15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından siyaset bahar havası yaşıyor. Uzun yıllar bir araya gelmeyen iktidar ve muhalefet partisi il başkanları 15 Temmuz’dan sonra ilk kez bir araya geldi ve OLAY Medya aracılığıyla birlik ve beraberlik mesajları verdi.
AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun: Biz her zaman önemli meselelerde birlikte hareket etmekte fayda görüyoruz. Yeter ki uzlaşalım. AK Parti olarak üzerimize düşeni yaparız.
CHP İl Başkanı Şadi Özdemir: İl başkanları olarak bugün bir masa etrafında buluşabiliyorsak, diğer temel konularda da konuşmamız gerekiyor. CHP olarak, kent ve ülke çıkarları için uzlaşmadan yanayız.
MHP İl Başkanı Tevfik Topçu: 15 Temmuz bize, ülkemize yapılan bir saldırıda birlik ve beraberliği sağlayabileceğimizi gösterdi. Sıcak bir iklimin şartları oluşmuştur ancak bunun devam etmesi gerekir.
Pazar Söyleşisi’nin bu hafta 3 konuğu var.
AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, MHP İl Başkanı Tevfik Topçu ve CHP İl Başkanı Şadi Özdemir…
15 Temmuz gecesi kenetlenen iktidar ve muhalefet, halkın da desteğiyle cuntacıları püskürtmüş, uzun yıllar gergin olan siyaset, yerini bahar havasına bırakmıştı.
Bursa’daysa 3 siyasi parti il başkanı bir adım daha atarak, gelecekte de birlik be beraberliğin devam etmesi için, sıcak mesajlar verdi.
Ayrıca, o gece yaşadıklarını da ayrıntılarıyla anlattılar.
O GECE NE YAPTILAR…
15 Temmuz gecesi, herkesin bir hikâyesi oldu. Siz o gece nerdeydiniz ve neler yaşadınız?
MHP İl Başkanı Tevfik Topçu: Büyük bir facianın eşiğinden döndük. Millet iradesinin sekteye uğramasının önüne yine milletimiz geçti. 15 Temmuz milletin zaferidir. Darbenin önlenmesinde, iktidarın ve muhalefetin katkısı büyük. Türk milleti, birçok ileri demokrasinin olduğu ülkelerde görülmeyecek şekilde darbecilerin yürüttüğü tankların önüne geçmiştir. Darbenin kırılma noktalarından biriyse Bursa’da yaşandı ve ilk gözaltı kentimizde oldu. Yine hem Kılıçdaroğlu hem de Bahçeli’nin kararlı tutumu bir diğer kırılma noktasıydı. O gece, Yıldırım İlçe Başkanı Serkan Aydemir’le birlikte bir düğündeydik. Ordan çıkıp, bir başka partilimizi ziyarete giderken öğrendik darbe girişimini.
CHP İl Başkanı Şadi Özdemir: Biz o akşam ilçe binamızın açılışı ve örgüt yemeği için İznik’teydik. Örgütümüzün önemli bir bölümü de oradaydı. Gece saat 22.00’ye doğru haber aldık ve hemen Bursa’ya hareket ettik. Milletvekillerimizle evde toplandık ve ne yapabileceğimizi konuştuk. Hiç tereddüt etmeden net tavrımızı koyduk darbe girişimine. Biz Türkiye’ye çok partili rejimi ve demokrasiyi getiren bir partiyiz. Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu da tavrını net bir şekilde ortaya koydu.
AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun: O akşam bir şehit ailemizi ziyaret etmiştik. Bunun bir darbe kalkışması olduğunu anladım ve süratli bir şekilde il binamıza gidip, yetkili arkadaşlarımızı çağırdık. 326 bin üyemize hemen SMS çekip, Fomara Meydanı’nda toplanma çağrısı yaptık. Çağrımız hemen karşılık buldu ve akın akın insanlar meydana gelmeye başladı. Ancak meydanda, CHP’lisi, MHP’lisi, Saadet Partilisi, HÜDAPAR’lısı, BBP’lisi oradaydı. Askeri darbe kısa zamanda milletin darbesine dönüştü çok şükür. Biz o gece, mülki amirlerle ve Emniyet Müdürü Selami Yıldız’la da irtibata geçtik. Burada en önemli nokta, kendisini sıkıyönetim komutanı ilan eden darbeci askerin gözaltına alınmasıydı. Bu darbeci askerin üzerinden de 400 kişilik bir listenin çıkması çok önemliydi. Bunun dışında Gemlik bölgesinde, küçük bir kıpırdanma oldu ama iş makineleriyle, giriş ve çıkışları kapatarak tedbirimizi aldık. Yine olası bir kalkışmaya karşın, Özdilek, Hürriyet ve Mudanya bölgelerindeki yolları kestik. Çok şükür Bursa’da kan akmadı ve niyetler eyleme dönüşmeden darbe girişimi önlendi.
Muhalefet partisi il başkanları olarak, o gece sokağa indiniz mi?
MHP İl Başkanı Tevfik Topçu: Ben o akşam sokaktaydım.
CHP İl Başkanı Şadi Özdemir: Biz o gece zaten geç saatlerde Bursa’ya gelebildik. Ancak partililerimizin birçoğu zaten sokaklardaydı. Bunu çok dile getirmedik ama parti araçlarımıza saldıranlar oldu. Yeni provokasyonlar olmaması için ben sokakta olmayı tercih etmedim.
“ENDİŞEYE KAPILMADIK…”
O akşam “darbe başarılı oluyor” diye bir düşünceye kapıldınız mı?
Tevfik Topçu: Darbe kaygısı yaşamadım ama Türkiye’nin bir çatışma ortamına sürüklenmesinden endişe ettim. Sokakta karşılığı olmayan bir girişimin başarılı olması mümkün değil.
Şadi Özdemir: Doğrusu o gece, 12 Eylül gözümün önünden geçmedi değil. Ancak ben de darbe girişiminin başarılı olacağı endişesine kapılmadım.
Sayın Torun, o gece OLAY TV aracılığıyla Bursalıları meydanlara davet ettiniz. Daha öncesinde Genel Merkezinizle görüşmüş müydünüz?
AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun: Hayır hiç kimseyle görüşemedim. Zaten o anlarda kimse kimseye ulaşamıyordu. Ben il binasına gelirken, kafamda oluşturmuştum neler yapacağımı. İnisiyatif aldım ve hızlı bir şekilde hareket ettim. Sayın Cumhurbaşkanımızın mesajı geldi. Millet sokağa döküldükten sonra da darbe girişiminin başarılı olmayacağı anlaşıldı. Kayıplar verdik maalesef ve şehitlerimize çok üzüldük. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.
“DEMOKRASİ NÖBETİNİ BERABER ORGANİZE EDELİM”
Demokrasi nöbetine muhalefet partisi il başkanları olarak neden katılmadınız?
MHP İl Başkanı Tevfik Topçu: Bizim partililerimize, katılım konusunda bir talimatımız olmadı. Ancak burada bir devlet meselesi söz konusu. AK Parti İl Başkanı Sayın Torun, bizi meydanlara davet etti. Ancak ben Torun’a, önce 3 il başkanı olarak bir araya gelmemizi ve darbe girişimini protesto etmemizi ardından demokrasi nöbetlerinin siyasi partilerin oluşturduğu bir heyetle organize edilmesini istedim. Gelin bu işi beraber organize edelim teklifi yaptım. Ama bu isteğim yerine getirilmedi. Ülkücüler tavırlarını belirlerlerken, hesap yapmazlar.
CHP İl Başkanı Şadi Özdemir: Bunlara takılmamak gerektiğini düşünüyorum. Önemli olan milletin darbeye karşı refleks göstermesiydi ve bu da oldu. Ayrıca 15 Temmuz, demokrasinin ve parlamenter rejimin önemini göstermiştir. Hem Cumhurbaşkanı, hem Başbakan, CHP ve MHP liderlerine samimi bir şekilde teşekkür etti. Siyasette işte bu iklimin olması lazım. Mesele ülke meselesi ve toplumun genel çıkarları olduğu zaman, dilimizi daha samimi kullanmamız gerekir. Demokrasiyi getiren bir parti olarak, darbeye karşı durulmasını bir görev olarak görüyoruz. Bunu, bir partiye destek olsun diye yapmıyoruz. Bu nedenle, alanlarda olup, olmamamızı sorgulamak yerine artık Türkiye’nin normalleşmesini konuşmamız gerekir.
AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun: Muhalefet parti temsilcilerinin açıklamalarından dolayı, onları kutlarım. Belki seçilmiş hükümet hedef alındığı için AK Parti daha çok öne çıktı ama demokrasiye milletimizin sahiplenmesi çok önemliydi. Biz farklı düşünebiliriz ama mesele millet ve vatansa bu coğrafyada yaşayan insanlar olarak bir araya gelebiliyoruz. İnşallah bu tip meselelerde bir araya gelmeye devam edeceğiz.
BAHAR HAVASI SÜRSÜN…
15 Temmuz’dan sonra siyasette bir bahar havası oluştu. Bursa’da da ilk kez 3 siyasi partinin il başkanı olarak bu söyleşide bir araya geliyorsunuz. Türkiye’den Bursa’ya uzayan siyasetteki bahar havası devam eder mi, etmesi için ne yapılması lazım?
MHP İl Başkanı Tevfik Topçu: 15 Temmuz, bu ülkeye yapılan bir saldırıda birlik ve beraberliği sağlayabileceğimizi gösterdi bize. Sıcak bir iklimin şartları oluşmuştur ancak bunun devam etmesi gerekir. Bunun için yapılması gerekenler var. Artık Cumhurbaşkanı’nın siyasetin dışında kalıp, AK Parti Genel Başkanı gibi davranmaması gerekir. AK Parti’den biri, MHP ve CHP’ye cevap verecekse, bu isim Başbakan olmalı. Sayın Kılıçdaroğlu’ndan ‘genel müdür’ diye söz edilirse, gerginlik devam eder. Darbe bitti, bir bahar havası yaşanıyor ancak sözlerimize dikkat etmez, ötekileştirici dil kullanmayı sürdürürsek biriken gaz patlayabilir. Siyaset dilimizi değiştirmemiz lazım ve bu en çok Cumhurbaşkanı’nın elinde.
CHP İl Başkanı Şadi Özdemir: ‘Çoğunluk bende, ben ne dersem o olur’ kültüründen uzaklaşmamız lazım. Çoğunlukçu anlayıştan çoğulcu anlayışa geçmemiz lazım ve herkesin fikrinin alınması gerekir. Biz, bu darbe girişimini gerçekleştirenlerin uzun zamandan bu yana devleti ele geçirmek istediğini, TSK’yı bitirmeye çalıştıklarını söylüyorduk. Ama bizi dinlemeyen bir ülke yönetimi vardı. Dün bizim söylediklerimize, iktidar 5-6 yıl sonra inanmak zorunda kaldı. Bundan sonra da parlamenter sistemin güçlendirilmesine ve özgür medya yapılanmasına destek vermek lazım. Yasama, yürütme, yargı ve medya ilişkilerini doğru kullanmazsanız, her türlü sonuçla karşı karşıya kalırsınız. Demokrasi hepimizin ihtiyaç duyduğu bir değerdir. Umutlu musunuz diye sorarsanız, geçmişe baktığım için çok umutlu değilim. MHP ve CHP’nin duruşu ve samimiyeti karşılık buldu bir miktar. Ancak hakaret edici üsluptan, ötekileştirici dilden de vazgeçmemiz gerekiyor. Bu, toplumu da geren bir durum. Belki kendi tabanınızı diri tutmak için faydalı olabilir ama uzun vadede millete ve devlete zarar veriyor. Biz bugün bir masa etrafında buluşabiliyorsak, diğer temel konularda da konuşmamız gerekiyor. CHP olarak, kent ve ülke çıkarları için uzlaşmadan yanayız.
