Hafta sonu, Anadolujet, TÜRSAB ve Bursa Gaziantepliler Derneği’nin organizasyonuyla gazi şehir Antep’e uçtuk.
Gezi nasıl mı geçti?
Dolu dolu…
İşte üç günlük geziden aldığım notlar…
* Geziye, Yenişehir Havaalanı’ndan çeşitli illerimize ve Balkanlara seferlerin başlamasında büyük emekleri olan AK Parti Bursa Milletvekilleri Mustafa Esgin, Refik Özen, Zafer Işık, TURSAB Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erdem, TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu, Bursa’daki turizm acentası sahipleri, Bursa Gaziantepliler Derneği Başkanı Bilal Şengüloğlu ve yönetim üyeleri katıldı. İkinci günü Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da dahil oldu.
* İlk akşamı, Gaziantep Ticaret Sanayi Odası, ikinci akşam Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından ağırlandık. Öğle yemeğimiz de Nizip Belediye Başkanı’ndandı… Türkiye Gaziantepliler Derneği’nin verdiği sabah kahvaltısında içtiğimiz behran çorbasının lezzetini anlatamam tatmanız lazım. Çorba değil doğal şifa deposu… Fakat acıyla arası iyi olmayanlara pek tavsiye etmem. Acısı geçsin diye benim gibi sonra üstüne bir tepsi katmer yemek zorunda kalabilirsiniz.
* Antep’e gidip de kebap yemeden dönülür mü? Dönülmez! Biz de öyle yaptık! Kebaptan küşleme yemeye yer kalmadı. Kolesterol, tansiyon, kilo korkusu olanlara da verdik gazı: “Ye yağlıyı iç suyu, donarsa donsun… Ye tatlıyı içme suyu, yanarsa yansın…”
* Şehir gezimizde baklavacıların hepsi doluydu. Sanki ramazan ayı gibi… Fakat dikkatimi çekti, fiyatları Bursa’dakilerden en az iki katı yüksekti. Nedenini sorduğum bir baklavacı, tepsiden bol fıstıklı bir dilim baklavayı uzatarak, “Sorunun cevabı burada saklı” dedi. Yedikten sonra hak verdim. Bu arada, Bakırcılar, Bedesten, baharatçılar çarşısı da yerli yabancı turistten geçilmiyordu.
* Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin bizi belediyeye ait olan sadece şehre özgü yemeklerin yapıldığı ve aşçı adaylarına öğretildiği güzel bir tesiste ağırladı. Yemek sırasında Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’la derin sohbete daldılar. Muhtemelen merkezi bütçeden nasıl daha fazla pay alırız, onun hesabını yapıyorlardı. Fotoğraf çekimi için yanlarına uğradığımda, Cumhurbaşkanı’na sunmak üzere hazırlayacakları işbirliği projesinin adını da öğrendim; “İki Şehir Tek Yürek”…
* Birecik Baraj Gölü’ndeki tekne turunda bölgenin tarih kokan doğal güzelliklerine hayran kaldık… Suyun altında kalan köyleri ve tarihi düşündükçe de hayranlığımız biraz buruklaştı ister istemez.
* Gezimizin son günü Zeugma Mozaik Müzesi’ni de ziyaret ettik. M.S 2 ve 3.ncü yüzyılda Fırat kıyısında kurulmuş Zeugma antik kentine ait tarihi eserlerin bir bölümünün sergilendiği müzeyi gezerken Başkan Aktaş ve milletvekilleriyle karşılaştık… “Çingene Kızı gördün mü?” diye sordular bana. Ben de “Gördüm, müzenin önünde mendil satıyor” dedim… Meğer Zeugma’nın Mona Lisa’sı olarak bilinen Amerika’dan parça parça getirtilen Çingene Kızı adlı mozaik resimden söz ediyorlarmış, nereden bileyim!
* Gezi programında Nizip’deki tarihi bir kilise de vardı. Ben göremedim çünkü bizim ekip kiliseyi gezerken ben en yakın cami arıyordum, daha doğru tuvaleti açık bir cami… Acıyı ve tatlıyı fazla karıştırınca benim bağırsaklar haliyle isyan etti! O camiyi yaptıranlardan Allah razı olsun!
* Bursa Gaziantepliler Derneği Başkanı Bilal Şengüloğlu, gezi programının aksamaması için otobüste yaptığı anonslarıyla hepimizin takdirini kazandı. TÜRSAB Başkanı Hasan Erdem ve geziye katılan diğer turizm acentacılardan transfer teklifleri aldı.
* Programda, Göbeklitepe ziyareti de vardı ama yemekleri fazla kaçırınca göbekli tepe bizi ziyaret etmek zorunda kaldı!
* Bursa-Gaziantep arasında haftanın üç günü Yenişehir Havaalanı kalkışlı seferler düzenleyen Anadolujet’in yetkililerini de ayrıca tebrik ediyorum. Bir önerim olacak kendilerine, özellikle Antep’den dönüşlerde yolcuların bavulları yerine kendilerini tartıp öyle uçağa alın bence… Daha çok kazanırsınız!
* Gaziantep, gastronomi ve tarihi zenginliklerini tanıtım ve pazarlamada büyük mesafe almış. Darısı Bursa’ya! Neden olmasın? Geziye katılan heyette o arzu ve heyecanı gördüm.