İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Osmangazi’de gerçek dönüşümün müjdesi mi?

Köşe Yazısını Dinle

Sık sık yazıp çiziyoruz. Bursa deprem coğrafyası üzerinde kurulu bir kent. Burada on binlerce  dayanıksız konut ve iş yerinin sağlamlaştırılması gerekiyor. Bunlar, ya yıkılıp yeniden inşa edilecek ya da güçlendirilecekler.

Fakat, yıkıp günümüz imar mevzuatı ve yönetmeliklerine uygun biçimde, yeniden yapmanın daha doğru bir yöntem olduğu bir gerçek. Çünkü; eski yönetmeliklere, demir ve beton kalitesine göre yapılan binaların artık statik ömürlerini de doldurduğu bir gerçek.

Bunun için büyük kaynağa ihtiyaç var. Ya ilave imar hakkı tanınarak yüklenicilerin çöküntü bölgelerine hızlıca girişleri sağlanacak veya faizsiz ve hibe kaynak teminiyle yurttaşın kendi binalarını yapmaları teşvik edilecek. İlave imar hakkı vermek kentin plan bütünlüğünü zedeliyor.

Ülkenin bugün içinde bulunduğu ekonomik buhran göze alındığında, hükümetin yurt çapında binaları yenilemeye de kaynak ayırması mümkün değil. 6 Şubat depremleri sonrası Hatay ve 11 ili yeniden ayağa kaldırmak bile büyük kaynak istiyor.

İstanbul’da bakanlığın, ‘yarısı sizden yarısı bizden’ kampanyası var. Bunu ülke geneline yaymak gerekir fakat, bütçe olanakları müsait değil.

Olası bir depremde Marmara’da İstanbul’dan sonra en fazla hasar alacağı açıklanan Bursa’nın bu teşvik kapsamına sokulması kaçınılmaz duruyor.

Önceki gün Bursa’nın merkezdeki en büyük, ülkenin ise 57 kentten daha büyük ilçesi Osmangazi’de belediye meclis toplantısı vardı. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın eylül ayı olağan meclis oturumunda Bursa’da 3 bölgede birden kentsel dönüşüm çalışmalarına başlayacaklarını açıklamış.

Geç bile kalındı.

Çünkü; seçimin üstünden 5 ay geçti.

Bunlar Çiftehavuzlar, Soğukkuyu ve Ebu İshak mahalleleri.

Osmangazi’de önceki yönetim, rezerv alan olarak bilinen Soğanlı’daki boş arsalar üzerine modern konutlar dikti. Bunları kentsel dönüşüm olarak tanımlamak doğru olmaz. Bir bakıma, yap-sat mantığıyla ayağa dikilen binalarda bugün bölgede konutları olanlar değil, dışarıdan, müteahhit veya belediyeden konut satın almış yurttaşlar oturuyor. Oysa, başlangıçta iyi niyetle, yıka yıka yukarılara doğru çıkma, Sıcaksu’ya kadar konutları yenileme hedefi vardı.

Düğme yanlış iliklenince boş alanda yapılanlardan öteye gidilemedi.

Osmangazi’de Demiryolu altı olarak bilinen semtlerin komple dönüşüme alınması kaçınılmaz görünüyor. Ziraa, buradaki binaların mühendislik hizmetinden yoksun biçimde yapıldıkları biliniyor.

Bir milyona yakın hemşerimizin oturduğu Osmangazi’de gerçek kentsel dönüşüm ise mevcut binaları yıkıp yerlerine daha sağlamlarını yapmakla olacak.

Bu konuda Başkan Aydın’ın önemli bir mesaj verdiğini görüyoruz.

Umut veren bu açıklamanın ardından planlama çalışmaları süren 3 mahallede binalar yıkılmak suretiyle başlayacak kentsel dönüşümün gerçek bir deprem hazırlığı olduğunu düşünüyoruz. Zira, Başkan Aydın’ın da vurguladığı gibi, düşük şiddetli bir depremde diğer bölgeler gibi bu üç semtteki yapıların ayakta kalamayacağı malum.

 

CHP YILDIRIM ADAYI BOZBEY’E DANIŞMAN

Yasanın büyükşehir belediye başkanlarına tanıdığı danışman atama yetkisini Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in bu dönem tümüyle kullanacağı anlaşılıyor.

Başkan Bozbey, 31 Mart sonrası görevi devraldığından bu yana 9. danışmanını da belirledi.

Bozbey’in yasa gereği 10 danışmana kadar kontenjanı var.

Buna göre;

31 Mart yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi Yıldırım Belediye Başkan Adayı olan ve seçimi rakibi AK Partili Oktay Yılmaz karşısında kazanamayan avukat Mehmet Önder Mutlu Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in danışmanı oldu.

Önder’in görevlendirmesi Büyükşehir Belediyesi’nin idari şemasında da yer aldı.

Hukuk adamlığı kimliğiyle başka bir ismin de bulunduğu Danışma Kurulu’na böylece ikinci bir avukat daha girdi.

Danışma Kurulu’na son isim olarak kimin gireceği şimdilik bilinmiyor.

Onun da önümüzdeki aylarda netleşeceğini düşünüyoruz.

 

BURULAŞ SGK PRİM BORCUNU YAPILANDIRMIŞ SIRA VERGİDE

Yerel seçimin ardından başlayan borç tartışmasının boyutu büyümüştü. Hükümet, SGK prim ve vergi borcu bulunan belediyelere, bunların iştiraklerine dönük icra ve kaynaktan kesme yoluyla tahsilata geçeceğini duyurmuştu.

O açıklama CHP’li belediye başkanlarının tepkisine yol açtı. Türkiye’de 31 Mart’ın ardından  büyük kentler başta olmak üzere ülke genelinde çok sayıda belediyeye sahip olan muhalefet partileri, hükümetin bu adımını sert biçimde eleştirmiş, hizmetlerin aksayacağı ve maaş ödenemeyeceği uyarısında bulunmuşlardı.

Borçlu belediyeler arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi de vardı.

Önceki gün öğrendik ki, Büyükşehir Belediyesi iştiraki BURULAŞ Genel Müdürlüğü, şirketin SGK’ya olan prim borcunu yapılandırmış ve kurumla mutabakata varmış. BURULAŞ’ın, vergi borçlarının yapılandırılması konusunda da Vergi Dairesi Başkanlığı ile görüşmelerini sürdürdüğünü öğrendik.

Kentimiz adına sevindirici bir gelişme. Belediyelerin ve devlet kurumlarının sürtüşmesinden kaybeden kentler ve kentliler olur.

 

 

 

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X