Mustafa Özdal
Mustafa Özdal
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bademli neyse Kestel de o

Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, Kestel’i doğunun parlayan yıldızına benzeterek, “Batıda Bademli neyse, doğuda da Kestel odur. Kestel, akarsuları, buzul gölleri, tarım alanlarının zenginliği, meyve bahçeleri, şelaleleriyle, doğunun parlayan yıldızıdır” diyor.
 

Geçen yıl makamında kurşunlanan Başkan Acar, vurulmasını kader olarak nitelendiriyor ve “Allah’tan başka kimseden korkum yok” diyerek, olaydan etkilenmediğini vurguluyor. Acar, gelecek seçimlerde aday olmayı düşünmediğini de belirterek, “Zaman ne gösterir bilemem ama bu benim son dönemim” diye konuşuyor.
 

Pazar Söyeşisi’nin bu haftaki konuğu Kestel Belediye Başkanı Yener Acar. Acar’la tarihi Kestel Kalesi’nde söyleştik.

İlçenin tarihiyle başladığımız söyleşiyi, Acar’ın siyasi geleceğiyle noktaladık.

Başkan Acar, sarsıcı açıklamalar yaptı.
 

TARİHİ MİLATTAN ÖNCEYE DAYANAN KALE
 

Kestel’in uzun yıllara dayanan bir tarihi var. Kısaca Kestel’in tarihçesi nedir?

Kestel Kalesi’nin millattan önceye dayanan tarihi geçmişi var. Kestel’in kurucusuysa, Vali Mehmed Efendi Hazretleri’dir. Viyana Kuşatması’ndan sonra Kestel’i kuruyor. Kuruluşundan bu güne, Vali Mehmet Camisi, fırın ve hamam ayakta duruyor.
 

Kestel Kalesi’nin tarihçesi hakkında da bilgi verir misiniz?

Kale, M Ö 300’üncü yıllara dayanıyor. Kaleyi Romalılar yapmışlar. Osmanlı’nın da Bursa fethine öncülük etmiş Kestel Kalesi. Alt tarafında bekleme kuleleri olan, tünelle ovaya çıkışının olduğu rivayet edildiği tarihi bir yapıdır Kale. Bir uç beyliği olarak Bursa’nın fethinden sonra Kestel Kalesi fethediliyor. Daha sonra, restorasyonlara uğramış. Bugün de turistik bir mekân olarak kullanılmaya devam ediyor.
 

Kale’nin turistik özelliğini biraz daha açar mısınız?

Kale, daha önce yağlı güreşlere ev sahipliği yapıyordu. Daha sonra restore ettik. Özellikle yaz aylarında turistlerin akınına uğruyor. Kafeterya kısmında, Bursa manzarası eşliğinde kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Bursa, ayaklarınızın altında. Yaz akşamlar püfür püfür esiyor.
 

“KESTEL TURİZMLE KALKINACAK”
 

Kestel, Bursa’nın ilk sanayi bölgelerinden biri. Türkiye’nin ilk çimento fabrikalarından biri de yine bu ilçede kurulmuş. Ancak siz son yıllarda Kestel’in rotasını turizme çevireceğini söylemiştiniz. Bu hedefiniz ne aşamada?

Kestel, 1980’li yıllara kadar tarımla anılıyordu. Ne yazık ki 2000’li yıllarda bu durum tersine döndü. İlçenin 4 sanayi bölgesi var ve nüfusun da yüzde 80’i sanayiyle uğraşıyor. Tarımla uğraşanların oranı yüzde 15’lere kadar geriledi. İlk yıllarda sanayinin özellikle istihdama olan katkıları yadsınamazdı. Ancak son yıllarda Kestel, artık Bursa ile bütünleşti, BursaRay ile ulaşım çok daha kolay. Bu nedenle ilçenin, tarih, kültür, sağlık ve turizm kenti olması lazım. Kestel’deki sanayi, artık sorun olmaya başladı. Özellikle, bacalı sanayinin kentten uzaklaşması gerekiyor. Kestel, cennetten bir köşe. Batıda Bademli neyse, doğuda Kestel de odur. Sanayinin ilçeden arınması için çalışmalara başladık. Sanayicilerin Badırga’ya taşınması için görüşmelerimiz sürüyor. Gerek Bakanlık, gerek Büyükşehir Belediyesi gerekse de Valilik düzeyinde girişimlerimiz sürüyor. Kısa vadede olmasa da uzun vadede sanayi tesislerinin ilçeden taşınacağına inanıyorum.
 

