Türkiye’nin araştırma şirketleri içinde ismi çok tartışılan Hakan Bayrakçı’nın SONAR’ı önceki gün 25 büyükşehir ile 30 il belediyesine dönük anketini açıkladı.
Ankette ilginç sonuçlar var.
Araştırmanın 1 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında, yurt genelinde büyükşehirler için 400, il belediyeleri için ise 300 kişiyle telefon görüşmesi yoluyla yapıldığı duyuruluyor.
Elde edilen ve veriler ve duyurulan başarı sıralaması ise çok ilginç.
İlk sıraya AK Partili Erzurum Belediyesi konmuş. Erzurum Büyükşehir Belediyesi hangi projesi ile Türkiye’nin en başarılı Büyükşehir Belediyesi olmuş doğrusu, biz de merak etmedik değil.
AK Partili Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sökmen yüzde 60.6’lık oranla birinci, CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 55.7 ile ikinci, AK Partili Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın yüzde 54.2 ile üçüncü ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Özlem Çerçioğlu da yüzde 53.6 ile dördüncü, yüzde 52.5 ile de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise 5. durumda.
SONAR’ın kafa karıştıran bu anketinde hemen her dönem parlatılmaya çalışılan CHP’li Eskişehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise 7. sırada görünüyor. Aynı şekilde, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’ de 9. sırada dikkat çekiyor.
SONAR lutfetmiş, anketinde AK Partili Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı da 8. sırada göstermiş.
Şirket, 15 Ekim’de ise çç büyük ilin ilçe belediyeleri ile Türkiye’deki diğer ilçe belediye başkanlarının başarı sıralamasının yayınlanacağını duyurmuş.
SONAR’ın büyükşehir ve il belediye başkanlarına dönük bu anketi ne kadar inandırıcı bilmiyoruz ama, Bayrakçı’nın son KKTC seçimlerinde Ersin Tatar’ın değil, Mustafa Akıncı’nın seçimi kazanacağını iddia etmiş, iddiası tutmamış, Tatar KKTC Cumhurbaşkanı seçilmişti.
Kafaları karıştıran son araştırmada CHP’li Yılmaz Büyükerşen’in alt sıralara atılması da gözden kaçmıyor.
Solcu anketçiler sanki Yılmaz Hoca’yı gözden çıkarmış gibi .
Aşılamada 100 milyonluk rekor
Türkiye, Covid-19’la mücadelede dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Aşılama karşıtlığı ve tüm ters algılara rağmen rekor bir rakama ulaşıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Türkiye’nin 100 milyon doz aşı yaptığını duyurdu.
Bu müthiş bir rakam.
Nüfusunun üstünde bir aşılama sayısına ulaşan Türkiye, virüsle mücadelede de Dünya Sağlık Örgütü’nce örnek gösterilen ülkelerden biri.
Bu açıdan, devletin vatandaşına bedelsiz aşı sunabildiği nadir ülkelerden biriyiz. Üstelik, aşı karşıtlığına rağmen rakamlarımız da az sayılmaz. İllerimizin aşılama oranları her geçen gün artıyor. Fakat, aşılama artarken, vaka ve ölüm sayılarını da azaltmamız gerekiyor. Ne yazık ki, şimdilik istenilen düzeyde değiliz.
Kış öncesi yeni bir dalga riski ile karşı karşıya kalmayalım.
Hiç aşı olmayanların toplumu riske ettiği bir gerçek. Toplumsal bağışıklığa ulaşabilmemiz için aşı almayanların ikna edilmesi gerekiyor. Mavi il statüsü alan, yani düşük riskli iller sayımız da 50’yi geçti. Yakın gelecekte Türkiye’nin dört bir yanı düşük risk gurubuna ulaşacak ama ölüm ve vaka sayılarını azaltmanın yolu da aşılamadan, maske, mesafe ve hijyenden geçiyor.
715 can dostu artık sahipli
Son yangınlarda gördük ki, Türk milleti her türlü canlıya karşı duyarlı. Yangında yaralanan hayvanların kurtarılması için Türkiye’nin dört bir yanından hayvanseverin nasıl harekete geçtiklerini ve onları iyileştirmek için çabaladıklarını gördük. Kentlerimizin hemen her sokağından sahipsiz can dostları var. Belediyeler ve hayvanseverler onların bakımını da üstleniyor
Dün Osmangazi Belediyesi’nin internet sayfasında dolaşırken gözümüze çarptı. Osmangazi Belediyesi son bir yılda 6 bine yakın hayvanı tedavi etmiş. Bunlardan 715’sini sahiplendirmiş. Sahiplenmeyi bekleyen daha yüzlerce hayvan var.
Can dostlarına sahip çıkmak böyle olsa gerek.
Sadece Osmangazi Belediyesi değil, Bursa’daki diğer tüm belediyelerimizin de sahipsiz hayvanlar konusunda duyarlı olduklarını biliyoruz. Her ne kadar bir kısmı başıboş hayvanları Dağ yollarına bıraksa da hayvanlara gösterilen bu ilgi sevindirici. Aynı şekilde sahiplenme konusunda da hemşerilerimize görev düşüyor.