Mustafa Özdal
Mustafa Özdal
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Çamur siyaseti yapıyorlar

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Hamitler ve Güneştepe’de imar planlarını eleştiren muhalefete sert çıktı:

Eğer siz plan değişikliklerini kişiye özel yapılmış gibi görürseniz, o bölgedeki gelişimi hedef alırsınız. Farklı maksatlarla böyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyorsa cevabımız veririz. Sonuçta şehir için çalışıyoruz. Senin  yerin gelişim bölgesindeyse senin yerine imar çıkıyor, bana değil ki. Bunları yapanlar, yapılan hizmete çamur atıyor.”

Dündar, pazar ve ev ziyaretlerini yıllardır yaptıklarını hatırlatarak, diğer belediyelere örnek olduklarını belirtti. Vatandaşların ağaca çıkıp Kent Meydanı’nı izlediklerini hatırlatan Dündar, metro istasyonun olduğu bölgede pencere açmak zorunda kaldıklarını anlattı. Dündar, Bursa Kültür Turizm Tanıtma Birliği’nden ayrılma nedenlerini de açıkladı: Ödediğimiz aidatın karşılığını alamıyorduk.

—————————–

Pazar Söyleşileri’ne konuk olan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, gündeme dair önemli açıklamalar yaptı.

Koronovirüs tedbirlerinden, saha çalışmalarına, muhalefetin iddialarından, Kent Meydanı ve Hisar gibi dönemin büyük projelerine ilişkin sorularımızı yanıtlayan Dündar, muhalefete yönelik sert sözler sarf etti.

Gündem maalesef koronavirüs. Koronavirüs tedbirlerine karşı Osmangazi Belediyesi olarak neler yapıldığını kısaca anlatır mısınız?

Umarım virüs çok fazla yayılmadan bu süreci atlatırız. En önemli tedbir temizlik.  Bizler günler önce tedbir almaya başladık. Osmangazi hep temiz ama daha temiz diyoruz. Mahallelerimizde, sokaklarımızda ekiplerimiz temizlik çalışması yapıyorlar. Önce halkın yoğun olduğu meydanlardan başladık temizliğe. Dezenfeksiyon ve ilaçlama yaptık. Ayrıca yeni ekipmanlar aldık, ilaçlama  ve buhar makineleri gibi.  Yine parklardaki oyun gruplarını dezenfekte ettik, camileri temizliyoruz. Bununla birlikte her gün toplantı yapıp tedbirleri genişletiyoruz. Kültür merkezlerini kapatıp faaliyetlerini durdurduk. Belediyede ise çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Süreci aldığımız tedbirlerle yürütüyoruz.

 

“VATANDAŞ MECBUR KALMADIKÇA BELEDİYEYE GELMESİN”

Vatandaşa bir çağrınız var mı?

Dijital çağda yaşıyoruz. Vatandaşlarımız, zorunlu olmadıkça belediyeye gelmeden, dijital sistemden, e-devlet üzerinden işlemlerini yapsınlar. Çünkü herkesin belediyeden içeri girmesini istemiyoruz. Vatandaşların dikkatli olmaları gerekiyor.

Tedbirleriniz işe yarıyor mu? Belediyeye daha mı az insan geliyor?

Gelen insan sayısında azalma var. Dediğim gibi vatandaşımız rutin işlerini internetten yapsın. Sadece acil işi olanlar gelsin.

Personelin durumu nasıl?

Genelgeye göre yaşlı, hamile ve kronik hastalığı olan personele izin verdik. Diğer personele de kalabalık ortamlar oluşturmamalarını söylüyoruz.

“TEDBİR ALIYORUZ AMA ÖNCE KİŞİNİN TEMİZLİĞİ”

Koronavirüs konusunda ilginç talepler geliyor mu vatandaştan?

Temizlik konusunda yoğun talepler geliyor ama dezenfeksiyon dediğimiz işlemin etkisi sadece 12 saat. Burada önemli olan kişinin temizliğini kendisinin sağlaması. Apartman merdivenlerinin yıkanması için belediyeyi beklememeleri gerekir. Biz  kamunun yoğun olduğu yerlerde temizlik hizmeti veriyoruz.

Siyasetçinin gün içinde en çok yaptığı şey el sıkışmak. El sıkışmıyorsunuz sanırım. Yılların alışkanlığını terk etmek kolay oldu mu?

Vatandaşların tutumu farklılık gösteriyor. Biri el sıkışmaktan kaçınıyor, biri ısrarla elinizi sıkıyor. Sarılanlar var. Dikkat etmek lazım. Bu süreç gönül selamını getirdi. Sanırım gönül selamı kalıcı olacak.

 

“SAHA ÇALIŞMALARIMIZ DİĞER BELEDİYELERE ÖRNEK OLDU”

Son günlerde pazar ziyaretleri yapıyor, evlere giriyorsunuz. Mustafa Dündar, daha çok  sahaya indi diyebilir miyiz?

