Doğrusu bu kadar çok etkinlik yaptıklarından, Keles’ten Mustafakemalpaşa’ya gitmedikleri ilçe bırakmadıklarından, tiyatrodan, sinemaya sanatın birçok dalında onlarca, yüzlerce organizasyonun altına imza attıklarından ne benim, ne de sunumu izleyen diğer gazeteci arkadaşların haberi vardı.
Diyelim ki oturduğunuz ilçede tiyatro salonu yok ve şöyle keyifle izleyeceğiniz oyunlardan mahrumsunuz.
Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun gezici TIR’ı ayağınıza gelip keyifli bir oyunu izlemenizi sağlıyor ve belki de hayatında tiyatro görmemiş köy çocuklarını bu sihirli sahne sanatıyla tanıştırıyor.
Sinema salonlarının pandemi nedeniyle kapalı olduğunu düşünelim.
‘Sanat Mahallemde’ projesiyle Büyükşehir Belediyesi’nin gezici sineması mahallenize misafir oluyor ve unutulmaya yüz tutmuş açık hava sinemasıyla aynı zamanda nostaljik duygular yaşatıyor.
Bilmem hiç ‘oyuncak kütüphanesi’ duydunuz mu?
Türkiye’nin tek oyuncak kütüphanesi olan Ali Paşa Oyuncak Kütüphanesi’nde çocuklar hem kitap okuyor, hem de envai çeşit oyuncaklarla donatılmış salonda gönlünce oynuyor.
Şehir Kütüphanesi’nin 24 saat açık tutulması, Millet Bahçesi’nde 2O bin, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde 4 bin kitaplık kütüphanelerin hizmet vermesi ise kent kültürüne yapılmış en değerli yatırımlardan…
Daha çok şey yapılmış olsa da, köşem de sizin vaktiniz de sınırlı olduğu için noktayı koyalım.
Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın şu sözlerini paylaşmadan geçemeyeceğim:
“Bazı değerler, sanki birilerinin tekelindeymiş gibi bir algı var. Oysa 30 büyükşehir belediyesi arasında bizim kadar kültür-sanat hizmeti veren başka belediye yok.”
Aktaş, çok açık konuşmadı ama bazı değerlerden kastettiği, ‘sanat’, birileri diye söz ettiği de, ‘sosyal demokrat belediyeler’ olsa gerek.
Eğer bu sözlerden nokta atışı aramak gerekirse de Bursa’da kültür ve sanatın merkezi olarak görülen Nilüfer Belediyesi’ni ima ediyor diyebilirim.
Evet, Büyükşehir Belediyesi gerçekten kültür-sanat alanında önemli işlere imza atıyor.
Ancak bir de yaptıklarınızı iyi anlatmanız gerekir ki, yanlış algılardan şikayet etmenize gerek kalmasın.
Nitekim ilk kez Büyükşehir Belediyesi’nin üzerinde titizlikle durduğu başarılı bir kültür-sanat sunumu izledik.
Bursa Devlet Tiyatrosu’ndan teşekkür
Bu yıl ilk kez bir Büyükşehir Belediyesi, Bursa Devlet Tiyatrosu’na yer tahsis etti.
Yaz aylarında Bursa Devlet Tiyatrosu’nun oyunları Açıkhava Tiyatrosu’nda sahnelendi ve büyük ilgi gördü.
Büyükşehir Belediyesi’nin kültür-sanat konulu toplantısında söz alan Bursa Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü Arzu Tan Bayraktutan, Aktaş’a tiyatroya yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti.
Sanat sınır tanımaz
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın haberi oluyor mu emin değilim.
Ancak Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Açıkhava Tiyatrosu, Tayyare Kültür Merkezi ve Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde sahnelenmek istenen bazı oyunların ve konserlerin, sansüre takıldığı iddiaları geçen yıla kadar çok konuşuldu.
Hatta yaygın medyaya da haber oldu bu konu.
Şu bir gerçek ki, farklı fikirlere tahammülü olmayan marjinallerin sayısı az ancak kopardığı gürültü fazla olabiliyor.
Bu da bazen yerel yöneticilerin elini, kolunu bağlayabiliyor.
Umarız son yılların en büyük kültür-sanat atılımının konuşulduğu yeni dönemde, ‘sansür’ gibi sanatla bağdaşmayan sınırlanmalar yaşanmaz.
BKSTV’de yeniden yapılanma
Malum, Bursa Kültür Sanat Turizm Vakfı’nda yönetim değişti.
Vakıf Başkanı işinsanı Fatma Durmaz Yılbirlik, kendi isteğiyle görevi bıraktı, Genel Sekreter Ahmet Erdönmez’den boşalan koltuğa Fehim Ferik geldi.
Yeniden yapılanmanın yaşandığı BKSTV’nin işlevinin azaltılarak, organizasyonları ağırlıklı olarak Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş’nin üstleneceğine dair iddialar söz konusu.
İddiaları sorduğum Aktaş, şöyle yanıt verdi:
“BKSTV’deki yönetim 12 yıldır devam ediyordu. Fatma Hanım’a (Durmaz Yılbirlik) görevi bırakmasına gerek olmadığını söyledim ancak belli sürelerden sonra değişim gerekebiliyor. Ben etkinlikleri BKSTV yapmış, belediye yapmış çok takılmam. Benim için önemli olan sonuçtur. BKSTV etkinliklerinin finansmanını büyük ölçüde zaten Büyükşehir Belediyesi karşılıyordu. Ancak ben yeni yönetimden, yaptıkları işlerde daha fazla risk almalarını, daha kapsayıcı olmalarını ve etkinlikleri Açıkhava Tiyatrosu’nun dışına da yaymalarını istedim.”
“Biz işimize bakıyoruz”
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, basın toplantısında, kendisine dönük bazı eleştirilere isim vermeden yanıt verdi.
“Ne konuşurlarsa konuşsunlar bizler arı gibi çalışıyoruz. Şahsıma, arkadaşlarıma ne söylerlerse söylesinler, biz işimize bakıyoruz. Amacım, aldığım görevi en iyi şekilde yapmak. Başka da bir derdim yok.”