Dün, Bursa sanayi sektörü temsilcileri için önemli bir gündü.
Nitekim Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Bursa’daydı.
Önce otomotiv, ardından da teksil sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi Bakan Işık.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun da eşlik ettiği toplantılar, basına kapalıydı.
Ancak, hem Bursa hem de Türkiye ekonomisi bakımından toplantıların verimli geçtiğini söyleyebiliriz.
Nitekim teşvikler de dahil olmak üzere, bir dizi ekonomik paket yolda.
Ve Bakan Işık da, sanayicileri hem bu teşvik paketleri konusunda bilgilendirdi hem de onlardan gelen talepleri not ederek, Ankara’ya döndü.
Bakan Işık, yoğun programı arasına OLAY TV’nin canlı yayınına da katılarak sorularımızı yanıtladı.
Bakan Işık, söyleşinin birçok yerinde “yeşil Bursa, yeşil sanayi vurgusu” yaptı.
Girizgahı daha fazla uzatmadan Bakan Işık söyleşisini paylaşayım.
YÜKSEK TEKNOLOJİYE YÜKSEK TEŞVİK
Bakan Işık’la, son yıllarda sanayiye olan talebin düşmesini konuştuk.
Dünyadaki müthiş rekabeti gerekçe gösteren Işık, “Yeni bir sanayi hamlesi yolda mı?” sorumaysa şu yanıtı verdi:
“Özellikle İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi büyükşehirlerde, yeni bir sanayi hamlesi yapacağız. Türkiye’nin yeni bir sıçramaya ihtiyacı var. Çünkü geleneksel üretim modelimiz olan sürümden kazanma yöntemiyle, 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefimizi tutturamayız. Bugün, kilogram başına ihracat fiyatımız, 1,66 dolardır. Biz bu fiyatla, daha fazla mal satsak bile 500 milyar dolar hedefini tutturamıyoruz. Kilogram başına 3 dolarlık ihracat yapmalıyız ki hedefimizi tutturalım. Bu nedenle, katma değeri yüksek ürün ihraç etmek zorundayız. Bunun da yolu, AR-GE ve inovasyondan geçer. Yeni bir teşvik paketini Ekonomi Bakanlığı’na gönderdik. Buna göre, yüksek teknoloji üreten Bursa dahil tüm illerin, 5’inci bölge teşviki almasını planlıyoruz. Orta yüksek dereceli üründe de gelişmiş 8 il dışında, tüm iller 5. bölge desteği alsın istiyoruz”.
YEŞİL BURSA’YA YEŞİL SANAYİ GELECEK
Bakan Işık’a, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, önceki günlerde açıkladığı Kalkınma Paketi’nde yer alan İstanbul’un finans merkezi olması hedefini hatırlatıyor ve “Bursa’ya sanayi kenti kimliği mi biçildi?” diye soruyorum.
Şunları söylüyor:
“Allah Bursa’ya çok büyük nimetler vermiş. Öyle bir doğaya sahip ki, dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Tarih burda, medeniyet burda, kültür burda, birikim burda. Aynı zamanda Türkiye’nin en çalışkan insanları da Bursa’da. Bu nedenle, Bursa’da bir sektörü ön planda tutarak diğer sektörleri öteleyemezsiniz. Sanayi gelişecek, çünkü nitelikli insan var. Ancak bu sanayi yeşil üretim yapacak. Havaya, suya, toprağa, insan ve işçi sağlığına maksimum düzeyde riayet edecek yeşil üretim yapılacak. Yani yeşil Bursa’ya yeşil sanayi gelecek. Biz sanayiyi öteleyerek, bu kenti büyütemeyiz. Çünkü Bursa’da sanayi çok güçlü.Ama bu durum, Bursa’nın turizmle ilgilenmeyeceği anlamına gelmez. Aklımızı kullanacağız ve Bursa, hem sanayi, hem ticaret, hem turizm hem de eğitim kenti olacak.
SANAYİ KENT DIŞINA
Bakan Işık, söyleşi boyunca net ifadeler kullandı ve lafını sakınmadı.
Kent içine sıkışmış kirletici ve teknolojisi düşük sanayi kuruluşlarının, kent dışına çıkarılmasıyla ilgili değerlendirmesinde de aynı yaklaşımı gösterdi:
Bakan Işık, kurulması planlanan yeni OSB’lerin çevresindeki arsalara dikkat çekti.
Ve bu arsa fiyatlarını yükseltmek isteyenleri uyardı.
“Bursa’da gelişmiş bir sanayi var. Ve Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) de çok ciddi bir talep var. Bu durum, OSB’lerin rantını çok yükseltti. Bazıları da OSB’lere rant amaçlı gitmeye başladı. Buradan sizin televizyonunuz aracılığınızla söylüyorum: OSB’lere rant amaçlı dokunanın eli yanar! Orada kesinlikle ranta müsaade etmeyeceğiz.
Bir yandan da Bursa’nın önünü açacak yeni adımlar atıyoruz. Batı OSB’nin kuruluş aşaması sürüyor. Buradaki amacımız, yüksek teknoloji ve yeşil üretim yapacak firmalarımızı Bursa’da tutmaktır. Bursa’nın nitelikli emeğini ürüne dönüştürürsek, hem Bursa hem de Türkiye kazanır. İstiyoruz ki Bursa, nitelikli üretimin, yeşil üretimin merkezi olsun. Ancak önceliğimiz yeşil üretimdir. 3 temel önceliğimiz var bizim: Yeşil üretim, yerli üretim, yenilikçi üretim.
YENİ OSB YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRETİM YAPACAK
Bakan Işık’a Batı OSB’nin nereye kurulacağını da soruyorum.
Çok detaylı bir bilgiye sahip olmadığını söylüyor. Ve arsa spekülatörlerine prim vermemek istediğini kaydediyor.
Ancak, Batı OSB’nin yüksek teknolojili üretim yapacağını ve bu projeyi de Bursa Valiliği, Bursalı sanayiciler ve BTSO’nun yürüteceğini vurguluyor.
Bakanlık olarak da projenin her aşamasında destek vereceklerini ekliyor.
YENİŞEHİR’DEN VAZGEÇMEDİK
Bakan Işık’la son olarak Yenişehir’de kurulması planlanan Otomotiv Test Merkezi’ni de konuşuyoruz.
Otomotiv Test Merkezi’nin Yenişehir’e kurulmayacağı iddiaları var.
Ancak Işık, Yenişehir’den vazgeçmediklerini söylemekle beraber, alternatif bölgelerin de değerlendirilebileceğini belirtiyor:
‘Otomotiv Test Merkezi için Yenişehir’de düşündüğümüz bölgede bazı sorunlar çıktı. Yenişehir’in yeşil üretime yönelik hak ettiği yatırımları alması gerekir. Bazı çalışmalar var ama olgunlaşmadı henüz. Otomotiv Test Merkezi’nde birinci tercihimiz Yenişehir’dir. Yenişehir’de uygun alan bulamazsak Bursa’da başka bir bölge, ikinci tercihimizdir. Eğer Bursa’nın başka bir bölgesinde de uygun alan bulamazsak, Bursa’ya yakın bir kent de üçüncü tercihimizdir. Ancak şunu söyleyeyim, Yenişehir’de Otomotiv Test Merkezi olarak düşündüğümüz bölge olmazsa, aynı bölgede daha değerli bir yatırım yapacağız.’
Söylediklerinde de anlaşılacağı üzere Bakan Işık, Bursa’ya ve sorunlarına çok hâkim.
Ve özellikle yeşil Bursa vurgusu kayda değer.