Mustafa Özdal
Mustafa Özdal
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Cennetten iki köşe: Kocayayla ve Gököz

KIRSAL TURİZMİN MERKEZİ KELES

 

Dağ ilçeleri makus talihini yeniyor. Harmancık ve Büyükorhan’dan sonra, Keles Belediyesi de kırsal turizm atağı yaptı. Gököz Göleti, kırsal turizme açılıyor. Keles Belediye Başkanı Mehmet Teke, 3 bin dönümlük arazisi ve 150 dönümü kapsayan göletiyle Gököz’ü cenneten bir köşe olarak nitelendiriyor. Binlerce konuğun akın ettiği Göközbutik kasaba olarak tasarlanıyor. Yabancı yatırımcıların da iştahını kabartan bölge için aceleci davranmayacaklarını söyleyen Teke, “Temel amacımız burada doğayı korumak. Yapılaşmanın bölgeyi tahrip etmemesi için plan yapacağız” dedi.

 

Kocayayla için de kolları sıvayan TekeBursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ve BURFAŞ’ın yatırımlarıyla, Marmara’nın en büyük yaylasına daha fazla turist çekmeyi planlıyor. Büyükşehir Yasası’yla birlikte Keles’e hizmet yağdığını anlatan Teke, Geçmiş yıllarda hayal bile edemediğimiz yatırım ve hizmetler bugün bir bir hayata geçiyor. Geçmişte, il özel idaresinin Bursa’nın tamamına ayırdığı ulaşım yatırımı 6 milyonken, geçen yıl Keles’e harcanan para bu kadardı” diye konuştu.

 

Pazar Söyleşisi’nin bu haftaki durağı Keles…Keles’te iki yerde söyleşi yaptık. Biri saklı cennet Gököz, diğeri de Kocayayla…

Gököz, kırsal turizme açılıyor, Kocayayla da daha fazla konuk için yeni yatırımlar alıyor.

Keles Belediye Başkanı Mehmet Teke, ilçede çok olumlu gelişmeler yaşandığını belirtiyor.

Teke’ye göre Keles, Marmara’da kırsal turizmin merkezi olacak.

 

Gököz Göleti hakkında bilgi verir misiniz?

 

Bu bölge son zamanlarda hem yerli, hem de yabancı yatırımcıların ilgisini çeken bir bölge oldu. Burası Keles’e 3 km mesafede cennetten bir köşe. Başka yerlerde de göletler var ama burasını farklı kılan, 3 bin dönüm arazisi ve 150 dönüm göletin olması. Misafirlerin spor aktivitelerini yapabileceği, hayvanları sevebileceği ve konaklayabileceği bir yer. Arazilerin genişliği yatırımları cezbetmektedir. Temel amacımız, yapılaşmayı bozmadan, derhal bir plan çalışması yapmak. Marmara’da bir marka yaratmak istiyoruz. Uzungöl ve Abant’ta ne varsa burada da var.

Bölgede sadece bir tesis olmasına rağmen, özellikle hafta sonu çok sayıda konuk ağırlıyorsunuz…

Bursa’da kırsal turizmden bahsedilecekse, merkezi Keles olacaktır. Çünkü Keles, olağanüstü güzellikleri olan bir yer. Bu bölgede de çok çeşitli aktiviteler yapılabilir. Son zamanlarda çeşitli federasyonlar organizasyonları burada yapmaya başladılar. Ayrıca bölge insanının sıcaklığı da konukları buraya çekiyor. KeleslilerYörük Türkmen geleneğinden gelmişler ve kültürlerini kaybetmemişler.

 

 

“ALPLER’DEN FARKIMIZ VAR?”

 

Dağ ilçelerinde kırsal turizm gelişiyor. Harmancık ve Büyükorhan’da kırsal turizmin temelleri atıldı. Siz burada kırsal turizm adına ne yapacaksınız?

