Envai çeşit mezeyle donatılmış, yemeklerin yarısı tabaklarda israf edilen lüks iftar sofralarından uzak durmaya çalışıyorum son yıllarda.
Bu nedenle çoğunlukla evimde, birkaç gün de ricasını kıramadığım dostlarımla birlikte açarım iftarımı.
***
Bu yıl ise ilk iftarımı Bursa Büyükşehir Belediyesi Aşevi’nde açtım.
İnanın müthiş keyif aldım, orada bulunmaktan.
Pirinç pilavı, etli yemek ve süt helvasından oluşan menü mütevazı olmasına rağmen, inanılmaz lezzetli geldi bana.
***
Yıllardır burada binlerce Bursalı iftarını açıyor.
Çocuğundan, yaşlısına; kadınından, genç delikanlısına; dar gelirlisinden orta direğine kadar 5 bin yurttaş, akşam ezanının okunmasına dakikalar kala sıraya giriyor, tabildot yemeğini alarak iftarını açıyor.
İhtiyacı olmayanlar da, sadece bir gün de olsa o manevi havayı teneffüs edip, burada iftar yapsınlar.
***
İlk iftara Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İl Başkanı Ayhan Salman ile birlikte gelmişti.
Aktaş ile Salman sembolik de olsa aşçıların ellerinden kepçeleri alıp konuklara yemek servisi yaptılar, daha sonra masalarına oturup birlikte oruçlarını açtılar.
***
İftardan sonra, aşevinin karşısındaki büfede bir çay içimlik sohbete koyulduk.
Tabii gazeteci ile siyasetçinin sohbetinden ne olur, yine haber konuştuk.
Tam karşımızda duran yüksek katlı apartmanları işaret ederek, biri yerel yönetimlerin, diğeri de siyasi iradenin temsilcisi olan Aktaş’a ve Salman’a, “Ne olacak bu Doğanbey’in akibeti?” diye sordum.
Aktaş ve Salman, Doğanbey’le ilgili sorumu yanıtlarken, yepyeni ve Bursa’ya dair çok önemli bir gelişmenin haberini vereceklerdi.
Ancak Aktaş önce, Doğanbey sakinlerinin rahat olmalarını, kısa zamanda bu konutları yıkmalarının söz konusu olmadığını ve ayrıca kesinlikle mağdur edilmeyeceklerini söyledi.
Salman da sorunu orta ve uzun vadede çözeceklerini hatırlattı, bugünden yarına bir çözümünün söz konusu olmadığının altını çizdi.
***
Aktaş, başka bir gelişmeden söz etti:
“Bursa için yeni bir üst ölçekli plan hazırlıyoruz. Arkadaşlarımız 1/100 binlik yeni bir Çevre Düzeni İmar Planı’nın mutfak çalışmasını yapıyor. İstanbul Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi’nden alanında uzman hocalarımızın hazırladığı plan Bursa’nın yeni anayasası olacak. Tabii akademik oda temsilcileriyle de görüşüp, onların katkıları alınarak hazırlanacak bu plan.”
***
Planın içeriğini ve ne zaman Büyükşehir Belediye Meclisi’ne geleceğini soruyorum.
Şu yanıtı veriyor Aktaş:
“Temmuz veya ağustosta Büyükşehir Meclisi’ne sunacağız. Planda, tarım, sanayi, eğitim, sağlık, konut gibi alanlar yeniden tanımlanacak. Yani nereye ne olacağı belli olacak. Ve artık bu plana aykırı, lokal bazlı tadilatlar da yapılmayacak. Uydu kentler de hazırladığımız plana göre inşa edilecek.”
***
Bursa’nın yeni kent anayasası olarak nitelendirdiği 1/100 binlik planla birlikte, kaçak, çarpık yapılaşma ve ulaşım gibi kentin kronikleşmiş sorunlarının önüne geçeceklerini belirten Aktaş, ortak akıl ve uzlaşıyla yeni planının hazırlanacağını kaydetti.
Aslında Bursa’nın yeni kent anayasası olarak tanımlanan Çevre Düzeni İmar Planı yıllar önce hazırlanmış ancak 5 yıldır Büyükşehir Meclisi’nde onaylanamamıştı.
***
Anlaşılan Aktaş, siyasi iradenin desteğini arkasına alıp, akademik odalarla da uzlaşarak 1/100 binlik yeni planı hayata geçirmeye kararlı.