Komşumuz Bulgaristan’da dün 7. kez erken seçim yapıldı. 6.6 milyon seçmen hem ülke hem de ülke dışında oy kullandı.
240 üyeli Bulgaristan Parlamentosu üyelerini belirlemek için toplamda 13 bin sandıkta gerçekleşen seçimlerde 10 siyasi parti ve 9 koalisyon yarıştı. Oy verme işlemleri ülkemizdeki, Bursa başta olmak üzere, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, İstanbul, Eskişehir ve İzmir’de 168 sandıkta da gerçekleşti.
En son geçtiğimiz haziran ayında sandığa giden Bulgaristan seçmeni bu kez de sandıktan tek başına bir iktidar çıkarmadı.
Seçimleri Başbakan Boiko Borisov’un partisi GERB bir kez daha önde bitirirken, ikiye bölünen Türk azınlığı temsil eden Hak ve Özgürlükler İttifakı ile Genel Başkanı Bulgar olan Hak ve Özgürlükler Hareketi birbirine yakın oranlarda oy aldı.
Sandığa gitmekten yorulan seçmenlerinin düşük düzeyde katılım sergiledikleri görüldü.
Bulgaristan’da ortaya çıkan bu tablo ile yine hükümet krizi yaşanabilir. Koalisyondan başka çarenin gözükmediği ülkede partiler ve ittifaklar bu konuda mutabakat sağlayamıyor.
Bu kez de hükümet kurulmaz ise Bulgaristan seçmeninin bir dahaki erken seçime katılım oranının daha da düşebileceği konuşuluyor.
Türkiye’deki Bulgaristan vatandaşlarının da ağırlıklı olarak Ahmet Doğan’ın başını çektiği Hak ve Özgürlükler İttifakı’nı destekledikleri görüldü. Buna rağmen, kendi içinde parçalanmış durumdaki Türk azınlığı temsil eden bu oluşumun muhtemel koalisyon hükümetlerinde yer alması beklenmiyor.
Önceki seçimde, çoğunluğu Türk ve Müslümanlardan oluşan Hak ve Özgürlükler Hareketi, parçalanmamış haliyle Bulgaristan Parlamentosu’na 47 milletvekili sokmuştu.
Bu siyasal tablo ile Bulgaristan’da yeni bir hükümet kurulması olasılığı da zaten çok zayıf görünüyor.
Hasılı, bu seçim de çare olmadı ve komşuda yeni bir hükümet krizi kapıda duruyor.
101 yıldır Cumhuriyet’in gölgesinde
Türkiye bundan 101 yıl önce, bağımsızlığını tüm dünyaya duyurarak Cumhuriyeti ilan etti. Yönetim biçimini cumhuriyet olarak seçen Türkiye, o tarihten bu yana büyük bir güce dönüştü.
Yokluk ve zorlukla geçen bir asrın ardından Türkiye bugün yaşadığı ekonomik ve siyasi sıkıntılarına rağmen bölgesinde dünyanın hızlı gelişen devletlerinden biri oldu.
Türkiye ne yazık ki, 70’li yılların sonundan bu yana da bölücü terörle mücadele etti. Ülkemizin topraklarının bir kısmını koparmak isteyen bölücü örgütle sürdürdüğü mücadelede ağır tablolarla karşılaştı. Bölücü terör ile birlikte 40 yıldan fazladır devletin kılcal damarlarına kadar sızmış gizli servis maşası Fethullahçı Terör Örgütü ile mücadele de, ülkemizin daha da büyümesinin önündeki önemli takozlardan biriydi.
Bütün bunlara rağmen Türkiye bugün her alanda olduğu gibi gelişmiş savunma teknolojilerine de sahip bir devlet durumunda. Yakın gelecekte, kendi yaptığımız savaş uçaklarıyla ülkemizi savunabilir duruma yükseleceğiz.
Bütün bunlar Cumhuriyetimizin kazanımları sayesinde başarıldı.
Bu yüzden, ulus olarak 101. yılında Cumhuriyetimizin kıymetini bilmek durumundayız.
Nice 101 yıllara diyerek okurlarımızın ve takipçilerimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyoruz.
Ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefiyle bu uğurda canlarını veren başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimizi de bu vesileyle rahmet ve minnetle anıyoruz.
Ruhları şad olsun.
BKTTB’nin EHTA üyeliği yerinde ve doğru bir karar
Geçtiğimiz haziran ayında bu sütunlardan Bursa’nın, Avrupa Termal Kentler Birliği (EHTA) üyeliğinden ayrıldığını aktarmış, bu durumu Türkiye’den birliğe üye tek kent olan Afyonkarahisar’ın avantaja çevirdiğine değinmiştik.
O makalemizde, Bursalı turizmcilerin ve otelcilerin birlikten ayrılmanın ‘hata’ olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi’nin buraya yeniden üye olması gerektiğine dönük sitemlerine yer vermiştik.
O eksik, Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği’nce gideriliyor.
Önceki hafta Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın başkanlığında toplanan Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği Meclisi’nde EHTA’ya yeniden üyelik kararı alınmış.
Doğrusu haberi görünce biz de sevindik.
Zira, Avrupalı turizm acentelerine dönük hazırlanan EHTA’nın paket turları içinde Bursa gösterilmiyordu. Bu durum da en çok Afyon’daki termal tesislere yaramıştı.
Şimdi o hatadan dönülüyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin önceki yönetiminin ‘tasarruf’ gerekçesiyle ayrıldığı o birliğe BKTTB kentimiz adına tekrar üye oluyor.
Birlik Başkanı Yılmaz’ı ve üyelerini biz de kutluyoruz. Bu gelişme Bursalı turizmcileri mutlu edecektir.
Termal kent ünvanımızı kaptırdığımız Afyon, Bursa’nın Avrupa’daki o birlikten çekilmesiyle de büyük bir avantaj elde etmişti.
Bursa’nın yeniden termal kent hüvviyeti kazanması yönünde geç de olsa atılan bu adımı yerinde bulduğumuzu belirtmek isteriz.