Mudanyalı vatandaşların, plan iptallerinden kaynaklı mağduriyetine değindiğim yazılarımı hatırlıyorsunuzdur.
Ancak yine de eski yazılarımdan kısa bir hatırlatma yapayım.
***
“Sınırları Mudanya’ya bağlı Çağrışan-Göynüklü bölgesindeki yapılaşma uzun yıllara dayanıyor. 1993 yılında eski adı Bayındırlık ve İskan olan bakanlık, bir plan şeması hazırladı.Bu plana uygun olarak bölgede yapılaşmalar oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi 2001 yılında, bakanlığın planlarını dikkate alarak, burada yeni bir imar planı hazırladı. Yıl 2020. Büyükşehir Belediyesi’nin planları tam 7 kez, itiraz üzerine mahkeme tarafından iptal edildi. Mahkeme 7 kez iptal etti, belediye 7 kez plan yaptı.
Tabii bu arada bölgede 1993’ten bu yana yapılaşma sürdü. Mülk sahipleri, idarenin çıkardığı planlara göre inşa ettikleri yapıların ruhsatlarını yine idareden aldı. Ancak planlar iptal olduğu için ruhsatları yenilenemeyen yüzlerce mülk sahibi mağdur oldu. Büyükşehir Belediyesi, bir kez daha mahkemeden dönmemesi için 8. kez hazırladığı plan için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden görüş istedi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de konuyu Tarım ve Orman Bakanlığı’na sordu. Tarım ve Orman Bakanlığı görüşünü Büyükşehir Belediyesi’ne sundu. Bakanlığın görüş yazısında, Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı plan kısmen kabul ediliyor. Yani Toprak Koruma Kanunu’na aykırı olmadığı görüşü söz konusu. Ancak planın bazı notlarında Zeytin Yasası ile ilgili sakıncalar dile getiriliyor. Büyükşehir Belediyesi ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görüşünü hukukçulara inceletiyor. Yani yeni planın bir kez daha yargıdan dönmemesi için ince eleyip, sık dokuyorlar. Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle görüştüm. Yeni planın haziran, temmuz gibi hazır olacağını söylediler.”
***
İşte o plan önceki gün Büyükşehir Meclisi’nin gündemine geldi.
Ve plan, muhalefet ile iktidar partisi meclis üyelerinin oybirliğiyle kabul edildi.
***
Plan, Büyükşehir Meclisi’nden geçti ancak iş tam olarak bitmiş değil.
Nitekim Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı 1/ 5000’lik Nazım İmar Planı kabul edildi.
Sırada 1/1000’lik plan var.
Yani top artık Mudanya Belediyesi’nde.
Mudanya Belediyesi 1/1000’lik Uygulama İmar Planı hazırlayacak.
Eğer 1 yıl içinde hazırlamazsa Büyükşehir Belediyesi kendi planını uygulayacak.
***
Gelelim planın detaylarına.
Plan, Çağrışan ve Göynüklü Mahallesi’nde yaşayan ve mülkü bulunan yaklaşık 5 bin 500 kişiyi ilgilendiriyor.
Bu iki mahalledeki konutlar, eğitim ve ticari alanlar, plan kapsamına giriyor.
Planın etkilediği alanın büyüklüğü ise 650 hektar.
Lojistik sektöründe seçim heyecanı
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği, 15 Eylül’de genel kurulunu yapacak.
Tabii ertelenmezse.
Nitekim pandemi nedeniyle tam 3 kez ertelenmiş genel kurul.
Yeri gelmişken bu konuda bir standart olmadığını belirteyim.
Mesela siyasi parti kongreleri veya kulüp genel kurullarına izin verilirken, kooperatif ve derneklerin genel kurulları sürekli ertelendi.
30 bin üyesi olan bir kulübün seçim yapmasına izin verip, bin üyeli bir derneğin genel kuruluna izin vermemenin mantıklı bir açıklaması var mı?
Neyse biz yeniden UTİKAD’a dönelim.
Türkiye’de lojistik sektörü 100 milyar dolarlık büyük bir potansiyele sahip.
Yani gayrisafi milli hasılanın yüzde 12’sine sahipler.
Ancak böylesine büyük bir sektörün temsil noktasında yetersiz olduğunu düşünen Kayıhan Turan sözcülüğündeki ekip, dernek yönetimine talip oldu ve önceki gün gazetecilerle bir araya geldi.
UTİKAD sadece 16 kentte örgütlü.
Üye sayıları ise 500 bile değil.
Üyelerin sektördeki payı sadece 40 milyar dolar.
Ancak üst satırlarda belirttiğim gibi lojistik sektörü 100 milyar dolarlık bir kapasiteye sahip.
Yani sektörde faaliyet gösterenlerin önemli bir bölümü dernek üyesi değil.
İşte Turan ve arkadaşları da üyelerin tamamını kucaklayacak, kamuoyunda tanınırlığı olan ve bakanlıklarda söz sahipi bir dernek yaratmak için yönetime talip.
Bir de isim konusu var.
Nitekim Turan, taşımacılık kavramının lojistiğin bir alt dalı olduğunu hatırlatıp, ilk genel kurulda isim değişikliği önerisi getireceklerini belirtti.
Yıldırımlı bir vatandaşın yol mağduriyeti iddiası
“Merhaba Mustafa Bey. Ortabağlar Mahallesi Huzur Caddesi’nde yol genişletme çalışması için Yıldırım Belediyesi’nden tebligat aldık. 8 esnaf ve mal sahipleri olarak çok mağdur olacağız. Daha yeni pandemiden çıktık ve binalar yıkılacak. Başkan Oktay Yılmaz ‘Ben söz verdim yıkacağım’ diyor. En azından seçime kadar erteleme istiyoruz. Ne yapabiliriz, ne önerirsiniz? İlk sizden tavsiye almak istiyoruz.”
Mahalle sakinleri adına Serdar Pala