Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 3 yıl önce temelini attığı Muradiye Su Fabrikası’nda önemli gelişmeler var. Muradiye Su, eylül ayında satış rekoru kırarak, Bursa’daki pazar payını yüzde 10’a çıkardı. Muradiye Su Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bektaş, BESAŞ’ın Halk Ekmek’ini örnek göstererek, “Türkiye’nin en ileri teknolojili su fabrikası Muradiye Su, her geçen gün satışını arttırıyor. Bursalılar Muradiye Su’yu sevdi. Eylül ayında fabrikanın kuruluşundan bu yana en yüksek satış seviyesine çıktık. Besaş Halk Ekmek’te lidersek Muradiye Su’da da lider olacağız” dedi.
Yakında yeni bir su markasını Bursalıların beğenisine sunacakları bilgisini de veren Bektaş, yumuşak su isteyen Bursalılar için yeni bir marka yarattıklarını belirtti. Bektaş, ayrıca damacana su satışına da çok yakında başlayacaklarını belirterek, “Türkiye’nin en yeni su fabrikası olarak gerek zihinsel gerekse de vizyon anlamında yeniklilere açığız. Sektördeki damaca su satışının payı yüzde 65. Damacana üretiminde fabrikada alt yapı çalışmaları yapılmış, son noktayı koyup üretime geçeceğiz” diye konuştu.
———————————–
Pazartesi Söyleşileri’nin konuğu bu hafta Muradiye Su Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bektaş.
Muradiye Su Fabrikası’nda yaptığımız söyleşide, Büyükşehir Belediyesi’nin ilk su markasıyla ilgili merak edilenlere ışık tutmaya çalıştık.
“İYİ Kİ MURADİYE SU FABRİKASI’NA BAŞLAMIŞIM”
Öncelikle hayırlı olsun diyelim. Yıllarca BESAŞ’ta görev yaptınız, bugün ise Muradiye Su yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyorsunuz. Bu göreve geliş hikayenizle başlayalım.
2011’den bu yana Bursalıların beğenisini kazanmış, örnek, kurumsal ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yüz akı olan BESAŞ’ta önce genel müdür, daha sonra yönetim kurulu başkanlığı görevinde bulundum. Halen gönüllü olarak danışmanlık yapıyorum BESAŞ’a. Bu fabrika aslında 2017’nin sonunda üretime sancılı başladı. Daha sonra da ufak tefek sıkıntılar yaşandı. Uzun yıllar gıda sektöründe deneyimimiz olduğu için Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geçen yıl ekim ayında Muradiye Su Fabrikası’nda görev alarak, tecrübelerimi buraya aktarmamın daha doğru olacağını söyledi. Buraya çok büyük yatırım yapıldığını ve görev almam halinde yatırımı katma değere dönüştürebileceğimi belirtti. Önce yönetim kurulu üyesi, ardından tüm mesaimi buraya harcayarak nisan ayında yönetim kurulu başkanlığı görevine geldim. Az sonra vereceğim bilgilerle, isabetli kararlar aldığımız anlaşılacak.
BESAŞ ile bağınız hangi düzeyde? Oraya da mesai harcıyor musunuz?
Ben yaklaşık 20 yıl belediye başkanlığı ardından BESAŞ’taki görevlerim nedeniyle uzun yıllar kamu sektörünün içindeyim. BESAŞ’ın tarihinde olmayacak şekilde 9 yıl genel müdürlük görevini yürüttüm. Bu tecrübelerimden ne zaman ve ne şekilde olursa olsun istifade edilmesi için, ücret almadan gönüllü danışman olarak BESAŞ’a da devam ediyorum.
“SU KAMUSAL BİR HİZMETTİR”
Su, daha çok özel sektörün faaliyet alanına giriyor. İstisnalar dışında kaynak suyu daha çok özel sektör satıyor. Büyükşehir Belediyesi neden su fabrikası kurdu?
