Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Merkez Birliği’nin ülke genelinde yüzlerce kooperatif aracılığıyla esnafın can suyu olduğunu biliyoruz.
Halkbank’tan esnafın kullandığı kredilere garantör olan TESKOMB’a bağlı, Merkez Birliği Başkanvekilliği görevini yürüten ve aynı zamanda Bursa’nın da içinde olduğu Marmara ve Bursa Kooperatifi’nin de Başkanı olan Bahri Şarlı kentimizin bir evladı.
Şarlı’nın Avrupa Kredi Garanti Kuruluşlarında da görevi bulunuyor. Ayrıca Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Başkanlığı’nı da yürütüyor. Şarlı tam 52 yıldır bu kuruma hizmet ediyor. Bursa’da ve Türkiye’de kooperatifçiliğin öncülerinden merhum Kasım Önadım döneminde yetişti.
Esnafa mali destek sağlayan kuruluşta 22 yıldır da başkanlık yapıyor.
Şarlı, “Esnafımız zor gününde bile olsa borcunu namus bilen bir topluluk. Bu nedenle esnafımıza teşekkür ediyorum, alınlarından öpüyorum” diyor.
TESKOMB Başkanvekili Şarlı, Bursa ile birlikte Marmara Bölgesi’nde Bilecik, Kütahya, Kocaeli ve Yalova’ya bağlı 45 kooperatifin kendilerine bağlı olduğunu ve buralarda 67 bin 770 ortakları bulunduğunu söylüyor.
Şarlı, sadece Bursa’da 29 bin 800 ortağa sahip olduklarını ve bunlara 10 milyar liraya yakın kredi kullandırdıklarını da ekliyor.
Şarlı, esnafın ahi terbiyesi ile yetişmiş, sayısal anlamda üretim ve istihdama da önemli katkılar sağlayan, ülkemizin büyük bir topluluğu olduğunun altını çiziyor.
2024 yılı için esnafa 750 bin liraya kadar kredi kullandırılmasına aracılık eden ve kefil olan TESKMOB’un bu göreviyle onların adeta can simidi konumunda olduklarını düşünüyoruz.
Taşımacı esnafa 1,5 milyon liraya kadar araç yenileme kredisini de kefalet sağlayan TESKOMB bağlı kooperatiflerin bu haliyle ekonominin ve piyasaların canlı kalmasına da katkı sağladığını söyleyebiliriz.
Esnafın iyi ki böyle bir kuruluşu var.
Meslek odaları kadar, kredi kefalet kooperatiflerinin ve Halkbankası’nın bulunmasını da kendileri için büyük bir avantaj olarak değerlendiriyoruz.
Esnafımız mali anlamda sıkıştığında buralara müracaat ediyor.
Dağ’ın yazarları Aydın ile buluştu
Bursa’nın ve Uludağ’ın arka yüzündeki ilçeler sosyo-ekonomik anlamda geri kalmış bölge olarak biliniyor. Buraların sosyal yaşamına ve geçmişine dönük araştırma yapan, kitap yazan sayısı da iki elin parmaklarını geçmiyor.
Dün Dağ yöresine dönük kültür, tarih ve araştırma kitapları çıkaran yazarlarla gazeteciler, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ı makamında ziyaret ettiler.
Bölge kültürünün öne çıkarılması konusunda çok emekleri bulunan Özer Güleç’in başkanlık ettiği heyette, eski milletvekili şair ve yazar Faruk Anbarcıoğlu da hazır bulundu.
Meslektaşlarımızın da katıldığı heyet, bölgenin yazın tarihine katkı sunanların desteklenmesi konusunda, kendisi de bu yöreden çıkmış bir siyasetçi ve belediye başkanı olarak destek beklediklerini dile getirdiler.
Heyet adına Özer Güleç Dağ yöresinin geleneksel kıyafetlerinin yer aldığı bir Keles bebeğini ve yazmasını Başkan Aydın’a hediye etti.
Bizim de katıldığımız heyete Başkan Aydın da desteğe hazır olduğunu belirtip, ziyaretleri için teşekkür etti.
Heyette, yöreye dönük tarih araştırmalarıyla bilinen Ömer Faruk Dinçel ve Niyazi Topçu ile Süleyman Işık, Mustafa Doğru, gazeteciler Çetin Şeyhan, İlhami Yıldız, Nazım Maral ve Hasan Yalçın da yer aldılar.
Barajlar giderek doluyor
Kış ortası su sıkıntısı konuşulur mu diyenleriniz olacaktır. Ama maalesef Bursa’nın böylesi bir durumu var.
Son günlerdeki yağışların Bursa barajlarını az da olsa yükseltmeye başladıklarını görüyoruz. Bursa’nn içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Doğancı ve Nilüfer barajlarındaki ortalama doluluk oranı yüzde 17.41’lere yükselmiş. Giderek yükselen bir doluluk grafiğinin ardından, kısmen de olsa rahatladığımızı söyleyebiliriz.
Elbette kuyular olmasa bu oranın korunması da mümkün değildi.
Uludağ’ın zirvesinde kar kalınlığı artıkça, barajları besleyen kaynaklara akışın da hızlanacağı tahmin ediliyor.
Buna rağmen BUSKİ abonelerine her daim tasarruf çağrılarını yineliyor.