Mustafa Özdal
Mustafa Özdal
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Uyuşturucuyla mücadelede örnek proje

Ailelerin korkulu rüyası uyuşturucuyla mücadelede Gürsu Belediyesi’nden örnek bir proje geldi. Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, sporcu fabrikası sayesinde, gençlerin uyuşturucu kullanım oranının yüzde 74 azaldığını söyledi. Işık, “ Halı sahaların, spor alanlarının ve sporcu fabrikalarının sayılarını ne kadar çok artırırsak gençleri kötü alışkanlıklardan o kadar uzak tutmuş oluruz.Yeter ki biz bu alanları oluşturalım” dedi.

Pandemiye rağmen Gürsu’da armutun altın yılını yaşadığını belirten Işık, 90 bin ton armut üretimiyle çiftçinin yüzünün güldüğünü kaydetti: “Tarımda özellikle ihracat çok önemli. İhracat durduğu zaman, satışlar da duruyor. Rusya uçağı düştüğü zaman  çiftçinin  ürününün  yüzde 80’i elinde kalmıştı.  Ama bu sene çok iyi gerçekten “ diye konuştu.

 

——————–

 

Pazartesi Söyleşileri’ne konuk olan Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, önemli müjdeler verdi.

Işık’la pandemi sürecini, tarımı, turizmi, tarihi yapıları, spor yatırımlarını ve ilçenin diğer projelerini konuştuk.

 

“VAKALAR BAZEN YÜKSELSE DE AZALIYOR”

 

Yetkililer Bursa’daki Covid-19 vakalarının en fazla yaşandığı ilçelerden birinin  Gürsu’da olduğunu açıkladı. Pandemi sürecinden Gürsu nasıl etkileniyor? Bugünkü tablo nasıl?

 

Bu dünyanın bir sorunu. Hem dünyada hem de bizim ülkemizde yaşanmış bir hadise değil. Hepimiz yaşayarak öğreniyoruz. Sürecin başında  tedbir alınmıştı ama halkımız yeni normale dönüşü yanlış anladı. Sanki salgın tamamen kontrol altına alındı zannetti. Bu da sorun yarattı. Gürsu’da vakaların inişli çıkışlı olmasının nedeni ilçenin çok hareketli olması.  İlçe ne kadar hareketli olursa, hastalığın bulaşıcılığı o kadar yüksek oluyor. Gürsu’da hem sanayi hem de tarım sektörü güçlü. Tarımın en yoğun olduğu dönemin içindeyiz. Hasat zamanı.  6 bin mevsimlik işçi var Gürsu’da. Bu da bulaşıcılığı arttıran bir neden. İlçe ne kadar sakinse, bulaşıcılık da o kadar az oluyor. Ama Allah’a şükür vaka sayısı zaman zaman çıksa da yeniden düşüyor.

 

Vaka sayısı azaldı mı diyorsunuz yani?

 

Bi ara pik yapmıştı ama bugün azalma noktasında.

 

“VATANDAŞIMIZ DUYARLI OLSUN”

 

Gürsu Belediyesi olarak pandemi sürecinde neler yaptınız?

 

Bu işin mimarları sağlıkçılar görünse de arka planda belediye personeli de var. Evlerin ilaçlanmasından tutun da her türlü ihtiyacın giderilmesine varıncaya kadar destek oluyoruz. İnsanların hastalığa yakalanmaması için maske dağıtıyoruz. Vefa grubumuz gelen taleplere yetişiyor. Ayrıca maske ve mesafe kurallarına uyulması için denetlemeler yapıyoruz. Bu süreçten en az zararla çıkmak için mücadele ediyoruz. Hiç uyumayan belediye personeli arkadaşlarımız var. Dediğim gibi herkes üzerine düşeni yapıyor ama bu noktada vatandaşın da duyarlı olması gerekir. Bazı vatandaşlarımız taşıyıcı ama bunun farkında değil. Asıl  tehlike de bu zaten. Bana bir şey olmaz demeyip, başkalarına zarar gelmemesi için duyarlı olmaları gerekir.

