Devlet zaman zaman yurttaşının vergi borçlarının tahsili için yapılandırma yasaları çıkarıyor. Sık sık tekrarlandığı için bunu suistimal edenlerimiz de var.
Düzenleme, ‘nasıl olsa yeni bir af daha çıkar’ beklentisiyle, vergisini zamanında ödemeyenlerle düzenli ödeyenler arasında haksızlıklara yol açıyor.
Fakat, bazen bunun gerekliliği de yok değil. Bir kez uzatılan yapılandırmada devletin tahsil ettiği miktar 2 milyar lirayı aşmış.
Süre uzasa, belki bu tahsilat oranı daha da artacak.
Dün biz de Osmangazi Belediyesi Emlak Vergi Dairesi’ne yapılandırmadan yararlanmak için gittik. Gördük ki, vatandaş son günde vergisini yapılandırmadan yararlanarak ödemek için kuyruğa girmiş.
Sevindirici bir görüntü.
Bayram dönüşü böylesi bir kalabalık elbette belediyelerimiz için gelirlerinin artması demek.
Düzenlemenin süresi bir kez daha uzatılamaz mıydı?
Böylece, daha çok yurttaşımız yapılandırma yoluyla vergi borcundan kurtulur, devlet de tahsili mümkün olmayan alacaklardan gelir sağlamış olurdu.
Son gün ödemeleriyle tahsil edilen rakamın daha da yükseleceği tahmin ediliyor.
Türkiye’de yurttaş maalesef devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmede ayak sürüyor. Zamanında ödenen vergi daha çok hizmet olarak hepimize geri dönecek. Fakat, geciktikçe devletin gelir kayıpları artıyor ve hizmeti de aksıyor.
Bunları telafi edebilmek için çıkarılan af düzenlemeleriyle faiz ve cezalar da büyük ölçüde siliniyor.
Kamuya kaynak getirici düzenlemenin adalet duygusunu yok ettiği, devlete güveni sarstığını düşünenler de çok.
Biz yine de TBMM tarafından çıkarılan af yasasının kamu yararına olduğunu düşünüyoruz.
Devlet, borçlu yurttaşının büyük bölümüyle uzlaşmış ve barışmış oluyor.
Yerel seçimlere sayılı aylar kala belediyelerimizin tahsil edemediği gelirlerin büyük bölümü de bu yolla kasaya konmuş oldu.
Çünkü; bu süreçte harcamalar artacak, vatandaşın hizmet taleplerine yetişebilmek için daha çok kaynağa ihtiyaç duyulacak.
Yapılandırmanın devlete ve yerel yönetimlere sağladığı getiri bugün yarın Maliye Bakanlığı’nca açıklanacaktır.
Memur, işçi ve emeklilere yapılacak temmuz zammı öncesi hazine kasalarının dolmuş olması gerek.
Keles de sakin şehri istedi ama olmadı
İtalya merkezli belediyeler birliği olan Cittaslow’a şatları taşıyan Türkiye’den tam 22 ilçe kabul edildi.
Türkiye’nin, Sakin Şehirler Ağı’ndaki ilçe sayısı 22 olarak açıklandı. İçinde Bursa’dan sadece İznik ilçemiz var. Bir ara Keles de Cittaslow olarak bilinen Sakin Şehirler Ağı’na girmeyi istiyordu. Bu yönde belediye meclis kararı dahi alındı. Üye şehirler gezildi.
Demek ki, koşullar yerine getirilemedi.
Az nüfuslu yerleşimler olsa da kentlerin, yaşamı yavaşlatan, yayaya ağırlık veren, araç trafiğini minimuma indiren bu ünvanı alabilmeleri kolay değil. Aranılan koşulların sürdürülebilir olması da önemli.
Keles’in girmeyi arzuladığı bu ağa bir ara AK Parti Bursa İl Başkanlığı yerel seçim beyannamesinde kimi ilçelerimizi katmayı vaat etmişti. Onlardan sadece İznik ilçemiz Cittaslow’da yer almış görünüyor. Türkiye’den 8 yeni aday ilçe arasında Bursa’dan şimdilik başka ilçemiz bulunmuyor.
Bakanlık önlemlerini aldı ama kavurucu sıcaklar korkutuyor
Önceki yıllarda orman yangınlarına müdahalede hava araçlarının yetersizliği çok tartışılmıştı. Bu konuda hükümet çok eleştirildi. THK’nın hurdaya çıkarılmış yangın uçaklarını tamir etmenin yenisini yakalayacak maliyette olduğu vurgulanmıştı.
Hava aracı yetersizliği nedeniyle küçük çaplı yangınların yayılarak, büyük bir yeşil örtü kaybına yolaçtığı biliniyor.
Bu durum muhalefet partileri tarafından da çok gündeme getirilmiş, hatta, yeterli önmeli almadığı için dönemin Manisalı bakanını geç de olsa koltuğundan etmişti.
Şimdi görüyoruz ki, Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü’nün yangınlara müdahale edecek uçak filosunu güçlendirmiş.
75 helikopter, 21 uçak ve 8 İHA ile birlikte 104 hava aracına ulaşılmış. Karadan müdahale de 25 bin personel ile birlikte son 21 yıldaki araç filosu 4 kat artırılarak 5 bine yaklaşmış. 2000’lerde 85 ton olan havadan su atma kapasitesi 431 bin tona çıkarılmış. 5 yıl içinde 41 yeni hava aracı daha filoya katılacak.
Türkiye yaz aylarında orman yangınları kabusu yaşıyor.
Nitekim, dün İzmir’in Kiraz ilçesinde yeni bir yangın çıktı. Ağırlıklı turizm bölgelerindeki ormanlar olmak üzere çıkan yangınları söndürmek bazen büyük zaman alıyor ve yüzlerce hektarlık yeşil örtünün yok olmasına neden oluyor.
Yine kavurucu bir sıcak dönem başladı.
Aman dikkat diyoruz. Orman’a girişler valiliklerce yasaklandı. Bu kurala uymamızda fayda var.