İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Özdemir: Toplumsal mutabakatla çözeriz

Köşe Yazısını Dinle

Nilüfer’in ruhsatlı ve hormonlu yapılarının sorununu çözmek için bir arayış var.

Dün Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir Olay’ı ziyaret etti. Görevdeki altı ayına ilişkin değerlendirmelerde bulundu, sorularımızı yanıtladı.

Özdemir’i karşımızda bulmuşken, Nilüfer’de büyük krize dönüşen ve kucağında bulduğu ruhsat hilaflı büyümelere sahip binaların yasal hale getirilmesine dönük adımları sorduk.

Başkan Özdemir, ilçedeki yüzlerce imar sorunlu yapı için bir ‘toplumsal mutabakat’ olması gerektiğinden bahsetti.

‘Devasa’ olarak tanımladığı bu sorunu çözmede toplumsal mutabakat sağlanamaması durumunda kendisinin de risk almayacağını ifade etti.

Bu yapılarla ilgili, satın alan vatandaşların dışında herkesin ‘kabahatli’ olduğunun altını çizen Özdemir, İMO’nun, süreci af olarak gördüklerini ve oluşturulacak bilim kurulunda yer almayacaklarına dönük açıklamalarını hatırlatmamız üzerine de, “İMO’ya selam söyleyin. O binaları yapanlar da inşaat mühendisleri. Onlar da bu konuda kabahatli. Çözümsüzlük çözüm değildir” diye konuştu.

Parçası olmadığı sorunda herkesin o yapıları yıkıp, yasal ayarına getirmesinin kendisinin işine geleceğini de anlatan Özdemir, “Önümüzde devasa problemli binalar var. Hayat bu kadar düz değil. İnsanlar ruhsatlı diye bu binalardan ev almışlar. Toplumsal mutabakat olmazsa ben de riske girmem” dedi.

Nilüfer’deki sorunlu binalarla ilgili geliri kamuya alınmak üzere bir formül arayışının olduğu konuşuluyordu.

Belli ki, çözüme itirazlar yükselirse Başkan Özdemir de bu işten vazgeçecek gibi duruyor.

 

Maliye 85 milyon lira kesmiş

Nilüfer, Bursa’nın en fazla borcu olan belediyelerinden biri. Maliye şimdiye kadar 85 milyon liralık bir kesinti yapmış. Dolayısıyla, zaten yüzde 85’i personel harcamalarına giden bir bütçe ile var olan borcu kapatmak ve rutin hizmetleri yürütmek büyük bir cambazlık gerektiriyor. Çünkü; Nilüfer’de 2 bin 870 personel var. Giderayak personel maaşlarına toplamda yüzde 80’leri bulan sözleşme harici zamlar yapılmış.

“Biz kamuya olan borcumuzu öderiz ama kesintilerle büyük bir haksızlık da yapılıyor. Örneğin biz Milli Eğitim’e okul yerleri veriyoruz. Bunlar mahsuplaşılabilir. Bakanlıkta 172 milyon liralık bir mahsuplaşma dosyamız var, bize bir türlü sıra gelmiyor” dedi.

Borcun ve kesintilerin arkasına da sığınmıyor Özdemir.

Yeni yeni kaynak arayışlarının olduğundan bahsetti. Elektrik, internet vb. gibi hizmetlerle kamu alanlarından hat geçiren, sokaklara direk diken ve ticaret yapan firmalara önümüzdeki günlerde ecrimisil faturaları çıkarsa şaşırmamalılar. Başkan Özdemir bu konuda çalışma yaptıklarından bahsetti.

Göreve büyük bir borçla başlayan Özdemir, işe Balat’ta kanser hastalarına dönük STK’larla iş birliğine giderek Moral Evi kazandırmış. Ardından, 2 kreşin yapım protokolünü imzalamış. Görükle’de 4 kap yemeğin 70 liraya verildiği Kent Lokantası açmış. Ayrıca, Nilbel Kafe ile gençleri de unutmamış. Lokantada öğrenciler için askıda yemek uygulamasına da geçilecek.

Nilüfer’de 300 aileye 2 öğün sıcak yemeğin her gün evlerine bırakıldığını da öğrendik. Bunun da kimseye duyurulmadan yapıldığını anlattı. Yine, Uludağ Üniversitesi Kampüsü KYK yurtları önünde de her sabah öğrencilere sıcak çorba ikramında bulunduklarını aktardı.

Başkan’ın 450 öğrencilik bir yeni kız yurdu projesi de var. Onu da İstanbul’dan hayırsever bir arkadaşının üstlendiğini açıkladı. Bir de Beşevler’deki 78 kişi kapasiteli kız yurtlarının bulunduğunu da aktardı.

Başkan, Nilüfer’e 5 yılda 25 kreş kazandıracaklarından da bahsetti. Bunu, kadınların özgürlüğü ve çalışma hayatı ile çocukların eğitimi için önemsediklerinin altını çizdi. Nilüfer Belediye Başkanı Özdemir ayrıca, 24 saat açık olan bir kütüphane ve etüt merkezi projelerinin de bulunduğunu dile getirdi.

Orhaneli kavşağındaki işhanı formatındaki eski belediye binasının ‘işlevsel’ olmadığını, yüklenicinin binayı kendilerine süresi dolmadan 9 yıl önce devrettiğini, burayı farklı amaçlarla kullanacaklarını söyledi.

Başkan Özdemir ayrıca, FSM üstündeki atıl duran ve dayanıksız durumdaki kültür sanat merkezini de Büyükşehir Belediyesi’nin kültür merkezi yapmak için istediğini, kendilerinin o bu projeyi Barış Mahallesi’ndeki alanda inşa etmelerini talep ettiklerini hatırlattı.

 

Arasta’yı Büyükşehir iki yılda bitirebilir mi?

Öte yandan; Nilüfer’in sürüncemeye kalan projelerinden biri olan ve temellerini ilçe belediye başkanlığı döneminde Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in attığı Balat’taki Arasta projesi Büyükşehir’e devrediliyor.

Başkan Özdemir bu konuda meclislerden karar çıkaracaklarını ve Büyükşehir ile birlikte 2 yılda bitireceklerini anlattı.

Özdemir, “Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey burayı iki yılda bitiririz dedi. Nilüfer ve Büyükşehir belediye meclislerinden kararlarımızı çıkaracağız” diye konuştu.

Özdemir, bir soru üzerine ilçede büyük soruna dönüşen ve tepki toplayan ruhsatsız beton santralinin elektriğinin kesildiğini ve sahiplerine bölgeden söküp götürmelerini istediklerini de sözlerine ekledi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X