Önce su, kamusal hizmet midir değil midir, bu tartışmalı bir konu. Biz kamusal hizmet olduğunu düşünüyoruz. Ekmekte olduğu gibi su da, gerek hizmet kalitesinin arttırılması, gerekse de fiyat dengelenmesinin sağlanması açısından kamusal bir hizmettir. Gelecekte dünyada savaşların su nedeniyle çıkacağı söyleniyor. Çünkü temiz su kaynakları gün geçtikçe azalıyor. Su, bazı ülkelerde petrolden değerli. Dolayısıyla kamunun böyle bir misyon alması çok da yanlış değil. Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de su sektörüne giren ilk belediye değil. İstanbul ve Eskişehir Büyükşehir Belediyeleri, hatta belde belediyeleri bile su sektörüne girmiş durumda. Yani özel sektörün alanına giriyoruz diye bir şey yok.
BURSA’DA SU ÇEŞMEDEN İÇİLİRSE NEDEN SU FABRİKASI KURULDU?
Büyükşehir Belediyesi ‘Bursa’da su çeşmeden içilir’ sloganıyla kampanya başlatmıştı yıllar önce. Ancak aynı Büyükşehir Belediyesi, su fabrikası kurdu. Bursalılar ne yapsın, suyu çeşmeden mi içsin, yoksa marketten Muradiye Su mu satın alsın?
İlk bakışta böyle değerlendirilebilir. BUSKİ fabrikayı kurdu, biz de işletiyoruz. Çeşmeden akan en temiz suyu BUSKİ veriyor. Diğer yandan halkın eğilimleri de var. Hatta kaynak sular içinden şu marka dışında içmem diyenler bile var. Çeşmeden su içiliyorsa, halkımızın hiçbir endişesi olmasın.
Siz evinizde çeşme suyu mu içiyorsunuz yoksa kaynak su mu tüketiyorsunuz?
Yarı yarıya. Hazır su bulamazsam çeşme suyu içiyorum. Ürettiğimiz suyu önce kendimizin tüketmesi lazım. Ben hem çeşme suyu hem de Muradiye Su içiyorum.
“ÇOK İYİ TEKLİFE RAĞMEN SATMADIK”
Geçen yıllarda Muradiye Su fabrikasının satılacağı gündeme geldi. Satış gündemden kalktı mı?
Evet bunlar değerlendirildi. İleride yönetimler değişir, bakış açıları değişir. Nasıl kamu sektörü, kuruyorsa, gün gelir farklı değerlendirmeler de olabilir. Geçen yıl kasım ayında Kızılay ile görüşüldü. Alinur Başkan’ın yaptığı ve benim de katıldığım toplantıda, konuyu değerlendirdik. Bu önemli kaynağın Büyükşehir Belediyesi’nin elinden çıkmasının doğru olmadığını, henüz işin başında olduğumuzu, bu fabrikanın çok büyük bir yatırım olduğunu ve gelecek için büyük potansiyel taşıdığını, suyun stratejik bir iş olduğunu ve belediye bünyesinde kalmasının Bursalıların daha çok menfaatine olacağı için satmama kararı çıktı o toplantıda. Yani satış gündemimizde yok.
Yani Kızılay satış için teklif verdi diyorsunuz
Evet verdi ama rakam paylaşmam doğru olmaz. Ancak verdikleri teklif yabana atılacak bir rakam değildi. Büyükşehir Belediyesi’ni mali açıdan rahatlatacak bir teklif vermelerine rağmen kabul edilmedi.
“EN İLERİ TEKNOLOJİLİ SU FABRİKASI”
Fabrika ne kadara mal oldu? Burası kaç metrekaredir? Biraz da teknik bilgiler verir misiniz?
