Bursa Teknik Üniversitesi’nin, kapanan Orhangazi Üniversitesi yerleşkesine taşınması ve kamulaştırma sorunları nedeniyle, “Kestel’e üniversite kurulmayacak” iddiaları ortaya atılmıştı. Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır iddialara yanıt verdi: “Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. İlçe belediyesi olarak üniversite davamızdan vazgeçmediğimizin bilinmesi lazım. Fırsat yakalamışken, asla kaçırmak istemiyoruz. Belki üniversite birkaç yıl daha şimdiki yerinde olacak ama geç de olsa Kestel’e üniversiteyi kazandıracağız.”
Tanır, Çataltepe’deki Büyük Esnaf Sitesi arazisine, TOKİ aracılığıyla 10 bin konut inşa edebileceklerini de söyleyerek, “BESKOOP yetkililerden yanıt bekliyoruz” dedi. Yeni Kent Meydanı ile otopark, trafik master planı ile de trafik sorununu çözeceklerini belirten Tanır, Kestel Belediyesi’nin borçsuz belediyeler arasında olduğunu sözlerine ekledi.
———————————-
Kestel Belediye’sinin genç Belediye Başkanı Önder Tanır, ilçedeki gelişmelerle ilgili önemli bilgiler verdi.
Tanır, ilçedeki pandemi tablosu, 2. üniversite, GES projesi, yeni Kent Meydanı projesi, Çataltepe’ye konut planı, ilçeye kurulması planlanan cezaevi, tarihi projeler ve doğal projeler gibi kamuoyunda merak edilen konulara açıklık getirdi.
“BELEDİYECİLİKTE DENEYİMLİYİM”
Öncelikle Önder Tanır’dan başlayalım. Bursa’nın en genç belediye başkanlarından birisiniz. Ancak belediyecilikte deneyimsiz bir isim değilsiniz. Geçen dönem belediye meclis üyeliği görevinde bulundunuz. Belediye başkanlığında da görev süreniz 1 yılı aştı. Nasıl bir belediye buldunuz? Hedeflediğiniz projeleri hayata geçirebiliyor musunuz?
Bizi konuk ettiğiniz için teşekkür ederim. Sizin de ifade ettiğiniz gibi 1,5 yılı geride bıraktık. Ama öncesinde Kestel ve Büyükşehir meclis üyeliği yapmıştım. Biraz mimarlık mesleğimden, biraz da belediye meclisindeki imar komisyon üyeliği deneyimlerimden dolayı, belediye başkanlığı görevimde kendimi rahat hissediyorum. Yeni bir belediye başkanı değil de göreve devam eden bir belediyeci gibi. 6,5 yıldır belediyeciliğin içindeyim. Eski belediye başkanına teşekkür ederim. Ekonomik açıdan sıkıntılı olmayan bir belediye devraldık. Aynı bütçe disiplini içinde yeni kaynakların etkin kullanımına devam ediyoruz. Tesisleşme adına iyi bir seviyedeyiz. Revize edilmesi gereken tesisleri revize ediyor, tesislerin gençlere daha fazla hizmet vermesi için çalışıyoruz.
PANDEMİ TABLOSUNDA İYİ DURUMDAYIZ
Pandemi döneminden Kestel nasıl etkilendi? Vaka sayılarının kentin doğusunda daha fazla olduğun biliyoruz. Kestel’de pandemi tablosu nedir?
Biliyorsunuz süreç mart ayında başladı. Vaka sayısı bize de ulaşıyor. Doğu bölgesi içinde Kestel’in durumu iyi. O açıdan şanslıyız. Belediye olarak görevimizi yaptık. Sokakların ve köy yollarının dezenfekte edilmesi, maske dağıtımı, insanların bilinçlendirilmesi gibi çalışmalarla iyi bir noktaya geldik. Ancak vakalar yükseldi biliyorsunuz. Verilere baktığımız zaman çok kötü durumda olmasak da daha iyi olmalıyız. Hayat devam ediyor ama hemşerilermizden de kurallara uymalarını rica ediyoruz.
“BORCUMUZ YOK”
Bütçe ne durumda? Kestel Belediyesi’nin borcu var mı?
