Eşini kaybettikten sonra, 5 yaşındaki çocuğuyla hayat mücadelesi veren Fadime Gönülsüz, ekmeğini taştan çıkartmış. Ölen eşinin şoför koltuğuna oturan Gönülsüz, 20 yıldır dur durak bilmeden dolmuşçuluk yapıyor.
“Kapıyı kırıp, odun yapacaksın” diyen Gönülsüz, “Arabanın şoför koltuğunda evin babası, eve gidince de çocuğumun annesiyim. 20 yıl önce eşimden kalan arabamı satıp, bir daire alabilirdim. Ancak, mücadele etmeyi tercih ederek, bugünlere geldim” sözleriyle hayat dersi veriyor.
Fadime Gönülsüz… Bursalıların Fadime ablası… Bursa’nın tek kadın dolmuş şoförü…
Ekmeğini taştan çıkartan, çocuğuna hem annelik, hem de babalık yapan yiğit kadın…
Eşi 41 yaşında vefat edince, hayata sarılmış ve hayat arkadaşından miras kalan dolmuşun şoför koltuğuna oturarak, çocuğuna parlak bir gelecek sağlamış.
Pazar Söyleşisi’nin konuğu olan Mesken-Yeşilyayla-Dörtyol-Zafer Plaza taksi-dolmuş hattının kadın şoförü Fadime Gönülsüz, hayat hikâyesini anlattı.
“BANA NASİHAT VERENLER BENDEN KÖTÜ DURUMDA”
Eşinizi kaybettikten sonra, dolmuş şoförü olmaya nasıl karar verdiniz?
Eşimin sağlığında bir araba satmıştık. O parayla da daire aldık. Ancak keşke araba alıp işletseydik deyip, pişman olduk. Eşimi kaybettikten sonra, damatlarım, akrabalarım toplandı ve ‘sat daireni ver kiraya, kafan rahat olsun” diye nasihat ettiler. Ancak ben dinlemedim onları. Çünkü en doğru karar insanın kendi verdiği karardır. O gün bana akıl verenler, şimdi benden daha sıkıntılı durumdalar. Dolmuş, yumurtlayan tavukla eş değerdir. Hem prim yapıyor araba, hem de para kazanıyorsun. Emekli maaşımla ne verebilirdim ki çocuğuma?
Bursa’nın ilk kadın şoförüsünüz. İşinizin zorluklarını anlatır mısınız?
Bana sorarsanız hiç zor değil işim. Aslen Barakfakiliyim ben, tarlada çalıştım yıllarca. Hiçbir iş bana zor değil. Biraz işkoliğim. İlk başlarda tipini beğenmediğim insanları almadım arabama. Ama onu alma, bunu alma nereye kadar? Müşteri ayırmamaya başladım. Daha sonra, arabama almadığım müşteriler bana, “Ablacığım, sen bize ağabeyimizin yadigârısın” diyerek saygı gösterdiler. Eşimi kaybettikten sonra şoförle çalıştım, daha sonra tamamen ben çalıştım. Oğlum dolmuşta yardım ediyor bana, Oğlum içmimar, iki üniversite bitirdi. 5 yaşındayken, babasını kaybettik. Arabama binen insanlar, çocuğumun ne kadar efendi olduğunu söylüyorlar. Bu da beni çok mutlu ediyor.
Şoförü neden bıraktınız?
Verim alamadım. En sağlıklı iş, insanın kendi işini kendi yapmasıdır.
“YOLCULARLA AKRABA GİBİYİZ”
Yolcularla aranız nasıl? Herkes tanıyordur sizi
Yolcularla artık akraba olduk. Dile kolay, 20 yıldır direksiyon sallıyorum. Yolcular beni tanıyor, ben de yolcuları tanıyorum. İsimlerini bilmesem de simalarından hatırlıyorum hepsini.
Usta şoförler gibi kullanıyorsunuz aracınızı. Nasıl öğrendiniz bu kadar iyi araç kullanmayı?