Fabrikanın temeli 2017 yılında atıldı ve aynı yılın sonunda üretime geçti. 61 bin metrekare kamulaştırma yapıldı. 19 bin metrekaresi kapalı alan olarak kullanılıyor. Fabrika aylık 2,5 milyon koli su üretme kapasitesine sahip. Fabrikanın makineleri son teknoloji. Sektörün en iyisi tercih edilmiş. Muradiye Su için Türkiye’nin en ileri teknolojili su fabrikası diyebiliriz. 2017’de 90 milyon lira harcanmış fabrikanın kurulumu için. Ancak birçok makine ithal olduğu için maliyetin bugünkü değerinin 200 milyonun liranın üzerinde olduğunu söyleyebilirim.
“SATIŞTA REKOR KIRDIK”
Ne kadar üretim yapıyorsunuz?
Fabrikanın kuruluşunda Türkiye’nin her yerine satış yapmak için distribütör firmayla çalışılmış. Firma sahipleri araçlarını almış ve organizasyonunu kurmuş. 2018’de göreve başlayınca bir yanlışlık olduğunu, distribütör ile çalışılabileceğini ama şehir dışı satışlar için hiçbir anlam ifade etmediğini söyledim. Açıkçası firma da yaptığı işin karşılığını alamıyor, beklentileri karşılanmıyor ve fabrika ile aralarında kavga noktasına taşınacak çekişmeler olmaya başlamıştı. Nisan ayında distribütör ile sözleşmemizi karşılıklı feshettik. Artık aracı olmadan şehir dışında satışları kendimiz yapıyoruz. Pandemi süreci ve turizm sezonunun kötü geçmesi talihsizliğimiz oldu. Kafelerin, kahvehanelerin ve lokantaların kapalı olması da satışlarımızı etkiledi. Temmuz ve ağustosta bir önceki yılın satışını yakaladık. Eylül ayında ise fabrikanın kuruluşundan bu yana en yüksek satış seviyesine çıktık. 2018 ve 2019 eylül aylarına göre 2 kat satış yaptık. Geçen yıl eylül ayında 390 bin koli satarken, bu yıl eylül ayında 710 bin koli satış yaptık. Bunlar ara rekorlarımız, inşallah her ay rekorlar kıracağız. Hedefimiz yaz aylarında 1 milyon koliyi aşmak.
“GÜN GEÇTİKÇE PAZAR PAYIMIZ ARTIYOR”
Pazar payınız nedir?
En yüksek pazar payına Bursa’da sahibiz. Bursa’yı çok önemsiyoruz. Kendi kentimizde bir yere gelemezsek, başka kentlerde hiç gelemeyiz. Bursa’daki pazar payımız yüzde 10’lar civarında. Ancak bu bizim için çok düşük. 2021’de rahatlıkla 2’ye katlarız diye düşünüyoruz. Nasıl Besaş Halk Ekmek’te lidersek Muradiye Su’da da lider olacağız. İddialı olmazsak, Bursalılara güven veremezsek bu işi yapmanın anlamı yok. Bursalılara nasıl hesaplı, kaliteli ekmek ve ulaşım hizmeti veriyorsak, su da aynı hedefimiz var.
“ZARARDAN KARA DÖNDÜK”
Kar-zarar durumu nasıl? Muradiye Su zarar ediyor mu?
2020’nin üçüncü çeyreğine ait henüz net rakamlar gelmedi ama fabrikanın ilk kez üçüncü çeyreği az da olsa karla kapattığını biliyorum. 2020’yi başa baş kapatırsak, 2021’e kar hedefiyle gireriz. Ama 2020’yi de karla kapatabiliriz.
“YENİ MARKA YOLDA”
Muradiye Su, kalite ve lezzet bakımından rakiplerine göre nasıl bir su?
Suda kalite dediğimiz şey damak tadıdır. Muradiye Su, diğerlerine göre daha sert bir su. Bu durum, mineral değerlerinin yükseliğinden kaynaklanıyor. Yeni bir su kaynağı kullanıyoruz, tanıtımı yapacağız. Yumuşak su istiyorum diyen Bursalılar için yeni bir marka yarattık. İçim kalitesi başka bir şey insan vücüduna faydası başka bir şey. İnsan vücüduna faydası bakımından en kaliteli su Muradiye Su’dur diyebilirim.