 

“MEVSİMLİK İŞÇİLERİN SORUNUNU ÇÖZÜYORUZ” 

 

Pandemi süreci, mevsimlik işçilerin barınma sorununu daha yakıcı hale getirdi. Mevsimlik işçilerin barınma sorunlarının giderilmesi için bir çalışma yaptınız mı?

 

Bu aslında sadece bu yılın değil, geçen yılların da sorunu. Bizim isteğimiz mevsimlik işçi kardeşlerimizin en sağlıklı şekilde barınması. Farklı illerden ilçemize geliyorlar. Herkes, devlet yapsın diyor ama hem buzhaneyi işletenler, hem aracılık yapanlar, hem bu işin ticaretini yapanlar hem de belediye olarak  elimizi  taşın altına  koymamız gerekir. Mevsimlik işçiler, kiralık depolarda, buzhanelerin çevresinde kurulan konteynerlerde barınıyor.  Ama sorunu köklü şekilde çözmemiz gerekir. Çünkü sorun her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Valilikle beraber çalıştığımız bir proje var. İyi bir aşama kaydettik bu projede. Bu kardeşlerimizi gelecek seneden itibaren daha rahat ettireceğiz. Olay sadece barınma değil, kıraathane gibi yaşam alanların da inşa edilmesi gerekir.

 

“ADRENALİN PARKA ZİYARETÇİ AKINI VAR”

 

Adrenil Park’ta yeni çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaları anlatır mısınız?

 

Adrenalin Park’ı 4 yıl önce kurduğumuzda, atıl malzemelerden yenilenebilir enerji üretmiştik. Hem şehir içinden hem de şehir dışından ziyaretçiler gelirken, bugün yurt dışından misafir ağırlıyoruz.  Personelimiz sokağa çıkma yasağı günlerinde Adrenalin Park’ta hobbit evleri inşa etti. 5 hobbit ev bitti, 1 adet de 400 metrekarelik restoran bitmek üzere. Hedefimiz bu kış toparlayabilmek.  Geçen hafta bine yakın araç girişi yapıldı. Yaklaşık 4 bin ziyaretçi demek bu. Ama biz misafirlerimizin sadece buradaki aktivitelerden yararlanmasını değil spor da yapmalarını istiyoruz. Bunun için spor alanları oluşturduk.

 

“SPOR, UYUŞTURUCUNUN PANZEHİRİ”

 

Egzersiz, sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı. Son yıllarda hareketli yaşam konusunda bir bilinç oluştuğunu görüyoruz toplumda. Herkesin egzersiz yapması için belediyenizin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

 

İki amacımız var. Birincisi, gençlerimizi  spora alıştırıp sağlıklı yaşamla birlikte sporda da başarılı olmalarını sağlamak. İkincisi de orta yaş grubundakilere daha sağlıklı yaşamaları için spor alışkanlığı edinmelerini sağlamak. Bunun için gençleri  sporcu fabrikasında yetiştiriyoruz. Parklardaki aletlerle herkesin spor yapmasını sağlıyoruz. Ama temel amacımız gençleri eğitmemiz. Çünkü gençlerin ev ve okul dışında gidecekleri üçüncü yerin spor alanları olması gerekir. Halı sahaların, spor alanlarının ve sporcu fabrikalarının sayılarını ne kadar çok artırırsak gençleri kötü alışkanlıklardan o kadar uzak tutmuş oluruz. Sporcu  fabrikasını açtığımız 2018’de Gürsu’da uyuşturucu kullanım oranı yüzde 74 azalmıştı. Yeter ki biz bu alanları oluşturalım. Gençlerin spor yapmaları, eğitimlerine devam etmeleri, hatta folklör oynamaları bile kötü alışkanlıklardan uzak tutuyor.