Buranın havası hiçbir yerde bulunmaz. Yazın akşam saatlerinde çeketinizi çıkarmaya gerek yok. Rutubetsiz nefis bir hava var. Amacımız, şehirlerden kırsala, göçü sağlamak. Geçen pazar 3 bin kişi geldi Gököz’e. Amacımız burada butik bir kasaba yaratmak. Buranın Alpler’den ne farkı var? Otoban ile İstanbul-Bursa arası bir saate düşüyor. İstanbul’dan da geliyor misafirler. Pazar günü dağ yolu kilitleniyor. Bu durumda ekonomi de canlanıyor. Burada bir tesisimiz var ama Azerbaycanlı ve Kuveytli işadamlarımız da yatırım yapmak için geliyorlar bölgeye. Biz acele etmeden, öncelikle bölgenin planlamasını yapmak istiyoruz.

Gököz Göleti’nin bölge insanına katkısı nedir?

Burada toprak ve su bozulmamış. İnsanlar evine giderken köy ekmeği alıyor, çileğini topluyor, toprağa basabiliyor. Marmara’nın en güzel kirazları burada yetişiyor. Tüm bu güzellikleri turizmle desteklediğiniz zaman köylülerin yetiştirdiği ürünlerin satın alınması daha kolay. Geremiş Köyü’ndeki evler, Mardin evlerini anımsatır. Sadece fotoğraf çekmek için geliyor insanlar buraya. Kocayayla’dan Geremiş’e yol yapıyoruz. Esnafımıza destek veriyor, onları turistik kasabalara gönderiyoruz. Orada gördüklerinin aynısını burada uygulamaları için. Biz bu bölgenin istikbalini çok parlak görüyoruz.

 

“İSTANBUL GÖKEZ’E AKIYOR”

 

Gököz’e sadece Bursa’dan konuk gelmiyor. Hangi kentlerden geliyorlar?

Uzungöl, Arapların akın ettiği bir yer. İstanbul ile Bursa arası 1 saate düştü. Bursa ile Gököz arası da 45 dakika. Yani İstanbul’dan Gököz’e kısa zamanda gelinebilir. Mevcut durumda bile İstanbul’dan gelmeye başladılar. Önemli olan iyi bir sunum yapmak ve tabiatı bozmamak. Türkmen ve Yörük kültürünü yaşatıyoruz burada. Ümitliyiz. Bu arada Büyükşehir Belediyesi’nden de müthiş bir destek alıyoruz. Doğru yatırımları talep ederseniz yardım alırsınız. Recep Başkan, bu bölgeye çok inanan bir belediye başkanı. Böyle bir belediye başkanımız olduğu için ne kadar gurur duysak azdır.

Bölgede sadece bir tesis var. Gelecek planlamanızda neler var?

Mevcut tesiste, 11 bungalov tipi ev var. Ve buraya insanlar bir kere geldi mi tekrar tekrar gelmek istiyorlar. Kocayayla’da BURFAŞ’ın yapacağı konaklama ve restoran hizmetlerinin verileceği yeni bir tesis kuracağız. Dolayısıyla, yürüyüşçüsü, bisikletçisi, karavancısı için en ideal yer Keles olacak.

 

GÖKÖZ’E BURSASPOR KAMPI

 

Bir de kamp yapmaları için Bursaspor’a tahsis edeceğiniz bir bölge var burada. Bundan da söz eder misiniz?

Bu bölgede, 470 dönümlük belediyemizin mülkiyetinde olan bir alan var. Bunun 100 dönümünü Bursaspor’a tahsis edeceğiz. Göletin çevresindeki bölgenin tahsisini, haftaya yapacağımız meclis toplantısında karara bağlayacağız.

Bu sezona yetişecek mi?

Biz görevimizi yapıp, tahsis edelim de… Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe ve Bursaspor Başkanı Ali Ay, buraya gelecekler. Son kararımızı o zaman vereceğiz. Sadece Bursaspor değil diğer takımlar da faydalanabilir. Çünkü sporcuların kamp yapabileceği en ideal rakım burada.