Asında hep yaptığımız işler. Göreve geldiğimiz ilk günlerde, vatandaşla temas edip,  sorunları dinleyip, taleplerini almak için planlama yaptık. İlk olarak mahalle başkanları ve muhtarlarla birlikte ‘Başkan Mahallenizde’ isimli projeyi hayata geçirdik. Bu projeyle Osmangazi’nin tüm mahallelerini gezdik. 440 km yol yürüdük. Tabii bu gezilerle sorunu yerinde gördük. Daha sonraki süreçte bu projemizi biraz daha geliştirerek, ‘Hizmet Evinizde’ ismiyle yeni bir proje geliştirdik. Psikologlar ve sosyologlarla bir ev ekibi kurduk, 52 bin haneye girdik. Daha sonra ‘Belediyem Benimle’ başladı. Bu projemizle de mahallelere iş, sağlık ve yoksulluk masaları kurduk. Diğer belediyeler tüm bu projelerimizi örnek aldı ve benzerlerini yaptı.  3. dönemimizde büyük işleri sürdürüyoruz.  Büyük projeler kent için önemli ama uç noktadaki vatandaş, “Mahallemdeki sorun benim için daha önemli” diyebiliyor. Mesela, evinin önünde bir çukur oluşmuşsa vatandaş için o çukur Kent Meydanı’ndan önemli hale gelebiliyor. Her mahallede  yatırımlarımız olduğu için bir sorun olduğunda işte bu projelerimizle yerinde takip edebiliyoruz. Vatandaşın nabzı mahallelerde atıyor. Evlerine gidip dertlerini dinlemek, yakınları ölmüşse başsağlığı  dilemek, bizim için önemli.

Keyif de alıyorsunuz bu ziyaretlerden.

Tabii ki alıyoruz. Bir de dediğim gibi sorunları yerinde görüyoruz. Mesela çöp toplanıp, toplanmadığını gittiğiniz mahallede görebiliyorsunuz.

 

“BİZİ DEĞİL GELİŞİMİ HEDEF ALIYORLAR”

Geçen hafta, “Osmangazi’deki gelişimi engellemek isteyenler de var. Algı operasyonları ile farklı kişiler için çalışılıyormuş gibi algılar yapılmak isteniyor. Böyle basit ve adi siyaset olmaz. Her şeyi açık ve milletin huzurunda yapıyoruz. Meclisin aldığı kararlar neticesinde yapıyoruz. Bunun neticesinde bu modern şehir ortaya çıkıyor. Bu gelişimi kimse engelleyemeyecek. Bu gelişim, Bursa’da kendini gösterecek” şeklinde sert bir açıklama yaptınız. Hiç bu kadar sert açıklama yaptığınızı görmedik. Sizi bu açıklamaya iten neydi? Kimleri ima ettiniz?

Muhalefet ve yanlarında kim varsa onları. Belediye meclisleri çalışıyor ve imar planları geçiyor. Hamitler’de 35 bin daireye oturma izni verildi ve 150 bin kişilik bir şehir kuruldu. Demirtaş’ın 17 bin olan nüfusu 90 bine çıktı. Hamitler, Güneştepe ve Demirtaş’da kaçak yapılar, planlar uygulandığı için yok. Şehir canlı bir organizmaysa günlük plan değişiklikleri kaçınılmaz. Biz de planları Osmangazi Meclisi’nde şeffaf bir şekilde geçiriyoruz. Plan yapmazsanız kaçağa geçit vermiş olursunuz. Eğer siz plan değişikliklerini kişiye özel yapılmış gibi görürseniz, o bölgedeki gelişimi hedef alırsınız. Farklı maksatlarla böyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyorsa biz cevabımız veririz. Sonuçta şehir için çalışıyoruz. Senin  yerin gelişim bölgesindeyse senin yerine imar çıkıyor, bana değil ki. Kişiyi beğenmeyebilirsin ama sonuçta o kişi burada yaşıyor. Farkı algı oluşturmak için muhafet yapılıyorsa yanlış. Böyle politika olmaz. Hepimizin görevi  şehre değer katmaktır. Neden Hamitler ve Güneştepe’yi söylüyoruz? Çünkü plan var bu bölgelerde. Plan olduğu için de gelişmişler.  Eğer oraya hakim olamasaydık, diğer bölgeler gibi kaçak yapılaşma inşa edilecekti. Ondan sonra da kaçak yapılara hizmet getirip, 10 yılda 600 milyon lira harcayacaktınız. Bu nedenle, bu tür şeyler, yapılan hizmete çamur atmaktır.

 

“VATANDAŞ MEYDANI GÖRMEK İÇİN AĞACA TIRMANIYOR”

Bir yandan da muhalefet temsilcilerine Kent Meydanı’nı gezdiriyorsunuz. İki farklı muhalefet mi var?

