İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Tahtakale’nin köylü pazarı geri dönüyor

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’nın merkezinde Dağ köylerinden gelen hemşerilerimizin kendi ürünlerini satabildiği bir yerdi. Sonrasında farklı fonksiyonlar yüklendi. Şimdilerde ise büyük kısmı çay bahçesi olarak kulanılıyor.

Tahtakale Köylü Pazarı’nın yeniden geri getirmek için uzunca zamandır Mahalle Muhtarı Mehmet Yavuz’un girişimleri vardı.

Bunu 31 Mart sonrası değişimle birlikte Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a da iletti.

Dün sabah ise Başkan Aydın ve ekibi Tahtakale Mahallesi’ndeki köylü pazarında bir grup muhtarla buluştu. Yavuz’un ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmaya Aydın’ın yardımcıları Mutlu Esendemir ve Tolga Kornoşor ile Park Bahçeler Müdürü Elif Şakir, Fen İşleri Müdürü Burçin Güney de katıldı.

Yavuz’un isteğini dinleyen Başkan Aydın, yardımcılarına, Tahtakale Köylü Pazarı için yeni bir proje çalışması yapılması talimatını verdi. Burada amacına uygun olarak, sadece köylünün kendi yetiştirdiği ürünlerin satılacağı model üzerinde çalışılmasını istedi. Ayrıca, Hâl’den ürün getirip satacaklara burada yer verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Aydın’a bölgede eski bir yapının da kamulaştırılması isteği iletildi. Onun da köylü pazarı alanı içine katılması ve belediye hizmet binası olarak değerlendirilmesi için arkadaşlarına inceleme talimatı verdi.

Başkan ve ekibinin muhtarlarla buluşmasında gördük ki, Osmangazi’de istekler bizzat yerine gidilerek inceleniyor ve değerlendiriliyor. Bu da muhtarları son derece memnun ediyor.

Aydın’ın Osmangazi’nin tüm köylerinden burada vatandaşların kendi ürünlerini satabileceği bir proje hazırlanması talimatının da altını çiziyoruz. Sadece Dağ köylerine değil, Ovada incir, üzüm, armut vb. gibi ürünleri yetiştiren köylülerimiz de burayı kullanabilecekler.

Tahtakale köylü pazarı yeniden o eski ihtişamlı günlerine geri döndürülecek. Buranın tarih kokan yapıları da turizm amaçlı değerlendirildiğinde bambaşka bir semt ortaya çıkarılacak.

Başkan Aydın, semte yabancı değil. Buraya daha evvel başında bulunduğu STK aracılığıyla tarihi bir kültür merkezi armağan etmişti. DAĞDER’e semtteki virane eski bir konağı satın alıp, restore ettirerek Kültür Merkezi olarak kazandıran Aydın, Köylü Pazarı’nı da buna ekleyip Tahtakale’ye şimdi belediye başkanı olarak da yeni hizmetler katacak.

 

Bursa’nın en eski muhtar örgütü başkanına plaket

Mahallelerde halkın oylarıyla seçilip 7-8 dönem muhtar olarak kalabilmek büyük başarıdır. Bursa’da 8 dönem muhtarlık yapabilmiş büyük sayımız bir elin parmaklarını geçmez.

Onlardan biri de Osmangazi ilçemizin Tuzpazarı Mahalle Muhtarı Ferruh Sevimgil’dir. Kendisi aynı zamanda Bursa’nın ayaklı hafızasıdır. Uzunca süredir meslektaşlarının örgütlerinde de görev üstlenmiş deneyimli bir isimdir.

Osmangazi Muhtarlar Derneği Başkanlığı, Marmara Muhtarlar Federasyonu Başkanlığı ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkan Yardımcılığı gibi görevleri başarı ile yürüttü.

Bunlardan ikisini meslektaşlarına devretti. Osmangazi Muhtarlar Derneği ile Marmara Muhtarlar Federasyonu’nu başkanlığını Burhan Mandacı üstlendi. Şimdilik Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’nda görevi devam ediyor.

Dün Bursa’nın en kıdemli muhtarlarından biri olan Sevimgil’e Mandacı ve arkadaşları Osmangazi Derneği’ne ve Marmara Federasyonu’na yaptığı hizmetler için teşekkür plaketi verdiler.

İnkaya’da Sevimgil onuruna yemek veren Marmara Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mandacı, “Ferruh Sevimgil abimize meslektaşlarımız adına şimdiye dek yaptığı hizmetler için şükranlarımızı sunuyoruz” diyerek plaketini takdim etti.

 

Gülçimen Bursalılara anlamlı bir çağrı yaptı

Suat Gülçimen Makina Mühendisi bir hemşerimiz. Sahibi olduğu işletme aracılığıyla şehrimizin çoğu yapısında eli, emeği var. Ama onun Bursa sevdası bir başka. Kurucusu olduğu Bursa Platformu aracılığıyla kentin değerlerine sahip çıkılması için çabalıyor. Bir ara Bursa Kent Konseyi’nin Yürütme Kurulu’nda ve Bursa Çalışma Grubu’nda da görev üstlendi.

Gülçimen’den dün elektronik postamıza son derece anlamlı bir ileti ve fotoğraf düştü. İhsan Celal Antel arşivinden alınmış Hamitler tepelerindeki enginar hasadını gösteren fotoğrafta, Mudanya Yolu ince bir şerit olarak görünüyor. 1960’larda kurulan Yalakçayır, Bura Organize Sanayi Bölgesi, 1050 Konutlar ve Emek henüz daha doğmamış.

Gülçimen, “Sanayinin buraya gelmesiyle bu manzara tarihten bir anı olarak kaldı. Dün Bursa’ya sahip çıkamadık, bari bugün ovasına, suyuna sahip çıkalım” çağrısını yinelemiş.

Enginarı ile ünlü Hamitler’de bugün devasa siteler oluştu. Buralara çöplük ve mezarlık da eklendi.

Bursa’da hem Hamitler hem de ovada tarım yapabilecek toprak miktarımız her geçen gün azalıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X