Biraz da Keleslileri konuşalım. Dağ ilçeleri yoksullukla boğuşuyor. Keleslilerin, kalkınması için neler yapıyorsunuz?

Gököz gibi, 5 adet daha gölet yapıldı bölgeye. Biz bütün şartları halkımız için hazırlıyoruz, hayvanclığa destek veriyoruz. Geçen günlerde 125 bin liralık çilek fidesini hibe ettik köylümüze. Tarım AŞ de lavanta dağıttı. Köylülerden talep gelmesini istiyoruz. Yeter ki vatandaştan talep gelsin. Zamanla belki buraya tren gelecek, 40 dakikada insanlar merkezden bölgeye gelebilecek. Yani bölgenin geleceği çok parlak ve biz de çok ümitliyiz. Türkiye’nin yüzde 25’i Marmara’da yaşıyor. Önemli olan nüfüsun çok olması değil bizim ne kadar insan getirebildiğimizdir.

 

MARMARA’NIN EN İHTİŞAMLI YAYLASI

 

Şimdi de Kocayayla’dayız. Bu yaylanın özellikleri nelerdir?

Marmara’nın en büyük ve en bilinen yaylası Kocayayla’dır. Aynı zamanda siyasi özelliği de var. MHP Genel Başkanı Bahçeli, burada hükümeti bırkacağını söylemiş ve ilk kez 3 Kasım 2002 seçim tarihini burada telaffuz etmişti.

Burada şehir dışından gelen karavancıları da görüyoruz…

Türkiye’nin her yerinden karavancı var. Bir hafta, 15 gün, aylarca kalıyorlar. Çok çevreciler ve tüm alışverişlerini Kelesli esnaftan yapıyorlar. Misafirlerimizden 5 kuruş ücret almıyoruz. Onların gelmesi için çadır alanlarımızı, kamp ve karavan alanlarımızı oluşturduk. Yakın zamanda (21 Haziran) Türk dünyasının spor oyunlarını yapacağız burada.

 

“AĞAÇ KATLİAMI YOK”

 

Hafta içi de ilgi oluyor mu?

Buraya insanlar sadece piknik yapmak için gelmiyorlar. Özellikle emekliler temiz hava almak için, hastalar da tedavi olmak için geldiklerini söylüyorlar. Amacımız insanların günübirlik gelmesi değil. Burada BURFAŞ,restoranların, bungalov tipi evlerin olacağı bir tesis yapacak. Ayrıca muhteşem bir gölet yapıyoruz. Bu gölet hem kırsal turizme katkı yapacak hem de tarım alanlarını sulayacak.

Gölet için 5 bin ağaç kestiniz? Burada bir ağaç katliamı mı yaptınız?

Ağaç katliamı yaptığımızı iddia edenler oldu ama köylülerin tepkisiyle karşılaştıkları için eylem bile yapamadılar. Orman İşletmesi, Keles’te yılda 80 bin ağacı kesiyor zaten zorunluluktan. Kesilen ağaçların olduğu bölgeye gölet yapılacak ve bu da bölgeye büyük değer katacak.

 

BÜYÜKŞEHİR ELİ

 

Uzungöl ve Abant’a çok sayıda turist giderken, Keles’e ilgi neden daha az?

Aslında buranın Uzungöl ve Abant gibi yerlerden aşağı kalır yanı yok. Hem biz, hem de Büyükşehir Belediyesi, bölgenin değerinin artması için çalışıyoruz. Buraya sadece Bursalılar değil İstanbullular da geliyor. Ve artık randevu alarak geliyorlar. Kocayayla’ya gelenler, memleket hasretini gidermek için geliyorlar. Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Kıyıdan Kıyıya’ isimli türküsü Keles yöresine aittir. Yani kültürel anlamda da Bursa’ya katkımız var.