“EN HESAPLI SUYU BİZ SATIYORUZ”
Fiyatı nasıl değerlendiriyorsunuz? Rakiplerinize göre bir miktar hesaplı olduğunuzu biliyoruz
Bir miktar değil çok hesaplı. Ancak ekmekte olduğu gibi yarı yarıya verme şansınız yok. Suyun maliyeti neredeyse sıfır. İster cam ister plastik olsun, suyun şişe maliyeti çok yüksek. Ama diğer su markalarına göre kalitesinden ödün vermeden en az yüzde 25 ucuz satıyoruz.
“5 ÇALIŞAN KÜÇÜLME NEDENİYLE İŞTEN ÇIKARILDI”
Fabrikanın bazı çalışanlarının işine neden son verildi?
Ben geçen yıl ekim ayından bu yana buradayım.
O tarihten bu yana da bir kişinin iş sözleşmesi feshedilmedi. Ancak bundan sonra da kimse işinden çıkarılmayacak anlamına gelmiyor. Ben bir hukukçuyum. İş kanunları çerçevesinde işten çıkarılmalar olabilir aksi halde çalışanlarımız başımızın tacıdır. Ben de fabrikanın bir çalışanıyım ve aynı hükümlere tabiyim. Geçmişte fabrikada işçi sayısı fazla olduğu için küçülmeye gidelim denilmiş. 5 kişinin işine son verilmiş. Bu arkadaşların bir bölümü yargıya gitti, bir kısmı işe iade edildi, bazıları aynı alanda ihtiyaç olmaması nedeniyle mahkemenin belirlediği tazminatı aldılar ve süreç noktalandı. Yani fabrikadaki küçülme nedeniyle işten çıkarılmalar oldu.
“DAMACANA SU YAKINDA”
Yeni yatırımlar olacak mı? Mesela damacana su satacak mısınız?
Türkiye’nin en yeni su fabrikası olarak gerek zihinsel gerekse de vizyon anlamında yeniklilere açığız. Bu anlamda Bursalılara yeni bir marka hediye edeceğiz. Sektördeki damaca su satışının payı yüzde 65. Böyle bir alışkanlık var tüketicide. Damacana üretiminde fabrikada alt yapı çalışmaları yapılmış, son noktayı koyup üretime geçeceğiz.
Maden suyu fabrikası planlamınız var mı?
Bu farklı bir sektör. Aynı makinelerleri maden suyu fabrikasında kullanamazsınız. Ayrıca maden suyu fabrikasına ben karar veremem. Su fabrikası kar eden bir noktaya gelirse Alinur Başkan bir maden suyu fabrikasına talip olur diye düşünüyorum. Ancak şu an gündemimizde yok.
Son olarak eklemek istediklerinizi alarak, söyleşiyi noktalayalım.
Tecrübelerimi bu fabrikaya aktardığım bir dönemi yaşıyorum. Benim için farklı bir heyecan. 200 milyon liralık bir yatırımdan söz ediyoruz. Fabrikayı daha işler hale getirip, verimliliği daha çok arttırsak bu rakam komik bile olabilir. Böyle bir değere ulaşmamızda katkım olduysa büyük bir onur benim için. Başta Bursalılar olmak üzere herkesin güvenini kazanmış bir marka olmak istiyoruz. Çalışanlarımızın üzerine de yük düşüyor. Pandemi sürecinde arkadaşlar gayret ediyorlar. Meydancı diye tanımladığımız temizlik işçisinden diğer arkadaşlara kadar gayretlerinden dolayı teşekkür ederim. Size de teşekkür ederim. Bursa’ya selamlar.
FOTOĞRAFLAR: BİRCAN ÖRSEL