 

“GÜRSULULARA NOSTALJİYİ YAŞATACAĞIZ”

 

Gürsu malum bir tarih kenti. İlçenin tarihi yapısını öne çıkarmak için çalışmalar yapıyorsunuz. Bu kapsamda Gürsu’nun tarihini yansıtan sokakların korunması ve geleceğe taşınması konusunda çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

 

Tabii geçmişimizi gelecek nesillere aktarmamız gerekir.  2,5 yıldan bu yana üzerinde çalıştığımız projede son noktaya geldik. Taş Köprü Sokağı 50 yıl önce neyse bugün de öyle olacak. Valiliğin de destekleriyle 8 binanın kamulaştırma işlemlerine başladık. Sokak, çalışmalarımız bitince geçmişteki silüetinin aynısına kavuşacak. Amacımız hem tarihimizi gelecek nesillere taşımak hem de tescilli yapılarımızı gün yüzüne çıkarmak. Taş Köprü Sokak nostaljik bir görünüme kavuşurken, vatandaşımızın el emeği ürünlerini satabileceği, kıraathanelerin ve millet bahçesinin olduğu tarihi bir bölgeye dönüşecek.

 

Projenin bütçesini nasıl karşılayacaksınız?

 

Hem merkezi hükümet bütçesi hem de Kültür Varlıkları Koruma Fonu’ndan kaynak alabileceğiz. Alabileceğimiz tüm bütçeleri topladıktan sonra ortaya güzel bir sonuç çıkacak.

 

“ARMUTTA ALTIN YILI YAŞIYORUZ”

 

Malum Gürsu bir turizm kenti olduğu kadar aynı zamanda bir tarım kenti. Gürsu, Türkiye’nin en verimli ovalarından biri. Ve armuduyla meşhur bir kent. Deveci ve Santa Marina tipi armutları meşhur. Bu yıl hasat nasıl?Pandemi, Gürsu’da tarımı nasıl etkiledi?

 

Hasat bu yıl çok  iyiydi. Rekolte de öyle. Tarımda özellikle ihracat çok önemli. İhracat durduğu zaman, satışlar da duruyor. Rusya uçağı düştüğü zaman  çiftçinin  ürününün  yüzde 80’i elinde kalmıştı. O dönem hem üreticiler hem de aracılar zarar etmişti. Ama bu sene çok iyi gerçekten.

 

En iyi yıl diyebilir miyiz?

 

Diyebiliriz. Dediğim gibi bu yıl maşallah çok iyi.  Şu an armut zamanı ama şeftali de çok iyi. 90 bin ton armut üretildi bu yıl. Aslında üretimden çok ürünü pazarlamanız daha önemli. Çünkü 90 bin ton armutu iç piyasada  tüketemezsiniz.

 

Gürsulu çiftçilerinin çoğunluğu mahsulünü tüccara satıyor. Yani küçük karlarla, bazen de  maliyetine veya zararına satıyor mahsulünü. Çiftçi, neden kooperatifleşmeye gitmiyor? Gürsu Belediyesi olarak, çiftçi teşvik ediyor musunuz?

 

Aslında tüm köylerde kooperatif var. Ve tüm köylerde de soğuk hava depoları var. Ama biraz daha profesyonel çalışılması lazım. Şimdi biz bütün soğuk hava deposu olan kooperatifleri toplayarak Gürsu Ziraat Odası ile birlikte yeni bir kooperatif oluşturduk. Ancak armutta tuhaf bir sistem var. Armut çiçek döneminde satışa çıkıyor. Eğer piyasa çok iyi olursa kabzımal kilosunu 4 liradan satın alıyor ve bunun üreticiye pek fazla faydası olmuyor.  Ama piyasa kötü olursa üreticiden kilosunu 2 liradan satın alıyor.  Yani tüccar kara ortak ama zarar ortak değil. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Kara da zarara da ortak olmalısınız. Ama biz ve Gürsu Ziraat Odası, inşallah eski hal bölgesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan sağlayacağımız hibe krediyle, 20 dönümlük bir alanda kooperatif kuracağız. Böylece ürünün fiyatını biz belirleyeceğiz. Fiyatı biz belirlersek çiftçi daha fazla kazanabilecek.