Kocayayla’daki çevre düzenlemeleri hakkında bilgi verir misiniz?

Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Kocayayla’nın çehresi değişti, değişmeye de devam edecek. BURFAŞ’ın yapacağı tesis bölgeye değer katacaktır. Yollar yenileniyor ve bölgeyi bir cazibe merkezi haline getireceğiz.

 

KELES’TE HİZMET DÖNEMİ

 

Keles’in kirazı ve çileği de meşhur. Kiraz ve çileğin lezzetinin sırrı nedir?

Erken kirazlarımız oldu, 1 ay sonra da Napolyon tipi kirazlar olacak. Kiraz her yerde var ama havamızın ve suyumuzun kalitesinden dolayı, çekirdek ve meyvemiz daha sert oluyor. Firmalar, burada yetişen çileği, diğer kirazlarla karıştırıp piyasaya sürüyorlar.

Süt İşleme Tesisi, bölgeye neler kazandırdı?

Büyükşehir Belediyesi’ne bir kez daha teşekkür ediyoruz Süt İşleme Tesisi’ni Keles’e kurdukları için. Eğer bu tesis kurulmasaydı, bugün köylü çok zor durumda kalmış olacaktı. Ayrıca, güvenilir ve el değmemiş ürünler imal ediliyor tesiste. Geçmişte yapılmayan bir yatırım bugün hayata geçiyor. Sadece bir köyde kurduğumuz kiraz toplama merkezi 1,5 milyon lira. Bugünlerde 5 açılış daha yapacağız. Tarım AŞ’nin Keles’e büyük katkıları var.

Keles Belediyesi bu dönemde neler yaptı?

30 Mart, bize yenilikler ve güzellikler getirdi. Geçmişte 20 milyonluk yatırımı yapmak hayaldi bizim için. Sadece önümüzdeki günlerde yapacağımız 5 açılışın değeri 5 milyon lira civarında. Altyapı, yağmur suyu, kanalizasyon çalışmalarının bütçesi 15 milyon lira civarında. Köylerde görüntü kirliliği yaratan evleri yeniliyoruz. Okulların eksiklerini gideriyoruz. Araç parkımızı çok hızlı bir şekilde yeniledik ve her hafta mutlaka köylere hizmet götürüyoruz.

Bütçeniz ne durumda?

Tablo çok iyi. Borcumuz yok. Recep Başkan, bölgemizi çok seviyor ve büyük yatırımları Büyükşehir Belediyesi yapıyor. İkinci etap TOKİ’yi yapıyoruz. Altyapı, üstyapı çalışmalarını hızla tamamlıyoruz.

Büyükşehir Yasası, en çok size yaradı galiba.

Geçmişte, İl Özel İdaresi’nin Bursa’nın tamamına ayırdığı ulaşım yatırımı 6 milyonken, geçen yıl Keles’e harcanan para bu kadardı. Keles’in altyapısına 15 milyon lira harcanacak. İşini bilen bir ekip kurduk ve az parayla çok iş yapıyoruz.

 

“KOZAĞACI HALKININ YANINDAYIZ”

 

Son olarak Kozağacı’nda yapılması planlanan termik santralı konuşalım. Termik santral projesi ne aşamada?

Türkiye’deki enerji politikaları dünyadaki gelişmelere bağlı. Rusya ile yaşadığımız krizden sonra gazımızı kesecekleri endişesini taşıdık. Mutlaka enerji çeşitliliğini artırmamız lazım ve Rusya’ya bağımlı olmamalıyız. Teknoloji yenilendi ve biz de bunu değerlendirmeliyiz. Proje, Enerji Bakanlığı’nın takdirindedir. Sonuç ne olacak biz de bilmiyoruz ama vatandaşımız rahat olsun. Devletimiz kararlıysa, halk, bırakın toprağını, canını bile vermeye hazırdır. Dışarıdan insanlar karışmasın. Bizler Kozağacı halkının yanındayız.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X