“DOĞUNUN PARLAYAN YILDIZIYIZ”
 

Kestel’in turizm hedefinden söz ediyorsunuz. Yerli ve yabancı turistler neden Kestel’e gelsinler?

Bundan sonra istiyoruz ki Kestel, turizm, eğitim, kültür ve sağlık kenti olsun. Kestel, akarsuları, buzul gölleri, tarım alanlarının zenginliği, meyve bahçeleri, şelaleleriyle, doğunun parlayan yıldızıdır. Amacımız ilçeyi Uludağ ile birleştirmek. Kestel’de gezilecek sayısız yer var. Yaz aylarında Saitabat’ta iğne atsanız yere düşmez. Saitabat’a 40 bungalov tip ev yapıp, bölgeyi cazibe merkezine dönüştüreceğiz. Derekızık’ın üst kısmındaki Küreklidere Şelalesi’ne turistler hayran kalıyor. Alaçam Şelalesi, bir doğa harikasıdır. Kestel, şelaleriyle birlikte bir su şehridir. Alaçam ile ilgili de projelerimiz var. Alaçam, 4 mevsim ziyaretçilerin akın ettiği, yaz, kış yayla turizmine açık olan Kestel’in cennet köşelerinden biridir. Alaçam’da yaz kampları düzenleyerek, 400 öğrenciye kamp yaptırıyoruz. Alaçam, kış olimpiyatlarının yapılması için çok uygun bir alan. Uzun zamandır, Dünya Kış Olimpiyatları’na aday olmak için hazırlıklar yapıyoruz. Bunun için bir komisyon kurduk ve komisyon üyeleri çalışmalarını sürdürüyor. İsveç’teki kayak tesislerini inceliyoruz. Diğer yandan, Kestel’de 7 adet buzul göl var. Birinin buzu hiç kalkmıyor. Kestel’e gelenler, buzul göllerinden de faydalanabilir. Uludağ eteklerinde yapacağımız düzenlemeleri hayata geçirince, turizm artacak ilçede. Özellikle kış aylarında Kestel, alternatif kayak merkezi olacak. Bir de Kestel’e 4 km mesafede Narlıdere’de Kanyon Vadisi var. Yabancı turistlerin ilgi gösterdiği bölgede, kaya tırmanışı yapılıyor. Bir başka güzelliğimiz de Gölbaşı. Geçmişte özel şahsın işlettiği, bugün Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe’nin çabalarıyla kamuya açılan Gölbaşı için projelerimiz var. Abant Gölü modeliyle hayata geçireceğimiz düzenlemeyle, Gölbaşı’nın çevresinde bungalov tipi evler, oteller ve restoranlar inşa edeceğiz. Bu bölge, BursaRay’a çok yakın ve ulaşım sorunu da yok. Ayrıca göletin bulunduğu Kazancı bölgesine de benzer bir proje düşünüyoruz.

 

“TARİH KENTİYİZ”
 

Tarihi yapılarla ilgili çalışmalarınız ne aşamada?

Vali Mehmet Efendi tarafından kurulan Kestel Merkez Cami, fırın ve hamamın restorasyonunu yaptık. Bunların yanı sıra, Babasultan Köyümüz var. Geyikli Baba’nın türbesi var burada. Her yıl pilav gününün düzenlendiği bölgeye binlerce ziyaretçi geliyor. Aksu’da da tarihi bin 400’lü yıllara dayanan bir hanımız var. Yani Kestel, tarihi cami, hanları ve türbeleriyle de görülmeye değer bir kenttir.
 

Tarihi yapıların gün yüzüne çıkarılmasında kaynak sorunu yaşıyor musunuz?

