İhsan Aydın
İhsan Aydın

Üç ilçe için ciddi uyarı

Köşe Yazısını Dinle

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Bursa Temsilcisi Serkan Işık Bursa’nın 6 büyüklüğündeki bir depremi kaldıramayacağını söyledi.

Işık, düzenlediği basın toplantısında, Bursa ile birlikte, Osmangazi, Gemlik ve Mustafakemalpaşa ilçelerine dikkat çekti. Buradaki belediye başkanlarının bir dakika bile uyumadan, muhtemel bir depreme karşı kentsel dönüşüm projeleriyle hazırlık yapmaları gerektiğini vurguladı.

Işık, “Bursa’da nedense herkes ağustos böceği gibi saz çalmaya devam ediyor.  Bursa’da herkes konuşuyor. Konuşmayı çok seviyoruz. Bursa tarihinde iki büyük deprem yaşamış. Yine yaşayacak” dedi.

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği olarak 8 aydır Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerini kullanıp saha çalışmaları ve analizler yaptıklarını, nasıl bir kentsel dönüşümle Bursa’nın kurtulabileceğini araştırdıklarını, kendilerinin sadece konuşmadıklarını, Bursa’nın hangi örneklerle muhtemel bir yıkıcı depremden kurtulacağına dair çalışma yürüttüklerini hatırlattı.

Işık, raporu Cumhurbaşkanlığı’na iletilmek üzere Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderdiklerini de açıkladı.

Işık, ayrık ve bitişik nizamlar için kentsel dönüşüm planı örneklerini ve Demiryolualtı’ndaki iki semt ile Altıparmak- Çarşamba semtlerinin demo projelerini de hazırladıklarını açıkladı.

Işık, Balıkesir’in sıvılaşma oranı yüzde 35 iken, Bursa’da bu oranın yüzde 70 olduğunu ve kentimizin daha riskli göründüğünü kaydetti.

Bursa’da 2017 öncesi yapılmış 90 bin 385 adet binaya yapı kayıt belgesi verildiğini de açıklayan Işık, bunların mühendislik hizmetinden yoksun binalar olduğuna işaret etti.

Başkan Işık, yine bakanlık verilerine göre Bursa’da 74 milyon metrekarelik konut alanında, yapı denetim yasasına uygun yapılmış 679 bin 191 adet bağımsız bölüm bulunduğunu, buralarda 2 milyon 307 bin 545 kişinin güvenli biçimde oturduğunu söyledi.

5-6 katlı kentsel dönüşüm önerdi

Başkan Işık, geçenlerde Bursa’da hissedilen 5,2 şiddetindeki depremin 6,2 gerçekleşmesi durumunda Bursa’nın buna dayanamayacağını da ileri sürdü.

Işık, Osmangazi, Mustafakemalpaşa ve Gemlik belediye başkanlarının bir dakika bile uyumadan kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmaları gerektiğini de dile getirdi.

Işık, “Matematik yalan söylemiyor, elimizdeki istatistik de bunu söylüyor. Altıparmak, Çarşamba’yı mimar, mühendis, şehir plancıları ile projelendirdik. Bir demo proje yaptık. İyi kaliteli bir kentsel dönüşüm sosyal değişimi de beraberinde getirir. Zemin artı 6 katla burada dönüşüm önerdik” dedi.

Başkan Işık, sanayi tesislerinin de risk altında bulunduğunu, deprem anında Bursa’nın ana yollarının kapanabileceğini ve ilçeler ve semtler arası ulaşımın da kesilebileceğine dikkat çekti.

Eski Seçim Müdürü Büyükşehir’e mi?

31 Mart yerel seçimlerinin ardından Bursa’daki mazbata töreninde kürsüdeki konuşmasıyla Türkiye gündemine oturan ve hakkında soruşturma sürdürülen Bursa Seçim Kurulu Müdürü Mehmet Us’un emekli dilekçesi verdiğini öğrendik.

Bursa Adliyesi koridorlarında; hakkındaki soruşturma sürerken görev yeri değiştirilen ve Orhangazi’ye gönderilen Us’un, temmuz başında, emekliye ayrılacağı ve Büyükşehir Belediyesi’nde yeni bir göreve getirileceği konuşuluyor.

Bursa İl eski Seçim Kurulu Müdürü Us, BUSKİ Genel Müdürlüğü bahçesinde 7 Nisan’daki mazbata teslim töreninde kürsüdeki devlet memuruna yakışmayacak tavırlarıyla tepki toplamıştı.

31 Mart’ta Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Mustafa Bozbey’e törene katılanların alkışını yetersiz bulan Us, “Değerli alkışlarınız bu kadar mı, bu kadar mı, bu kadar mı millet. Biraz daha lüften” demişti.

AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan da, Bursa İl Seçim Kurulu Müdürü’nün CHP’ye ‘amigoluk’ yaptığını söylemişti.

Öyle anlaşılıyor ki, Us’un bu çıkışını Başkan Bozbey de kendisini Büyükşehir’e alarak ödüllendirmiş olacak.

Us’un Büyükşehir’de hangi birimde göreve başlayacağını şimdilik bilmiyoruz ama belli ki, mazbata törenindeki çıkışı karşılıksız kalmayacak.

Mesleğinin zirvesine gelmiş, devlet memuru disiplin ve terbiyesi alması gereken, ayrıca tarafsız kalması beklenen bir Seçim Müdürü’nün mazbata törenindeki bu tavrının bilinçli olduğunu dillendirenler de var.

Bekleyip göreceğiz.

Büyükşehir’de kendisine nasıl bir görev verilecek.

Bu arada Büyükşehir Belediyesi’nin Adanalı yeni Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik dün Bursa’daki görevine başladı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X