Sağ olsun eski belediye başkanımız hiç borç bırakmadı. Çok fazla olmasa da bir miktar parayı da kasada bıraktı. Malum, Kestel kentin doğusunda gelişen ilçelerden biri. 2035 yılı itibarıyla Kestel’in nüfusunun 135 bin olacağını öngörüyoruz. Bu nedenle çok daha uzun yıllar hizmet edeceğimiz, kaynakları da en iyi şekilde değerlendireceğimiz projeler yapmak istiyoruz. Projelerimize devam ediyoruz. Biz özel şirket değiliz. Vatandaşa hizmet etmek gerekir. 2021’in başında başlayacağımız projeyle Kent Meydanı’nın altına inşa edeceğimiz 2 veya 3 katlı otopark ile ciddi bir yatırımımız olacak. Eski Değirmen binamıza inşallah başlayacağız. Hayvan barınağı projemiz var. 2021 ile beraber makul sınırlar içinde borçlanarak, biz de o kulvarda olacağız.
“YENİ KENT MEYDANI İLE OTOPARK SORUNU ÇÖZÜLECEK”
Yeni bir Kent Meydanı planlıyorsunuz. Ancak Kestel’de bir Kent Meydanı var. Yeni Kent Meydanı ihtiyacı nasıl doğdu? Nasıl bir Kent Meydanı olacak?
Malum, birçok yerde otopark sorunu var. İlçemizde de otopark sorunu ciddi şekilde rahatsızlık vermeye başladı. Hayatımızın önemli bölümünün geçtiği belediye binası ve hükümet konağının olduğu alanda otopark ihtiyacı var. Bir Kent Meydanı düzenlemesi vardı ama otoparkla ilgili bir öngörüsü yoktu o projenin. Meydan revizyonuyla en büyük kazanımımız otopark olacak. Uludağ Üniversitesi ile protokol imzaladık. Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk’e teşekkür ederiz. 3 kat şeklinde tasarladığımız projeyle yer altında 300 araç kapasiteli otoparkımız olacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 200 araçlık otopark bitmek üzere. Geçmişte yapılan 300 kişilik otoparkla birlikte 3 noktada 800 araçlık otoparkımız olacak. Bunun yanında esnafın yer altı çarşısı talebi söz konusu. Bu talebe cevap vermeye çalışacağız. Meydan revizyon projemiz bitmek üzere, yakında tüm detaylarıyla kamuoyuna açıklayacağız.
Projeye ne zaman başlayacaksınız?
2021’in başında planlıyoruz. Allah kısmet ederse 1,5 yılda bitirmek istiyoruz.
“GES İLE ENERJİ SORUNUMUZ OLMAYACAK”
Kestel Belediyesi tarafından 5,5 milyon liralık yatırımla tamamlanan Kayacık Mahallesi’ndeki Güneş Enerji Santrali faaliyete geçiyor. GES’in ilçeye yapacağı katkılar nelerdir?
Çevreci, güzel bir proje bu. Geçmiş dönemden gelen yer iznimiz vardı. Biz de bu projeyi hayata geçirmek istedik. Kendi bütçemizle, hiç kredi ve hibe kullanmadan hayata geçirdiğimiz 1,5 milyon liralık getirisi olan bir yatırım. Belediye kurumlarına ait bina ve parkların neredeyse tamamının elektriğini karşılayacak ve bir miktar elektriği de dışarı satacağız. 10 yıl alım garantisi var. Kredi kullanmadığımız
için yatırım bedelini 3,5 yılda amorti edecek ve uzun yıllar ilçeye hizmet edecek.
“ÇATALTEPE’YE KONUT YAPABİLİRİZ”
Çataltepe’de temeli 2011 yılında atılan Büyük Sanayi Sitesi inşaatı devam ediyor. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı sanayi sitesinin inşaatı tamamlanmadı. Bu bölgeye konut yapılacağına dair haberler var. Bu haberlerin doğruluk payı nedir?
