Temel atma töreni dün gibi aklımızda.
Dönemin Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Bülent Arınç, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yer aldığı, Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesi’nin ilk adımı olan Bursa-Yenişehir hattının Bursa-Mudanya Yolu Balat mevkisinde düzenlenen 23 Aralık 2012 tarihli temel atma töreninden yaklaşık 7 yıl geçti.
O gün, Bursalıların en geç 2015’te hızlı trene kavuşacağını açıklamıştı yetkililer.
Ancak başta ödenek yetersizliğinden dolayı, Bursalılar hızlı trenin sadece istasyonlarını gördü.
Konu, geçen hafta sonu AK Parti’nin Kızılcahamam kampında bir kez daha gündeme geldi.
Görüşme şu şekilde gelişmiş:
AK Parti Genel Merkez Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Av. Mehmet Tunçak, Bursa Milletvekilleri Zafer Işık, Refik Özen ve Mustafa Esgin‘e, Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak ile başta hızlı tren olmak üzere Bursa’nın yatırımlarının konuşulacağı bir görüşme ayarlıyor.
Tunçak ve Bursa Milletvekilleri, Albayrak’a Bursa’nın AK Parti’nin kalesi olduğunu hatırlatıyorlar.
Ardından, temeli 2012’de atılan hızlı trenin çok geciktiğini ve önce bu önemli yatırımın acil projelerin arasına alınmasını ardından ödenek çıkarılıp bitirilmesini istiyorlar.
Bakan Albayrak’ın yanıtını Milletvekili Işık’ın ağzından aktaralım:
“Haklısınız. Biz de Bursa’yı çok seviyor ve önemsiyoruz. Zaten Sayın Cumhurbaşkanı da bana başta hızlı tren olmak üzere Bursa’daki yarım kalan yatırımların bitirilmesi için talimat verdi. Hızlı tren için ödenek ayarlıyoruz çok yakında. Cumhurbaşkanı yarın Bursa’ya geliyor. Biz de kısa zamanda bir görüşme daha yapıp, konuyu netleştirelim. Sadece hızlı tren değil, bu dönem Cumhurbaşkanı’nın da talimatlarıyla Bursa’ya çok ciddi yatırımlar yapacağız.”
Milletvekili Işık, görüşmenin son derece faydalı geçtiğini özellikle vurguladı.
Bursa Milletvekili olarak yatırımları takip edeceklerini kaydeden Işık, ilk olarak hızlı tren konusunda Bakan Albayrak’tan söz aldıklarını hatırlattı.
Evet gelişme böyle…
Umarız Bakan Albayrak’ın sözü hayata geçer ve Bursalılar hak ettikleri yatırıma bir an önce kavuşur.
Kongre öncesi CHP’deki tablo
CHP’de kongre takvimi netleşti.
Yani mahallelerde delege seçimi başlıyor.
Ankara’nın eğilimi biliniyor, mümkünse tek adaylı kongreler yapmak.
Ancak bu eğilimin hayata geçmesi zor görünüyor.
Nitekim ilçelerdeki tablo, çok adaylı kongreleri işaret ediyor.
Öyle ki, her ilçede en az 2 ismin adaylık çalışmasına başladığını biliyoruz.
Kuşkusuz ittifaklar olur, ancak farklı ekiplerin yer aldığı Bursa’da tek adaylı kongreler hayal gibi.
Aydın’dan koku isyanı
Yazılı açıklamayı yapan isim Büyük Birlik Partisi Nilüfer İlçe Başkanı Mustafa Aydın.
Konu, Balatlıların bitmeyen çilesi, koku.
“Koku, Hamitler çöplüğünden mi, arıtma tesislerinden mi, yoksa fabrika bacalarından mı kaynaklanıyor?” diye soran Aydın, BUSKİ’yi ve Nilüfer Belediyesi’ni göreve çağırıyor:
“Bu konuyu daha önce de defalarca gündeme getirmemize rağmen BUSKİ yetkilileri verdikleri hiçbir sözü yerine getirmedi. BUSKİ, sözde 2 yıl içinde Nilüfer Deresi’ni balık avlanacak kadar temiz hale getirecekti. Ancak bu bölge zehir solumaya devam ediyor. Akşam saatlerinde başlayan koku gece geç saatlere kadar devam ediyor, evlerin içi lağım gibi kokuyor. Çevre duyarlılığı olduğunu söyleyen Nilüfer Belediyesi’nin de bir şeyler yapması gerekir. Onların da Nilüferlilerin hayatını olumsuz etkileyen bu konuda harekete geçmesini bekliyoruz.
Millet kime inanacağını şaşırdı
Ahmet Ercan, Şener Üşümezsoy gibi deprem uzmanları, ‘İstanbul’da ve Marmara’da yakın zamanda deprem yok rahat olun‘, ‘deprem olsa bile büyüklüğü 7’yi geçmez, sakin olun‘ diyerek, milletin yüreğine su serpiyor.
Prof. Dr. Cenk Yalıntrak ve Prof. Dr. Celal Şengör gibi hocalar, “2026 yılına kadar en az 7,5 büyüklüğünde deprem olacak ve 2,5 dakika sürecek”, “Deprem gelirse hiçbirimizi affetmeyecek” diyerek milletin yüreğini ağzına getiriyor.
Peki bu millet kime inansın?
Titrinde bilim insanı ifadesi bulunanlar bile deprem gibi hayati bir konuda ayrışmışken, millet ne yapsın?