Kötü alışkanlıkların dünyanın sorunu olduğunu söyleyen Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, gençlerin zararlı alışkanlıklar edinmemesi için sporla ve sanatla uğraşmaları gerektiğini belirtiyor. Kurtulan, sanat, spor ve kültür etkinliklerine her türlü desteği verdiklerini de kaydediyor.
Mustakemalpaşa’da içinde sinema, tiyatro ve konferans salonlarının olduğu, sergilerin bulunduğu 37 dönüm arazi üzerine kurulu Gençlik Kültür Sosyal Yaşam Merkezi de gün sayıyor. Sosyal yaşam alanlarının inşa edildiği Suuçtu Şelalesi ise çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Kurtulan adaylığı için partisini ve seçmeni işaret ediyor.
Mustakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ile Suuçtu Şelalesi’nde söyleştik.
Kurtulan ile ilçenin turizm hedeflerini ve yatırımlarını konuştuk.
“SUUÇTU ALLAH’IN BİR LÜTFU”
Suuçtu Şelalesi’ndeyiz. Burası sadece Bursa’nın değil Marmara’nın da en güzel doğa parçalarından biri. Öncelikle şelalenin isminin nereden geldiğini sormak isterim. Bir hikâyesi var mı?
Su ve uçmak… İki kelime biraraya gelmiş. 38 metre yükseklikteki bu şelaleden su aşağıya doğru uçuyor. Su zerrecikleri aşağıya gittiğinde yüzünüzde hissediyorsunuz. O uzun mesafeden suyun akması ve su taneciklerinin havada birer tebüssüm halinde yüzünüze vurduğu anı gösteriyor. İsim oradan geliyor. Önemli bir tabiat parçası içindeyiz. Allah’ın bize lutfettiği özel yerlerden biri burası. Geçmişimizden miras almadık, geleceğimizin emanetidir buralar. Bu güzel doğa parçasında, kayın ormanının içinde, su ile yeşilin buluştuğu özel alan. Betonlaşan dünyamızda insanların nefes almak için geldiği yerlerden biri. Biz de bu güzel alanı kimliğine uygun bir şekilde ve çevreye duyarlı davranarak korumakla yükümlüyüz. Burası yeşil ile suyun buluştuğu sosyal yaşamın bir parçasıdır.
Suuçtu’ya gelen ziyaretçi sayısı hakkında bilgi verir misiniz? Nereden geliyor ziyaretçiler?
Burası sadece yaz aylarında değil, her mevsim güzel. Biz burada şiir akşamları düzenliyoruz. 17 Eylül’de yarı maraton koşusu yapılacak. Yurtdışından ve yurtiçinden ziyaretçiler geliyor. Günlük bin aracın girdiği günler oluyor. Tabii buradaki sosyal ihtiyaçların karşılanması ve altyapı hizmetlerinin tamamlanması çalışmalarını bitirdik. Hem İl ve Kültür Turizm Müdürlüğü, hem Milli Parklar İl Müdürlüğü hem Doğa Koruma hem de ilçedeki sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte Milli Parkların kabul ettiği projeyi hayata geçirdik. Burada 3 şeyi hedefledik. Bize emanet edilen nasıl bir miras var, buna baktık. Dünyadaki en önemli sorunlardan biri çevredir. Çevreyi nasıl temiz tutabiliriz bununla ilgili hazırladığımız projeleri misafirlerimizle paylaşıyoruz. Ve burada insanlar doğayla bütünleşince spor yapma ihtiyacı duyuyor. Yürüyüş, kısa mesafeli koşular ve bisiklet… Bu üçünü de hayata geçirdik. Uğur Böceği Kültür Merkezi’nde başlattığımız fotoğrafçılık, karakalem ve resim kurslarına gidenler Suuçtu’dan ilham alıyor. Bu güzelliğin fotoğrafını çeken, burada kazandığı özel duygularla şiir yazan, şiirlerini şarkılara dönüştüren ziyaretçilerimiz oluyor. Biz de bu bölgenin altyapı hizmetlerini tamamladık. Bu konuda İl Çevre Müdürlüğü ve İl Turizm Müdürlüğü ile STK’lara teşekkür ederiz.
Kuşkusuz Suuçtu ilçenin önemli turizm bölgelerinden biri. Ancak turistlerin Mustafakemalpaşa’da gidebilecekleri başka bölgeler de var. Nerelere gidilebilir. İlçenin turizm hedefleri nelerdir?
Tarih, doğa ve spor. Bizim geleneksel hale gelmiş şiir etkinliklerimiz, doğa sporlarımız ve yamaç paraşütümüz var. Yürüyüş alanlarımız ve keşfedilecek mağaralarımız var. Hem gezilecek hem de eğlenilecek çok sayıda mekânımız var.