Bu bölgeye TOKİ aracılığıyla 250 konut öngörüldü. Ancak talebin 10 bin konuta kadar yaklaştığını gördük. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum geçen haftalarda Bursa’da idi. Konuyu kendisine de ilettik. Talebimizi olumlu karşıladılar, teşekkür ederiz. Çataltepe’de 125 dükkan inşa edildi. Projenin başında TOKİ ile ortaklık yapıldı ama daha sonra yollar ayrıldı ve BESOB kendi kooperatifini kurdu. Bu projenin biran önce hayata geçmesi, dükkan için başvurmuş vatandaşlarımızın da hedefine ulaşması için, TOKİ ile birlikte konut yapılmasını talep ettik. Konutlardan aynı zamanda Büyük Sanayi Sitesi’nde çalışanlar da faydalanabilir. Söz konusu yer, Kestel’in gelişim bölgesi içinde kalıyor. Teklifimizi yaptık, görüşmelerimiz devam ediyor. BESKOOP, üyeleriyle görüşecek. İsteğimiz olumlu bir yanıt almak.
“ÜNİVERSİTE HEDEFİMİZDEN VAZGEÇMEDİK”
Kestel’de ikinci üniversite kurulması kararı alınmıştı. Yer tahsisi yapıldı ve kamulaştırmalar gerçekleşti. Ancak hak sahipleri kamulaştırma işlemlerini yargıya taşıdı. Son mahkeme kararında kamulaştırmanın iptali ve hak sahiplerine ödenen paranın BTÜ’ye geri verilmesi kararı alındığını biliyoruz. Kestel’e ikinci üniversite kurulacak mı?
Üniversite, ilçemizin en önemli hedeflerinden biri. Çok uzun yıllar emek verdik ve önemli mesafeler katettik. Üniversite, içinde şahıs ve Hazine’ye ait olan arazilerin üzerine inşa edilecek. Şahıs alanları kamulaştırılmıştı. Ancak bahsettiğiniz gibi bazı parsellerde ilave bedeller çıktı. Kamulaştırma yargıya taşındı ve mahkeme arazilerin üniversiteye iade edilmesi kararını verdi. İlçe belediyesi olarak üniversite davamızdan vazgeçmediğimizin bilinmesi lazım. Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Arif Karademir ve siyasetçilerimiz ile olan görüşmelerimiz devam ediyor. Elimizden geleni yapıyoruz, bakanlarla iletişim halindeyiz. Bu da Kestel’in üniversite hayalinden vazgeçmediğinin göstergesi. Sonuna kadar uğraş vereceğiz. Vatandaşımız müsterih olsun. Üniversite bir kent için en önemli yatırımlardan biri. Fırsat yakalamışken, asla kaçırmak istemiyoruz. Girişimlerimiz sürüyor. İlçe belediyesi olarak tekrar katkı koymayı, proje ortağı olmayı istediğimizi üniversite yetkililerine ve bakanlara ilettik. Amacımız ilk etapta kamulaştırmayı bitirmek. Belki üniversite birkaç yıl daha şimdiki yerinde olacak ama geç de olsa Kestel’e üniversiteyi kazandıracağız inşallah.
Kestel’e cezaevi yapılması da gündemde. Kestel’e cezaevi yapılacak mı?
Bir cezaevi projesi bize de iletildi. Ancak cezaevinin mümkünse ilçe dışında, değilse yerleşim alanlarımızın dışına yapılması için çabalıyoruz. Ankara ile görüşmelerimiz sürüyor. İlçemizde 4 sanayi bölgesi var. İstihdamı belli seviyeye ulaşmış bir kentiz. Cezaevinin, Kestel’in şehirleşme ve turizm hedefine gölge düşürmeyecek bir bölgeye inşa edilmesi için başlattığımız girişimler sürüyor.
Kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar ne aşamada?