Tarihi ve turistik yapıların restorasyonunun yüzde 90’ını zaten tamamladık. Bundan sonraki projeler, BEBKA ve Avrupa Bankası kredileriyle yapılacak. Tarihi eserlerin restorasyonunda, Kültür ve Tabiat Varlıkları fonundaki kaynaklar kullanılıyor. Bunu da Büyükşehir Belediyesi aktarıyor. Restorasyonların maliyetinin karşılanması konusunda bir sorun yok.
 

“MADDİ SORUNUMUZ YOK”
 

​* Belediyenin bütçesi ne durumda?

Borcumuz yok, kafa kafaya bir bütçemiz var. 50 milyon liralık bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde yüze yakın.
 

Eli sıkı bir başkan olarak tanınıyorsunuz…

İsraftan yana değilim. Parayı bankada tutmuyoruz ama yerinde harcama yapmaya çalışıyoruz. Bizden önceki dönemlerde yatırım bütçesi yüzde 10, personel giderleri yüzde 50’ydi. Bugünse, bütçemizin yüzde 55’i yatırımlara giderken, personel gideri yüzde 20 civarındandır. Yani bizim dönemimizde bütçede aslan payı yatırımlarındır. Bizden önceki dönemlerde Kestel’in nüfusu 27 binken personel sayısı 225 idi. Bugün Kestel’in nüfusu 55 bin ve personel sayımız 210. Nüfus artmasına rağmen, personel sayımızı azalltık ve personele giden kaynağı yatırımlara aktardık. Altyapısı bitmiş, yatırımları tamamlanmış bir Kestel var. Cari harcamamız olmadığı için, ismimiz eli sıkı başkana çıkmış olabilir ama sakıncası yok.
 

“SANAYİ SİTESİ YAPIMINDA SORUN YOK”
 

İlçeniz sınırlarında esnaf sanayi sitesi inşa ediliyor. Kuruluşu çok tartışmalıydı. İnşaat ilerliyor mu, ne aşamada?

Bu projeyi BESOB ve TOKİ yürütüyor ama ilçemiz sınırları içinde kaldığı için işin takipçisiyiz. Proje, 3 bin 500 dükkânı kapsıyor. 125’i tamamlandı ve hak sahiplerine tapuları dağıtıldı. Geriye kalan bölümünün altyapısı bitmek üzere. Üstyapısı da ihale aşamasında. Bir ara durdu inşaat ama bugün her şey yolunda. Bu yıl sonunda 3 bin 500 dükkânın ihalesi yapılacak.
 

“ALLAH’TAN BAŞKA KİMSEDEN KORKMUYORUM”
 

Geçen yıl talihsiz bir olay başınızdan geçti ve makam odanızda kurşunlandınız. Sağlık durumunuz nasıl?

Çok şükür iyileşiyorum. Ayağımda platin var ama zamanla onu da çıkaracağız. Yaklaşık 1,5 yıl sonra tam olarak iyleşeceğimi sanıyorum. İnsanın kaderinde bazı çizgiler vardır. Bizim kaderimizde de bu olayı yaşamak varmış. Allah düşmanıma yaşatmasın böyle bir olayı. Beni vuran şahıs, ceza aldı ve dosya Yargıtay aşamasında. Tek isteğim sağlığıma tam olarak kavuşmak.
 

Bu olaydan sonra tedirginlik yaşıyor musunuz?

12 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum, Allah’tan başka kimseden korkum yok.
 

*Tedbirlerinizi artırdınız mı?

Sadece Kestel’de değil, diğer ilçelerde de tedbirler artırıldı. Yine herkesle görüşüyoruz, düğünlerde, pazarlarda halkla iç içeyiz ama artık randevulu görüşmelerimiz daha fazla.
 

“SON DÖNEMİM”
 

3 dönemden bu yana Kestel’de belediye başkanısınız? Gelecek dönem aday olmayı düşünüyor musunuz?

Daha önce de 2 dönem, belediye meclis üyeliğim var. Yaklaşık 25 yıl yapıyor. Zaman ne gösterir bilemem ama gelecek dönem belediye başkanlığını bir başka partili arkadaşa devretmeyi düşünüyorum. Belediye başkanlığını bırakmayı düşünüyorum ama partime ve milletime hizmete devam edeceğim. Bu illa milletvekili olacağım anlamına gelmesin.

​FOTOĞRAFLAR ASLIHAN AYDIN 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X