Bilmem, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali`yi takip ediyor musunuz?
Göreve geldiği ilk günden bu yana, kamu menfaati için radikal adımlar atmaktan geri durmuyor.
Kaçak ve çarpık yapılaşma cenneti Yıldırım`da, ovanın daha fazla tahrip edilmemesi için, uydu takip sistemi, kaçak yapıda çalışan kalfalara yakın markaj ve kaçak inşaatlara beton satanlara gözdağı vermek gibi bir dizi uygulamasını bir çırpıda sayabilirim.
Ancak Edebali`nin paralel yapıya karşı verdiği kararlı mücadele de çok önemli.
***
Edebali, birkaç ay önce Orhangazi Üniversitesi`nin kaçak imalatlarını mühürledi.
Ancak sadece bu işlemi kamuoyuna yansıdı.
Oysa Edebali, eski dönemde Orhangazi Üniversitesi`ne tanınan bazı imkanları da ortadan kaldırmaya başlamıştı.
Bunlardan sadece birine değineceğim.
***
Orhangazi Üniversitesi, Ankara Yolu`na cepheli 63 dönüm arazi üzerine yükselmiştir.
Bu arazinin 62 dönümü Milli Emlak`ın, 1 dönümüyse Yıldırım Belediyesi`ne aitti.
Özgen Keskin başkanlığındaki Yıldırım Belediyesi, belediye mülkiyetindeki bir dönümlük arsayı, Orhangazi Üniversitesi`ne kiralıyor.
Kaç lira karşılığında dersiniz?
100 lira!
***
Malum 30 Mart 2014`te, Yıldırım Belediye başkanlığı koltuğuna İsmail Hakkı Edebali oturdu.
Edebali de, göreve geldikten bir süre sonra Keskin döneminde, Orhangazi Üniversitesi`ne sağlanan hakları mercek altına aldı.
İşte bu incelemede, yukarıda sözünü ettiğim 100 liralık kira hemen gözüne çarptı!
***
Bundan sonrasını bizzat Edeabili`nin ağzından dinleyelim:
“Ankara Yolu`na cepheli, mülkiyeti Yıldırım Belediyesi`ne ait arazinin 100 liraya kiraya verildiğini görünce encümen kararıyla kirayı 10 bin liraya çıkardık. Ancak üniversite temsilcileri bu rakama itiraz ettiler ve artışın TEFE ve TÜFE oranı kadar olması gerektiğini iddia ettiler. Üniversitenin ödediği para çok komik, hatta sembolik olduğu için bunu kabul edemezdik. Onlar da mahkemeye gittiler. Son kararı mahkeme verecek.“
***
Edebali`nin sözlerinden de çok net anlaşılacağı üzere, eski döneme ait bir uygulamaya son verilmek istenmiş.
Ancak işlem, mahkemeye taşınmış.
Yazının girizgahında eski dönemde Orhangazi Üniversitesi`ne tanınan imkanların birden fazla olduğunu belirttim.
Diğerleri, önümüzdeki günlerde…
Eski Vali Harput ses verdi
Bursa eski Valisi ve Orhangazi Mütevelli Heyeti Başkanı Şahabettin Harput, Orhangazi Üniversitesi`yle ilgili yazdığım bazı yazılar üzerine, yazılı bir metin yollamış.
Anlamayadım ama Harput, Sabah gazetesinde çıkan haberlerle, benim yazdıklarımı bir tutmuş ve gönderdiği metinde Sabah`ın haberinde yer alan iddialara da yanıt vermiş.
Olsun, Sabah gazetesi, mahkeme kararı olmaksızın o metni yayınlamaz ancak ben hakaret olmadığı sürece yanıt hakkına saygı duyduğum için Harput`un açıklamasına yer vereceğim.
Üstelik, söylediklerine birçok noktada itirazlarım olsa da yorum yapmadan gönderdiği metne sadık kalacağım.
Bugün kösemin bu bölümü Şahabettin Harput`undur:
“1-Gerek gazeteci Mustafa Özdal, gerekse Sabah gazetesi ve diğer bazı basın yayın organlarındaşahsımla alakalı, “Orhangazi Üniversitesi`ne usulsüz arsa bağışladığım” iddiası hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Sözü edilen arsa, tamamen seçilmişlerden oluşan ve içinde valinin yer almadığı bir organ olan İl Genel Meclisi`nin kararıyla gerçekleşmiş olup, Bursa ile ilgili bazı bakan ve milletvekilleri de bizzatmüzaheret [yardım etme, destekleme] etmişlerdir. Burada valinin görevi sadece alınan meclis kararını uygun görüşle İçişleri Bakanlığı`na göndermekten ibarettir. Kaldı ki İçişleri Bakanı da alınan kararı tasdik etmiştir. Hal böyleyken, konunun şahsıma mal edilmesini anlamak mümkün değildir. Konuyla igili diğer medya organlarına da tarafımdan düzeltme gönderilmiştir. Üniversite mütevelli heyeti başkanlığı ise, tamamenBursalı bir kısım işadamlarının ısrarlı talepleri üzerine ücret karşılığı olmaksızın geçici olarak kabul ettiğim bir durumdur.
2-Yine adı geçen gazeteci, diğer basında çıkan iddiaları gerçek gibi kabul edip, şahsımı bir suç örgütüneyardım etmekle suçluyor. Hem de bunu Bursa`dan ayrıldıktan aylar sonra, bir kısım işadamlarına baskı (Aralık 2013 ve Mart 2014 tarihlerinden sonra hangi yetki ve sıfatım varsa) yaptığımı ileri sürerek. Konuyu vicdanlarına havale ediyorum.
3-Bursa valiliğim esnasında Bursa`da bir villa yaptırdığım ve bundan sonraki hayatımı adı geçen villada geçireceğim iddiası da maalesef gerçekleri yansıtmamaktadır. Meslek hayatım boyunca ne çok sevdiğimBursa`da ne de görev yaptığım hiçbir şehirde herhangi bir gayrimenkulüm olmamıştır. İspatlarlarsa bağışlamaya hazırım.
Yaklaşık 6 yılı Bursa`da olmak üzere, 44 yılı bulan görev ve yaşantım boyunca, daima halkımın ve ülkemin çıkarlarını esas alarak, devletin adil ve müşfik eli ve gülen yüzü olmaya çalışmış, hak, adalet ve kanun hakimiyetini hep en önde tutmuş bir idareci olarak hakkımdaki yanlış ve haksız iddiaların düzeltilmesi hususunu rica ederim.”