Bu aslında bizim net olduğumuzun göstergesidir. Orada bir iş yapılıyor ve biz de bu işi paylaşıyoruz. Şeffaf bir yönetim ve katılımcılık var. 2009’da Kent Meydanı’nda kamulaştırmaya başladık ve vatandaşa ne istediğini sorduk. Vatandaşın talepleriyle ve ortak akılla proje gelişti. Ciddi bir yatırım yaptık. Meydanın etrafını çevirerek kazı çalışmalarına başladık.  Ama kimse bir şey göremiyordu. Bu da merak uyandırıyordu. Biz de işin büyüklüğünün görülmesi için ziyaretlere açtık meydanı. AK Parti il ve ilçelerle başlayıp, muhalefetle sürdürdük ziyaretleri.  Vatandaş meydanda ne olduğunu görmek için ağaca tırmanıp bakıyordu. Biz de metro istasyonun olduğu bölgede pencere açıp, vatandaşın meydanı görmesini sağladık. Kanaat önderleri, STK temsilcileri, sosyal bilimciler, gazeteciler, mühendisler, siyasetçiler ve müteahhitler farklı gözlerle bakarlar projeye. Onların bakış açıları önemli. Bunun için de işi görmeleri lazım. Burada ciddi bir inşaat çalışması var. 650 fore kazık çakılıyor. Yani devasa bir yatırım.

Bu büyük projenin açılış tarihini verebilir misiniz?

İhale süresi 3 yıl.

Bittiğinde ne kadara mal olacak?

Birinci etap, kamulaştırmalarla beraber 350 milyonluk bir iş.

Finansman konusunu nasıl çözeceksiniz?

Krediyle yapıyoruz. Bu arada gelir artırıcı işleri de yapmamız lazım. Geliri arttıracak çalışmalarımız sürüyor. Şehrin geleceğine yön vermemiz lazım. Dönüşüme girdiği zaman bu bölgenin gelişimi çevresine de yansıyacaktır. Şehir merkezini yenilememiz gerekiyordu.

 

“HİSAR’DA KİMLİĞİMİZ ORTAYA ÇIKACAK” 

Bir yandan da Hisar projeniz yürüyor. Hisar’la ilgili yeni gelişmeler var mı?

Hisar 4 mahalleyi kapsayan surlar içinde büyük bir proje. Geçmiş dönemlerde çalışma yapıldı, yapılmaya devam ediyor. Bu bölgedeki çalışmaların bir bölümünü biz, bir kısmını Vakıflar yaptı. 9 dönüm üzerinde arkeoloji kazı yapıyoruz. Bölgedeki tarihi yapıyı ortaya çıkardığımız zaman, bir ziyaret mekanına dönüşecek ve kimliğimiz ortaya çıkacak. Şehir ve apartman yaşamı nasıl olur, bu bölgede bu sorunun yanıtı var. Bölgeyle ilgili akademisyenlerle yaptığımız toplantılarda farklı görüşler ortaya çıktı. Bir hoca, yeşil alan yaratmamızı söylerken, işi bilen bir başka hoca zaten bölgede yeşil alan olduğunu söylüyor. Oruçbey Caddesi’ni bitirdik, açılışını yapacağız. Orada bir mimari çıktı ortaya. Türbeler, camiler ve tüm yapıları gün yüzüne çıkardığımızda tarihi şehir ortaya çıkacak.

 

“ÖDEDİĞİMİZ AİDATIN KARŞILIĞINI ALAMADIK VE ÇIKTIK”

Osmangazi Belediyesi, Bursa Turizm Kültür ve Tanıtma Birliği’ne üyeydi ancak ayrıldınız. Neden?

Oraya tüm belediyeler üye değil zaten. Üye belediyeler de aidat ödüyor.  Bizim zaten birçok yere üyeliğimiz var. Bu dönem ekonomik olarak yeni kaynak araştırmaları yapıyoruz ve tasarrufa gittik. Verdiğimiz aidatın etkisini ölçtükten sonra, üyelikten çıktık. Belediyemizin bu tür faaliyetleri çok fazla. Uluslararası sempozyumlarda zaten tanıtım yapıyoruz. Daha farklı yollarla, daha az parayla, daha etkin tanıtımlar yapılabilir. Mesela Panorama 1326 Fetih Müzesi’ni 117 farklı ülkeden 800 bin kişi ziyaret etti. Müzenin maliyeti 45 milyon lira.  45 milyon liralık tanıtım ve reklam bütçesiyle Panorama’nın ulaştığı ziyaretçi sayısına ulaşamazsınız. Bu tür turizm faaliyetleri tek başına belediyenin yapabileceği işler değil. Belediyeler kadar turizmcilerin de olması lazım.  Farklı çalışmaların yapılıp, gelen turisti memnun etmeniz gerekir.

 

“BORCUMUZ SÜRDÜRÜLEBİLİR”

Belediyenin mali durumu nasıl?

Her belediyenin borcu var. Ama önemli olan borcunuzun sürdürülebilir olması. Bizim borcumuz da sürdürülebilir. İnşallah bu şekilde sürdürürüz.

AK Parti’de Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez’le devam kararı alındı. Cömez’le uyumlu bir çalışma yürüttüğünüzü biliyoruz. Osmangazi’de Mustafa Dündar’ın istediği mi oldu?

Yok hayır,  öyle denmez. Partimizin yaptığı istişarenin sonucu. Biz de Cömez’in yanında durduk. Partimizin daha iyi noktaya gelmesi için çalışmalarımızı yapacağız.

FOTOĞRAFLAR: DERYA DEMİR PINAR

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X