Cemalettin Torun: Muhalefet, bize uzlaşmaz parti diyor ama Türkiye’nin en temel sorunlarından biri olan darbe anayasının değiştirilmesi için kurulan Uzlaşma Komisyonu’nda, her parti 3’er üyeyle temsil ediliyordu. Biz istesek, o komisyonda daha fazla üyeyle temsil edilebilirdik. Buna rağmen, komisyondan sonuç çıkmadı. Demek ki millet olarak uzlaşma kültürümüz tam oturmamış. Biz her zaman önemli meselelerde birlikte hareket etmekte fayda görüyoruz. Yeter ki uzlaşalım. AK Parti olarak üzerimize düşeni yaparız.
CHP’nin bugün yapılacak Demokrasi Mitingi’ne AK Partilileri de davet ediyor musunuz?
Tüm siyasi partileri davet ettik. Zaten AK Parti’nin genel başkan yardımcıları da katılacağını açıklamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de topluulaşımı ücretsiz yaparak, jest yaptı.
KAMUDA PARALEL OPERASYON
Sayın Torun, yakıcı bir gündem söz konusu. Kamuda ve yerel yönetimlerde görevden almalar ve gözaltılar var. Bursa’da teşkilatlarda ve yerel yönetimlerde de benzer süreçler yaşanacak mı? İstanbullu bir gazeteci televizyon ekranlarından parelel yapının başkentinin Bursa olduğunu söyledi. AK Parti İl Başkanı olarak bu iddiaya ne diyorsunuz?
AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun: Sadece bugün değil 17-25 Aralık’tan sonra da bu konuların üzerine gittik ve paralel yapının kökünü kurutana kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi ilan ettik. Tüm ihbarları değerlendiriyoruz. Ama bu ihbarların bir kısmı doğru ama bir bölümü de yanlış çıkıyor. Bir algı operasyonu da yapılabiliyor. Mutlaka ciddi bir araştırma yapıyoruz ihbarlara karşı. Çok dikkatli olmalıyız bu konuda. Çünkü bir insanın hakkını da yiyebilir, işinden, hürriyetinden edebilirsiniz. Bize gelen bilgileri bakanlıklara gönderiyoruz. MİT’in araştırmasından sonra da bakanlıklar gerekli adımları atıyorlar. Fethullahçı Terör Örgütü’yle bir şekilde ilgisi olanlar hakkında işlem yapılır, birilerinin söylemesiyle değil. Ama bize gelen tüm ihbarları en ince noktasına kadar inceliyor ve gerekli makamlara iletiyoruz. Teşkilatlar konusunda da bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. 2014’te ve 2015’te il ve ilçe kongelerinde, kılı kırk yararak yönetimleri oluşturduk. Teşkilatlarımızda herhangi bir sorun olduğunu düşünmüyorum ama gözden kaçan istisnai bir şeyler varsa da değerlendiririz.
Muhalefet, kamudaki süreç hakkında ne düşünüyor?
MHP İl Başkanı Tevfik Topçu: Aklı başında hiçbir insanın, terör örgütleriyle bağlantılı olanların, kamudaki varlığının devam etmesine itirazı olamaz. Ama sürecin cadı avına da dönüşmemesi lazım. Türk devleti büyük bir devlettir ve büyük devlet olmanın gereği de, sapla samanı birbirinden ayırmaktır. Darbe hukukunun mağdurları olacaktır. Balyoz, Ergenekon gibi davalarda insanların nasıl mağdur edildiğini biliyoruz. Ancak diğer paralel yapıları da unutmamamız lazım.
CHP İl Başkanı Şadi Özdemir: Kamudaki operasyonlarda çok dikkatli olmak lazım. Tüm bu yaşananların nedeni, bilenin değil, bizden olanın tercih edilip, liyakata önem verilmemesidir. Kamuda, liyakatın esas olması lazımdı. Bundan sonra, kamuda terör örgütlerine karşı ciddi bir duruş sergilenmesi lazım ama insanların adil yargılanması konusunda da çok dikkatli olunması gerekir.
Son söz Torun’un
Cemalettin Torun: Kamuda bir tedbir olarak açığa alınmalar gerçekleşti. Ancak listeler bir gecede hazırlanmadı. İstihbarat kurumlarının hazırladığı raporlar sonucunda tedbiren görevden el çektirmeler söz konusu. Ama Türkiye bir hukuk devletidir. Yargılamalar sonucunda suça bulaşmayanlar mutlaka görevine geri döner.