Ehliyeti aldığımda 8 aylık hamileydim. Beni eşim yetiştirdi sağ olsun. Eşimi bir 24 Kasım günü kaybettim. 41 yaşında vefat etti, ben de 35 yaşındaydım.
“KADINLARIN ONURU OLDUM ”
Yolcuların kadın şoföre bakış açıları nasıl?
Hiçbir sorun çıkmıyor. Aksine kadınlar beni görünce onur duyuyorlar. Artık onların ablaları oldum. Gece işe çıktığımda, yolda kalanlar, “Abla sen olmasaydın yolda kalırdık” diyerek, teşekkür ediyorlar. Malum, taksi parası çok.
Özellikle sizin arabanızı tercih edenler var mı?
Tabii tabii, sadece benim dolmuşumu tercih eden kadın yolcularım var. Serpil, Yüksel, Hatice, Ayşegül hanımlara selamlarımı yolluyorum sizler aracılığınızla.
20 yılda kazancınız nasıl oldu?
Allah bereket versin. Akmazsa, damlar. Kimseye muhtaç olmadım en azından.
Ne zamana kadar dolmuşta çalışmayı planlıyorsunuz?
Gücüm yettiği sürece. İnsanın işini yapmak kadar keyifli bir şey yok. Ev oturmalarını, günler filan beni sarmıyor. Yapmacık ve boş işler gibi geliyor bana.
Diğer şoförlerin size olan yaklaşımı nasıl?
Her işte olduğu gibi fitne ve fesat oluyor. Merhabayı esirgediğim kişiler var. Neden? Senin aktif ve başarılı olman karşı tarafı rahatsız ediyor da ondan.
Can güvenliğinizden tedirginlik duymuyor musunuz?
Yok Allah’a şükür. Artık insan sarrafı olduk. Tedirginlik yaşamıyorum.
“KAPIYI KIRIP ODUN YAPACAKSIN”
Hemcinslerinize vereceğiniz bir mesaj var mı?
‘Bu işi sevmedim’, ‘şu işi yapamam’ diye bir şey yok. Bu anlayışı kabul etmem. Kapıyı kırıp, odun yapacaksın. Ben mücadele etmeseydim, ‘aç mısın, tok musun’ diye kimse soracak mıydı bana?
İş yaşamı dışında neler yapıyorsunuz?
Şoförlük dışında kalan zamanda evde dinleniyorum. Cenaze, düğün olmadığı sürece dışarı çıkmıyorum. İş dışındaki zamanımı evde geçiriyorum.
“İLÇELERDEN TAKSİ GELMESİN ”
Ülke gündemini takip ediyor musunuz? Nasıl değerlerlendiriyorsunuz?
Bahçeli, beklenmedik bir çıkış yaptı. Sanırım vefa borcu var. Telefonumun internetinden gündemi takip etmeye çalışıyorum. Terör saldırılarına çok üzülüyorum. Allah, peygamberler şehri Bursa’yı koruyor. Allah kimseye kötü kader vermesin.
Son olarak, ülkeyi ve kenti yönetenlerden talebiniz var mı?
İdarecilerden iyi bir düzen isteğim var. Bizler, insanlar uyurken çalışıp, halka hizmet ediyoruz. Özellikle dar gelirlilere hizmet ediyoruz. Yerel yöneticilerden de, ilçelerden gelen taksilere engel olmalarını istiyoruz.
“ARABADA BABA EVDE ANNEYİM”
Fadime Gönülsüz kimdir?
Fadime Gönülsüz, Bursa eşrafındandır. Bursa’nın yerlisi olarak 26 yıl önce eşini kaybetmiş, eşinin işini devam ettiren emekçi bir kadındır. Arabanın şoför koltuğuna oturunca çocuğunun babası, eve gidince annesi olan biriyim.
Hem annelik hem de babalık yaptınız yani?
Evet. Eşimi kaybettikten sonra, çocuğumu büyütmek zorundaydım.