadelerini kullanan yetkili işlerinde büyük düşüş olduğunu kaydetti.

Dolmuş, taksi, şirket araçları gibi ticari müşteriler ne kadar zam gelirse gelsin mecburen akaryakıt alımlarını aynı şekilde devam ettiriyor.

Özel otomobillerin yakıt alımlarında ise ciddi azalmalar söz konusu.

Sektör temsilcisi, “Daralmayı çok net görüyoruz. Hafta sonu gezmek için kullanılan araç sayısında büyük düşüş var. Önceden günde 20 bin litre satıyorduk. Şimdi 10 bin litrenin altına indik. 3 aydır taşıt tanımaya da yakıt veremiyoruz. Çünkü alış fiyatımızdan daha düşük fatura kesmeye başladık” dedi.

Son yıllarda çok fazla istasyon açılması sektörde yaşanan krizi derinleştiriyor.

5 milyonluk bağış yapanların gerekli izinleri alarak ticari arsalarında akaryakıt istasyonu açabildiği dillendiriliyor.

Sektörde kaçakçılıkla ilgili de çarpıcı iddialar mevcut.

Eskiden kötü harmanla yakıt verilerek yapılan usulsüzlükler evrilmiş.

Sektör yetkilisinin ifadesine göre artık yazar kasalar sıfırlanarak yolsuzluklara imza atılıyor. 10 bin litre yakıt satan bir istasyonun sisteme müdahale ederek kendisini 1.000 litre satmış gibi gösterebildiği söyleniyor.

Bilhassa entegre kardan fazla iskonto yapan istasyonların incelenmesi isteniyor.

Sektördeki kayıp, kaçağın toplanan vergiden çok olduğu öne sürülüyor.

BEBKA’DA HEDEF GENÇLİK

Dün, BEBKA’nın Nilüfer’deki yeni hizmet binasında Genel Sekreter M. Zeki Durak’la buluştuk.

Ülkedeki milli atılım hedefi doğrultusunda teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireylerin yetiştirilmesine katkı sunmak üzere 2017’de hayata geçirilen eğitim girişimi olan “Deneyap”ın Türkiye’de ilk kez Bursa’da bir kalkınma ajansının bünyesinde açıldığını öğrendik.

Durak’tan genç istihdamını artırmaya yönelik çalışmalarını yoğunlaştıran BEBKA’nın amaçlarını dinlerken kırsal kalkınma ve enerji verimliliğine ayrı bir pencere açılmasını olumlu karşıladık.

Sanayiciye hibe yerine yeşil dönüşüm ve genç istihdamını odaklayan faizsiz kredi desteği sağlanması da anlamlı.

BEBKA’nın 2022 yılı kırsal kalkınma mali destek programı kapsamında kar amacı gütmeyen kuruluşlara proje başına azami 1,5 milyon lira destek verilecek.

Toplam 15 milyon liralık destek programına son başvuru tarihi 20 Mart.

Manda sütü ve etinden yaptıkları gıdaların yanı sıra yöresel ürünler satıp kazanç sağlayan bölgedeki kadınların kaderini değiştiren Mustafakemalpaşa’daki BEBKA destekli Manda Evi projesi gibi örneklerinin çoğalması kent için önemli.

BAVUL TİCARETİ YENİDEN BAŞLAYABİLİR

Pandemi süreci onlar için de çok zorlu geçti…

1-7 Mart Muhasebe Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanırken, OLAY Medya’da konuğumuz olan Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Doğan Yılmaz, “Salgın döneminde 20’ye yakın meslektaşımız yaşamını yitirdi” dedi ve ekledi:

“Eczacılardan, diş hekimlerinden daha fazla kaybımız oldu. Oda olarak sürekli plazma ihtiyacını gidermek, hastanede yer bulmak, arkadaşlarımıza maddi destek vermek gibi konularla uğraştık.”

Başkan Yılmaz, savaş nedeniyle paranın artık normal yoldan gelemeyeceğini de kaydetti.

Rusya ve Ukrayna, tekstille gıdada en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında yer alıyor.

Çatışma ortamı bavul ticaretini geri getirebilir.

Savaşın ekonomik perspektifiyle ilgili kayıt dışı özelinde kapsamlı bir eylem planı hayata geçirilmeli.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X