Ülkemizin deprem gerçekliğini göz önünde bulundurursak, kentsel dönüşüm olmazsa olmazımız. Geçen dönem bir bölge riskli alan ilan edilmek suretiyle kentsel dönüşüme alınmıştı. Müteahhit ve TOKİ eliyle yapılması gibi farklı modeller geliştirilmişti. Gelinen noktada, tekliflerin tatmin edici olmadığını gördük. Böylece yeni arayışlara girdik. Vanimehmet Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm alanını riskli alandan çıkardık. Burada bir plan revizyonu yaptık. Kestel Belediye Meclisi’nden geçti, yakın zamanda Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde de geçeceğini umuyoruz. Buradaki kentsel dönüşüm modelimizde, vatandaş bizzat kendisi veya birkaç vatandaş bir araya gelip müteahhit aracılığıyla binalar inşa edecek. Bunun dışında bir bölge daha var. Geçmiş yıllarda inşa edilen konutların yenilenmesi için örnek bir çalışma yapacağız burada da. İlçemizde riskli binaların olmadığını kimse iddia edemez. Ancak kesinlikle vatandaşımızın rızasını almamız gerekir. Onlara rağmen yapamayız. Örnek bir kentsel dönüşüm yaparsak, diğer bölgeleri de tetikleyeceğini düşünüyoruz.
Geçen dönem hizmete açılan Sosyal Yaşam Merkezi atıl durumdaydı. Bu büyük tesisi hizmete açacak mısınız?
Yapısal ve işletmeyle ilgili sorunlar yaşadık bu mekanda. Büyükşehir Belediyesi’ne devretmiştik ama onlar da çok randıman alamadı. Bir takım fonksiyonel değişikliklerin yapılması gerekir burada. Revize edilmek suretiyle, ilçeye sosyal ve kültürel açıdan katkı sunacak bir yatırımı hemşerilerimize kazandırmak istiyoruz. Ve deyim yerindeyse bu mekan yeşil sahalara dönecek.
“TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARACAĞIZ”
Kestel Belediyesi, doğal güzellikleri bakımından zengin bir kent. Aynı zamanda bir tarih kenti. Kestel’in tarihini ve turistik değerlerini gün yüzüne çıkarmak için neler yapıyorsunuz?
Uludağ Üniversitesi ile yaptığımız protokolün 3 ayağından biri tarihi yapıların restore edilmesi. İlçemizde tarihi Bizans’a dayanan bir kalemiz var. Kestel Kalesi’ni restore ederek, yaşayan bir mekana dönüşmesi için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca Vani Mehmet Efendi Camisi ile ilgili de çalışmalarımız var. Kestel, doğal güzellikler bakımından dünyanın en güzel köşelerinden biri. Bu bakımdan şanslıyız. Seçim beyannamemizde iki önemli projenin sözünü vermiştik. Biri Saidabat, diğeri de Kazancı bölgesi. Diğer doğal güzelliklerimizle de ilgili güncel çalışmalarımız var ama bu iki bölgeye ulusal ölçekte ses getirecek projelerin sözünü vermiştik. Göreve gelir gelmez, tahsis çalışmalarını tamamladık. Kazancı’da gölün kuzey kısmında ilçemize, Bursa’ya ve hatta ülkemize değer katacak çok güzel bir proje yapacağız.
“TRAFİK SORUNUNU ÇÖZÜYORUZ”
Diğer projelerinizde de söz etmenizi isteyerek söyleşimizi noktalayacağız.
Hemşerilerimizin daha yaşanılabilir bir Kestel’de yaşaması adına, seçim beyannamemizde de yer alan, trafik master planı hazırladık.
Trafik dünyanın her yerinde olduğu gibi Kestel’de de sorun. Bu soruna neşter atmamız gerekiyordu. Biz de konunun uzmanlarına bir çalışma yaptırdık. Bu plan ilçeye ne getirecek? Ana arterler trafiği kaldıramaz durumda. Kamulaştırmanın mümkün olmadığı yerlerde tek yön uygulamasına geçmek durumunda kaldık. Bazı arterlerde yayaları ve engellileri önceleyen düzenlemeler yaptık. Parklanmayla ilgili eski alışkanlıklar devam ettiği için düzenlemelerimiz henüz tam olarak oturmadı. İnşallah vatandaşlarımız parklanmaya ve trafik kurallarına biraz daha uyarlarsa, hepimiz rahat edeceğiz. Otopark ihtiyacını da giderdikten sonra, uzun yıllar trafik sorunundan söz edilmeyen, trafiği rahatlamış bir ilçe olacağız.
Sayın Tanır, teşekkür ederiz.
Bu imkanı tanıdığınız için ben teşekkür ederim.