İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Tarihi Çarşılar Birliği Vakfı insafa davet etti

Köşe Yazısını Dinle

Ecdad yadigârı eserlere sahip çıkmakla görevli Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 31 Mart yerel seçimleri sonrası uygulamaları bu kurumu da siyasetin tam göbeğine çekti.

Bu duruma ilk isyan eden CHP’li Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın olmuştu.

Başkan Aydın, Vakıflar’ın 2008’de çıkmış yasayı bahane ederek, kendi belediyesinin kaynaklarıyla onardığı eserlere 16 yıl sonra el koymasına tepki göstermiş, ‘Niye o zaman değil de şimdi’ diye sormuş ve bunu kendilerine dönük siyasi bir tavır olarak değerlendirmişti.

AK Parti’nin kaybettiği kentlerde belediyelerin bütçesi ve Yatırım İzleme Koordinasyon Birliği (YİKOB) paylarıyla restore edilmiş tarihi eserlere el koyan Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, esnafa da kan kusturan bir uygulama içinde olduğunu görüyoruz.

Geçenlerde bu sütunlardan Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün çarşı civarındaki mülklerinde kiracı durumundaki esnafa 2025 yılından geçerli olmak üzere yüzde 500’leri bulan zamlar yaptığını yazmıştık.

Dün bu duruma Bursa’nın tarihi çarşılarındaki esnaftan da tepki paylaşımı gözümüze ilişti.

Tarih Çarşı ve Hanlar Birliği’nin kurucusu olan Bursa’nın, liderlik ettiği Tarih Çarşılar Federasyonu da Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü kira artışları konusunda ‘insafa’ çağırdı.

Merkezi Bursa’da bulunan Tarihi Çarşılar Birliği’nin Başkanı Muhsin Özyıldırım, elektronik postamıza gönderdiği iletiyle, Vakıflar’ı şu sözlerle insafa davet etti:

“Esnafın büyük giderlerinden biri de dükkân kiraları. Enflasyonun çok üstünde kira artışı isteyen malikler, başta Vakıflar biraz insaflı olmalı.”

Vakıflar belki civardaki şahıs mülklerinin kira artış oranına göre bir fiyatlama politikası güdüyor olabilir.

Ancak, devletin bizzat İK tarafından belirlediği enflasyonun çok üstünde, yüzde 500’leri bulan oranlarda

mülklerindeki kiracılara zam yapması kabul edilebilir bir durum değildir.

Geçenlerde de vurguladık.

Bu kararlar hükümetin, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın enflasyonla mücadele programına da açık ifadeyle baş kaldırmaktır.

Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Haluk Yıldız’ın esnaftan yükselen bu tepkiye kulak vermesinde yarar var.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da Bursa’nın tarihi çarşılarından, Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım’dan yükselen bu sese, tepkiye kulak vermesi gerekiyor.

Çünkü o, sadece Bursa’nın değil, tüm Türkiye’deki tarihi çarşı esnafı adına bu açıklamayı yapmış.

Kimse, Vakıf mülklerinin değerinin altında kiraya verilmesi taraftarı değil. Fakat, devletin, açıklanan enflasyon oranının çok üstünde artış yapan Vakıf yöneticilerinin kulağını da çekmesi şart.

Vakıflar kiralara böylesi astronomik artışlar yaparsa, piyasada ipin ucu kaçar.

 

Özel müzeye de kira şoku

Söze Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün astronomik kira artışlarından başladık. O halde sizleri bir gelişmeden daha haberdar edelim.

Bursa’da Türkiye’nin en değerli geleneksel giyim merkezlerinden birini açan merhum Esat Uluamay’a ait Muradiye’deki müze de Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün kiracısı konumunda.

Vakıflar’ın buranın kira ücretlerine de astronomik bir artış yaptığı haberini aldık.

Demek ki, buranın tahliyesi için de düğmeye basılmış. Müze işletmeciliğinin ne kadar zor bir iş olduğu ortada.

İşletmecinin, Vakıflar’ın istediği o rakamları çıkarması mümkün görünmüyor.

Vakıflar, belki de burayı boşalttırarak başka bir kuruma verecek. Öyle olmasa, bir kaç bin liralık kira 50 bin liraya yükseltilir mi?

Kendisinin bırakın restorasyonu, rutin gider ve bakımlarını bile üstlenemeyeceği mülklere sahip çıkan bu tür işletmecilerin korunup kollanması gerekiyor.

Çünkü buradan atla deve kazanılmadığını düşünüyoruz.

Konuya Valilik de muhakkak el atmalı.

 

İldeki tüm çocuklar fırsat verilmeli

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bir kaç yıldır yürüttüğü ortak bir proje var. Buna Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı da dahil edilmeli.

Ülke genelindeki kayak merkezi bulunan illerin tüm çocuklarına dilerlerse kayak öğrenme fırsatı sunulmalı.

Büyükşehir Belediyesi ile Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün projesinden ilimizdeki sadece bin çocuk faydalanıyor. Kayak öğrenmek isteyenlerin talebi alınarak bu projenin kapsamı daha da genişletilmeli. Bunun, bakanlıklar ve Büyükşehir Belediyesi’ne fazla bir maliyet çıkaracağını sanmıyoruz.

Bu yıl Uludağ’da Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlatılan o proje Karacabey’den getirilen minik öğrencilerle başlamış. Elbette diğer ilçelerle devam edecektir. Bu seneki etkinlik, Uludağ’a isim verilişinin 100. yılında denk gelmiş. Şimdilik 17 ilçede, Uludağ’a hiç çıkmamış çocuklar arasından seçilenler bu fırsattan yararlanabiliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X