“GÜNÜ KURTARMIYOR GELECEĞİ PLANLIYORUZ”
Buraya gelirken Gençlik Kültür Sosyal Yaşam Merkezi’ni gezdik. Bu yatırım, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Mustafakemalpaşa Belediyesi işbirliğiyle hayata geçiyor. İçinde konferans, sinema, tiyatro salonlarının, açık ve kapalı yüzme havuzlarının, sergilerin olduğu son yılların en büyük yatırımı için sizi çok heyecanlı gördük. Bu yatırımla ilgili detayları paylaşır mısınız?
İnsanların bugününü kurtarabilirsiniz ama geleceği planlayıp kurtarmak siyasetçilerin görevi. Bu konuda Mustafakemalpaşalılar çok arzulu. Ancak en büyük dinamizmi kadınlar ve gençler veriyor. Biz Uğur Böcekleri Kültür Merkezi’nde 30’a yakın kurs hazırladık. Bu kurslardaki mekânlar yeterli değil. Daha çağdaş, daha kullanılabilir mekânlarda hizmetlerimizi vermek zorundayız. Biz çok güçlü bir milletiz. Tarihsel hafızamız ve güçlü birikimlerimiz var. Gerek fetihler, gerek sanat eserleri, gerekse de sosyal olaylar… İkinci olarak genç ve dinamik bir nüfusumuz var. Gençliğin eğitilmesi ve rol modellerin konulması gerekir. Herkes yaptığı işi iyi yaparak örnek olacak. Biz bu örnekleri çoğaltmalıyız. Bu noktada Mustafakemalpaşalılara minnettarım. Sosyal ve kültürel işlerde eşim Necmiye Kurtulan’a da çok teşekkür ederim. Kültür hizmetlerinde toplumun tüm katmanlarına ulaşmamızda müthiş destekleri oluyor. Mahallelerimizdeki sosyal etkinlikler hep kadınımızın el vermesiyle oluyor. Bizim gençliğimiz geleceğimizdir. Gençliğin iyi yetişmesi bizi geleceğe taşıyacak.
“ŞOV DEĞİL İŞ YAPIYORUZ”
Turizm kadar çevre de önemli. Kirmastı, Mustafakemalpaşa ile özdeşleşmiş bir nehir. Kirmastı’nın temiz akması için çalışmalar yaptığınızı biliyoruz. Daha temiz bir çevre için neler yapıyorsunuz?
Belediyeciliğin temeli çevre ve temizliktir. Bu ilçenin 40 yıllık sorunlarından biri altyapı hizmetleriydi. Çok şükür arıtma tesisi tamamlandı. Arıtma tesisinin şehre ulaşacak kanalları yapılıyor. Tüm evsel atıklarımız transfer istasyonundan Hamitler’e düzenli depolamaya gidiyor. Yağmur ve içme suyu hatları gözden geçiriliyor. Yazın su sıkıntısının giderilmesi için Oğlaktepe ve Lalaşahin Mahallesi’ndeki biri 150 diğeri 650 tonluk depoyu yıktık. 10 bin ve 5 bin tonluk 2 yeni su deposu yapıyoruz. Bu Mustafakemalpaşa’nın gelecek yıllardaki su ihtiyacını karşılayacak çok önemli bir çalışma. Bunlarla ilgili oldukça mesafe aldık. Vatandaşımız yollarda BUSKİ’nin, UEDAŞ’ın, Bursagaz’ın kazı çalışmalarını görüyor. Bu sorunlar da elbirliğiyle önümüzdeki günlerde bitecek. En önemli projelerimizden biri Kirmastı ve çevresindeki sosyal tesisler. İnsanlar yaşadıkları yerlerde mutlu olamıyorlarsa başka yerlere giderler. Mustafakemalpaşa Deresi’nin etrafının rekreasyonunu gerçekleştiriyoruz. Su akacak biz bakacağız devri bitti. Derenin hemen üzerindeki tepede Kule Restoran’ın ihalesi bitti. Diğer sosyal alanların rekreasyon alanlarının şu anda ihalesi yapılıyor. Derelerin etrafı başlayan inşaatlarla özel bir sosyal yaşam merkezi haline gelecek. Şov yapma resim göstermek kolay. Biz konuşmaktan ziyade çalışan, yapan, üreten bir belediyecilik anlayışını benimsiyoruz. Belediye meclis üyelerinin, sivil toplum kuruşlarının ve siyasi partilerimizin ortak istekleriyle projelerimizi hayata geçiriyoruz. 2018’de Mustafakemalpaşalılar farklı bir sosyal yaşam alanına kavuşacaklar.
