Kim derdi ki Temel Karamollaoğlu’nun siyasette kilit adam olacağını, cumhur ittifakının tam manasıyla gerçekleşmesi için hayati rol oynayacağını ve her iki blokun da ısrarlı çağrılarına muhatap olacağını…
***
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, MHP, BBP ve Saadet Partisi ile hayata geçirmeye çalıştığı cumhur ittifakıyla topluma, “yerli ve milli ittifak” mesajı vermek istediği çok açık.
Bu noktada Milli Görüş’ün temsilcisi Saadet Partisi’nin karşı blokta yer alması, cumhur ittifakının hesaplarını tersyüz edeceği gibi, CHP’nin öncüsü olacağı ittifaka yöneltilecek ‘gayrimilli’ eleştirilerinin de önünü bugünden kesebilir.
Hele ittifaka İYİ Parti’nin de katılacağını öngörürsek, milliyetçi İYİ Parti ve muhazafakâr Saadet Partisi’yle eklemlenen bir oluşumun, ‘gayrimilli’ eleştirisine göğüs germekte zorlanmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
O halde Temel Karamollaoğlu’nun cumhur ittifakına katılmakta isteksiz olmasını, Saadet Partisi’nin oy oranından çok daha ileri bir boyutta değerlendirmek gerekir.
***
Ancak Temel Karamollaoğlu, bu süreçte ‘istemezükçü’ değil, aksine CHP ile bile uzlaşabilecek, ılımlı bir siyasetçi görüntüsü verdi topluma.
Temel Karamollaoğlu’nun duruşuna virgül koyup, Bursa ile bağlantısına geçelim.
***
Bursa’nın eskileri çok iyi bilir efsane Emniyet Müdürü Şebip Karamullaoğlu’nu.
Emekli olduktan sonra siyasete soyunan ve Bursa Senatörü seçilen
Şebip Karamullaoğlu, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun dayısıdır.
Ancak Şebip Karamullaoğlu CHP’liydi, Temel Karamollaoğlu ise 1970’lerden bu yana Milli Görüş çizgisinde olan bir siyasetçidir.
Hatta dayı-yeğen aynı Meclis’te, aynı komisyonda (KİT Komisyonu) aynı zaman diliminde görev yaptı.
***
Şebip Karamullaoğlu ile ilgili bilgileri Bursa siyasetinin hafızalarından olan ve bugünlerde anılarını içeren bir kitap yazan CHP’li Erhan Sevimli’den aldım.
Çok ilginç anekdotlar aktardı Sevimli.
***
Yıl 1959, İsmet İnönü Bursa’ya gelecektir.
Birkaç gün önce Uşak’ta taşlı protestoya maruz kalan İnönü’nün merkez sağın kalesi olan Bursa gezisi de hayli sıkıntıldır.
Bursa Emniyet Müdürü o yıllarda Şebip Karamullaoğlu, Bursa Valisi de İhsan Sabri Çağlayangil’dir.
Ancak Karamullaoğlu gerekli tüm tedbirleri alır ve Tayyare Sineması’nda partililere hitap eden İnönü, gece Selim Süter’in Çekirge’deki villasında konaklar.
Ertesi gün de İstanbul’a, hiçbir olay yaşanmadan döner.
Tabii Karamullaoğlu’nun yapıcı tutumu İnönü’yü çok etkiler.
İlerleyen yıllarda Karamullaoğlu, emekliliğini ister ve CHP’den siyasete atılır.
***
1975 seçimlerinde CHP’den senatoya girmek isteyenler önseçimle belirlenir.
CHP’den Şebip Karamullaoğlu, Adalet Partisi’nden ise İhsan Sabri Çağlayangil, Barlas Küntay, Şeref Kayalar ve Cahit Ortaç, Bursa senatörleri olarak seçilirler.
***
O seçimlerde Bursa’dan TBMM’ye seçilen bir Adalet Partili vardır:
Ali Elverdi!
Adalet Partisi listesinden milletvekili seçilen Ali Elverdi; Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam kararını veren Sıkıyönetim Mahkemesi’nin başkanıydı.
Yıllar sonra Ali Elverdi, yediği yemek, nefes borusuna kaçınca yaşamını yitirmişti.
***
Erhan Sevimli, CHP İl Başkanlığı döneminde Şebip Karamulloğlu’nu yakından tanıyan bir siyasetçi…
Daha önceki sohbetlerimizde de Karamullaoğlu’ndan sitayişle bahsetmişti:
“Çok müstesna bir kişilikti. Hem Emniyet müdürlüğü hem de siyaset yaptığı yıllarda sadece belirli bir kesimin değil, herkesin sevdiği bir insandı. Çok adaletli, ilkeli ve saygın bir insandı.”
Erhan Sevimli, siyasi eğilimleri farklı olsa da Şebip Karamullaoğlu ile Temel Karamollaoğlu’nun aralarının çok iyi olduğunu ve dayı Karamullaoğlu’nun yeğen Karamollaoğlu’ndan çok iyi bahsettiğini anlattı.
***
Milli Görüşçü Karamollaoğlu ve CHP’li Karamullaoğlu’nu Bilgin Alanbey’le de konuştum.
Alanbey bir anısını paylaştı.
1980’den sonra ameliyat olan Şebip Karamullaoğlu’nu Bursa’daki evinde ziyaret etmiş ve orada Temel Karamollaoğlu ile karşılaşmış.
Alanbey, Karamollaoğlu’nun, kendi elleriyle yaptığı kahveyi misafirlere ikram ettiğini ve dayısının başından hiç ayrılmadığını anlattı.
Alanbey de dayı-yeğen arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu ve farklı siyasi eğilimlerine rağmen hiçbir zaman karşı karşıya gelmediklerini söyledi.
***
Bu arada Şebip Karamullaoğlu’nun eşi Aytun Karamullaoğlu, yaşamını Bursa’da Çekirge’de sürdürüyor.
Dün Ayten Karamullaoğlu’yla da telefonda konuştum.
En kısa sürede ziyaretine gitmek için sözleştik.
***
Temel Karamollaoğlu, 2015 yerel seçimleri öncesi Bursa’dan Büyükşehir adayıyken OLAY TV’de program konuğum olmuş, Bursa bağlantısını ve dayısı Şebip Karamullaoğlu’nu anlatmıştı.
Temel Karamollaoğlu, bugün siyaset sahnesinde uzlaşmacı rolü ve yapıcı diliyle yine sahnede.
Gergin siyasi ortamda iktidar partisi ile kavga etmeden, diyaloğu kesmeden ancak ilkelerinden de taviz vermeyen Karamollaoğlu’nun tutumu, hem muhafazakâr-milliyetçi kesimde, hem de sosyal demokrat kesimde ilgiyle izleniyor.
Temel Karamollaoğlu, farklılıklara rağmen aynı masa etrafında ülkenin temel sorunlarını konuşabileceğini gösterdiği için, partisinin oy oranının çok üzerinde bir misyonla siyasi yaşamını sürdürüyor.