 

“İLÇEDE KAÇAK YAPILAŞMA SORUNUNU BİTİRİYORUZ”

 

Bursa bir deprem bölgesi. Ve kentteki yapıların önemli bir bölümü kaçak veya mühendislik hizmeti almamış. Gürsu’da kentsel dönüşüm çalışmaları nasıl gidiyor?

 

Genelde yerinde dönüşüm daha hızlı ilerliyor. Çünkü onlarca insanla anlaşmanız çok zor. Vatandaşın 50 şer bin liradan 150 bin lira eden 3 katlı evi var. Kentsel dönüşümde 3 dairesine 3 yeni daire  istiyor. Yani 150 bin liralık dairelerine karşılık yeni yapılan 1 milyon 200 bin liralık yeni daireler istiyor.  Biz yerinde dönüşümde başarı sağladık. Zafer, Kurtuluş, İstiklal Mahallesi’nde  yüzlerce eski binayı yıkıp, yerlerine sağlıklı binalar inşa ettik.  Sadece Yenidoğan’da bir sıkıntı var. Bu bölgede kaçak yapıyı önlemek için ön tarafları ova korumadan çıkarmıştık. Şimdi kamu yararı kararı aldık. Yeni yerleşim biriminin planlarını yapıyoruz. Bir tarafı Yıldırım, diğer tarafı sanayi olan bölgenin alt tarafında da imar sorununu çözersek, kaçak yapı meselesi ortadan kalkacak. Diğer 3 mahallede kaçak yapı sorunu yok. Bundan sonra inşa edilecek yapılar  plan dahilinde olacağı için kaçak yapıyı sonlandıracağız.

 

“TİCARİ ALANLARI VATANDAŞIN HİZMETİNE AÇIYORUZ”

 

Sosyal yaşam alanlarını arttırmak için ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?

 

Şehir merkezinde insanların nefes alacağı ortamlar var.  Ama şahıslara kiralandığı için çevreleri kapatılmış. Sadece kar amacıyla işletilen ve  vatandaşın kullanamadığı alanlar vardı. Bunların tümünü tahliye ettik. Bu mekanlardan biri de Celalbey Parkı. Şehrin göbeğinde 4 dönüm büyüklüğündeki bu parktan vatandaş yararlanamıyordu.  Celalbey Parkı’ndan 55 kamyon moloz çıktı, 200’e yakın çınar ağacının etrafı açıldı. Vatandaş oraya gelecek nefes alacak. Buna benzer sıkıntılı  yerler var ve biz bu mekanları kesinlikle işletmelere vermiyoruz.  Hem kaliteli hizmet veriliyor hem de vatandaş dilediği kadar orada oturabiliyor.

 

KENT MEYDANI 2022’DE”

 

Gürsulular, ne zaman Kent Meydanı’na kavuşacak?

 

5 yıldır uğraşıyoruz. Çok değerli bir yer. Değerli bir yerle de uğraşmak çok zor. Orada mülkü olan kardeşlerimi de haklı görüyorum. Çok değerli yerlerinin dedelerinden kaldığını söyleyen kardeşlerimiz var.  Bu tip değerli yerleri kamulaştırmak, uygulama yapmak, yeşil alana dönüştürmek çok zor. Bin  metrekareye kadar olan yerleri paramızla aldık. Bu dönemde bir kısmını uygulama yapmak, bir kısmını satın almak, bir kısmını da yeşil alana dönüştürerek çözmeye çalışıyoruz. Kültür merkezi ve Telekom binasıyla birlikte 14-15 dönümlük bir alan açılıyor. Bu da 100 bin nüfuslu bir ilçe için güzel bir meydan alanı demek. Altını da otopark yaparak, şehrin nefes alabileceği bir meydan ortaya çıkacak. Bu iş sadece belediyenin de elinde değil. Yargı süreci var, kamulaştırma işi var. Hedefimiz 2022’de vatandaşın hizmetine sunmak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X