“KÖTÜ ALIŞKANLIKLARI SPOR VE SANATLA ÖNLEYEBİLİRİZ”
Sosyal belediyecilik alanında neler yapıyorsunuz?
Her mahallemizde kültür ve sosyal hizmetlerimizi götürdüğümüz Uğur Böceği Kültür Merkezimiz var. Her kapıya ulaşarak ihtiyaçları doğrultusunda vatandaşlara yardımcı oluyorlar. Sosyal İşler Müdürlüğü, yaşlılarımızı ve ihtiyaç sahiplerini tespit ediyor ve böylece paylaşma kültürünü oluşturuyoruz. Her özel günlerinde onların yanında olmak istiyoruz. Kederi de, sevinci de paylaşacak ortamları geliştirmek zorundayız. Dünyanın en büyük sorunu kötü alışkanlıklardır. Kötü alışkanlıkları da kültür, sanat ve sporla önleyebiliriz. Biz de bunlara destek veriyoruz.
“ADAYLIĞIMA HALKIM VE PARTİM KARAR VERECEK”
Biraz da Sadi Kurtulan’ı konuşalım. Malum 2019 seçimleri yaklaşıyor ve belediye başkanlarının adaylıkları merak ediliyor. Kimi belediye başkanlarının eğilimleri belliyken, kimileri henüz karar vermedi. 2019’da Sadi Kurtulan ne yapmayı planlıyor?
Hayat serüveni içinde başımıza neyin ne zaman geleceğini önceden bilemeyiz. Biz 2014’ün 30 Mart’ında aldığımız görevi yerine getirmekle mükellefiz. Gelecek de bir gün gelecek ama bu konuda şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Halkımızın ve partimizin vereceği kararlardır bunlar. Bana düşen, görev süresi içinde söz verdiklerimin en iyisini yapmaktır. Bizler, insanlara hizmet vermenin mutluluğunu yaşamakla mükellefiz. Gelecekle ilgili plan yapmak, o ayrı bir konu. Siyaset uzun soluklu bir iş, bu konu sadece Sadi Kurtulan’a ait değil topluma, siyasi kadrolara ait görevlerdir. Bize düşen birlik ve beraberliği çokseslilik içindeki uyumu sağlamaktır.
“SANATA İLGİLİYİM SPORA DESTEK VERİRİM”
Diğer belediye başkanları gibi siz de yoğun bir mesai içindesiniz. Düğünlere, nikâhlara, cenazelere katılmaya çalışıyorsunuz. Ancak bir de özel yaşamınız var. Toplum, siyasetçilerin özel yaşamlarını görmüyor. Sadi Kurtulan’ın özel yaşamını araladığımızda neler görebiliriz? Siyasetçi kimliğiniz dışında özel yaşamınızda neler yaparsınız? Edebiyat kitaplarla aranız nasıl? Sinema, tiyatro takip eder şiirle ilgilenir misiniz? Spor Sadi Kurtulan için ne anlam ifade ediyor?
Öncelikle aileme ve eşime teşekkürlerimi iletiyorum. Bizim en büyük dayanağımız ailemiz ve aile büyüklerimiz. Onlar bizim en büyük destekçilerimizdir. Boş vakitlerimizi de onlarla geçiriyor, huzuru onlarda buluyoruz. Sporla, sanatla yakından ilgiliyim. Edebiyata ve şiire yakınım. Elimden geldiğince yürüyüş yaparım. Sporun tüm branşlarına destek vermeye çalışıyoruz. Kültür ve sanat, insanlar arasında köprüler kurar. Her insan sanatçıdır, yeter ki özelliğini keşfetsin. İşini çok iyi yapan insan bir sanatçıdır bana göre. Siyaset uzun soluklu bir iştir ve herkes size olumlu bakmayabilir. Çünkü bir yarış ve mücadele var siyasette. Ben çok sabırlı bir insanım. Bizim görevimiz şeytanı çatlatacak kadar sabırlı olmaktır. Bu sabrın sonu da başarı olarak karşımıza çıkıyor. Ben, bize oy verene de vermeyene de hizmet etmekle mükellefim. Farklı fikirleri dinleyip dikkate almak ve yaptığımız çok güzel işleri değerlendirmek zorundayız.
Söyleşi için teşekkür ederiz Sayın Kurtulan…
Ben de teşekkür ederim ama son olarak, yarın saat 12.00’de Adnan Menderes Meydanı’nda Uğur Böceği Kültür Merkezi’nin şahane bir festivali olduğunu söylemek isterim. Tüm Mustafakemalpaşalıları bekleriz. O gün Bursa-İzmir Yolu’nda ilçemizin meşhur tatlısını dağıtacağız. 17 Eylül’de de Suuçtu Şelalesi’nde maraton var. Bunu da hatırlatmış olayım.