Önceki akşam Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in 1. yıl değerlendirme toplantısı için NOSAB’taki Gastro Sanayi’deydik.
Nilüfer kurulduğundan bu yana planlı gelişen, ama tarım toprakları üzerindeki kaçak sanayi binalarının baskısı altında da bir ilçe.
Başkan toplantının yapılacağı salona kısa bir video gösterisinin ardından, ‘Gülmek sana yakışıyor’ şarkısı eşliğinde, oynayarak giriş yaptı.
Nilüfer’de bir yılda yapılanları anlattı. Bir yılın çok çabuk ve hızlı geçtiğini hatırlattı. Yeni mottolarını ise, ‘Herkesin sesi hepimizin Nilüfer’i’ olarak belirlediklerini aktardı.
Açılan parklar, kafeler, kent lokantaları, tarımsal faaliyetleri destekleyici projeler, personel bütçe disiplini, deprem parkları, tarım alanlarındaki kaçak yapılarla mücadele, yeni öğrenci yurdu hazırlığı, örnek köy projesi çalışmaları aktardıklarının içinde dikkatimizi çekenlerdi.
Özdemir işe başlarken önce, ‘Sisteme hâkim olduk, sistemi yönetilebilir hale getirdik’ dedi. Başarıda kadın yönetici sayısına işaret etti. Personel sayısında 300’lük bir azalmaya rağmen, geçtiğimiz yıl bütçedeki giderinin yüzde 72’lerde olduğuna değindi. Zaman zaman aksamalar olmasına rağmen personel ücretlerinin ödendiğini kaydetti.
Bir belediye bütçesinin yüzde 72’si personel maaşlarına gidiyorsa, oranın başkanından hizmet beklenebilir mi?
Ona rağmen Başkan Özdemir’in bir yılda bize göre azımsanmayacak işler yaptığını söyleyebiliriz.
Dijital uygulama, ‘Nilüfer Her Yerde’yi ilçedeki 20 bin kişi telefonuna indirmiş. İlçe sakinleri buradan her şeyi takip edebiliyor, vergisini ödüyor, belediyenin etkinliklerinden haberdar oluyor.
Başkan’ın örnek köy projesini çok tuttuk. İlçe geneline yaygınlaştırılırsa ses getirecek bir iş olacaktır. Yıllar evvel bunu Bursa İl Özel İdaresi yapmak istemiş ama başaramamıştı. Örnek ürün denemelerini de yine kırsaldaki nüfusu ayakta tutma ve yaşatma adına önemsiyoruz. Ahududu ve lavanta ile başlangıç yapılmış.
Özdemir’in önemsediğimizi bir başka projesi de yapımının tümünü hayırsever bir İstanbullu arkadaşının üstlendiği 492 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdu. Bu da yapım için son aşamaya gelmiş.
Kent lokantalarında 43 bin 750 kişiye yemek verilmiş. Askıda yemek uygulaması çok rağbet görmeye başlamış. Bazı günler Nilüfer’in Kent Lokantası’nda yemek ücretleri ismi saklı hayırseverler tarafından üstlenilmiş. Başkan tüm Nilüferlileri askıda yemek uygulamasına bağış yapmaya davet etti.
Ruhsat hilaflı yapılar için cesareti kalmamış
Nilüfer’de de planlama ajansı kurulmuş. Geç kalınmadı mı?
İlçe 1987’den sonra hızla büyüyüp, gelişirken adeta beton yığınına döndü. Son 25 yılın ürünü hormonlu yapılar başlı başına sorun. Çözüm konusunda Özdemir’in, İstanbul’daki CHP’li belediye başkanlarının başına gelenlerden sonra, “Artık çözmek için o kadar cesur değilim” demesi düşündürücü.
Zira, bunlar için istenen kamu harcı bütçesinin başına iş açabileceğinden endişe ediyor. Özdemir, ruhsat ihlali büyümüş yapılar konusunda buradan daire alanlar dışında herkesin suçlu olduğunu da yineledi. Ardından da, “Çözülmüş bir şey yok” diyerek krizin sürdüğüne işaret etti.
Ruhsat almış ama buna aykırı inşaa edilmiş, göz yumulmuş yapılar sorununun aşılmasında iş başındaki belediye başkanı cesaretini yitiriyorsa, vay Nilüfer’in haline.
İller Bankası paylarının yüzde 41’inin üç aydır kesildiğine işaret eden Başkan Özdemir, bunun borçlu AK Partili belediyeleri de kapsadığını hatırlattı.
Başkan soru üzerine, Aydın Büyükşehir Belediyesi’ndeki, başkan olmadığı dönemde yaptığı 900 bin liralık bir bilişim işinden dolayı yargılandığını doğruladı, “Reklamın iyisi kötüsü olmaz” dedi. Özdemir, kendisinin bir tek davası olduğunu hatırlattı, hakkında buna ilişkin gerçek olmayan haber yayanlara da, “Nilüfer’de bu kentin rantını yiyenlerin rantlarını kestik. Bütün mesele bu” diyerek karşılık verdi.
Peki, ya Nilüfer’in kangren projesi Arasta ne durumda?
Meslektaşımız Başkan’a onu da sordu. Büyükşehir ile birlikte yapmak konusunda protokol imzalayacaklarını, Arasta Genel Kurulu’ndan karar çıkacağını, iki belediye meclisinde de kararların onaylandığını, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’den projeyi 2027 başında yetiştirme sözü aldıklarını da ekledi.
Özdemir’i CHP’li yöneticileri ve kimi belediye başkan arkadaşları da yalnız bırakmadı. Toplantıya CHP’li üyelerle birlikte AK Partili belediye meclis üyeleri de davetliydi.
Fıstık ve Mars’ın keyfi fıstık gibi
Osmangazi Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü’nde dikkatimizi çekti. Başkan Erkan Aydın’ın Osmangazi Belediyesi Hayvan Barınağı’ndan sahiplendiği Fıstık ve Mars adlı kediler Özel Kalem’in ve ziyaretçilerin ilgi odağı olmuşlar.
İki sevimli minik can dostu, artık Başkan Aydın’ın himayesinde, Özel Kalem personeli tarafından bakılıyor. Zaman zaman makam odasında Başkan ile birlikte mesai yapıyorlar.
Aydın, topluma hayvan sahiplenmeyi özendirme adına olumlu bir adım atmış.