Osmangazi, 136 mahallesi ve 57 ilden daha büyük toprak parçasıyla Türkiye’nin gelişmiş, nüfus açısından da 5. ilçesi. Burası adeta bir ilden çok öte yerleşim. Kentin merkezindeki en büyük ilçe olma özelliğiyle de bir bakıma Bursa’nın da kalbi olarak kabul ediliyor.
Önceki akşam Osmangazi Muhtarlar Derneği Başkanı Burhan Mandacı, üyeleri Osmangazi Belediyesi’nin Halk Lokantası’nda topladı. Yemeğe muhtarlarla birlikte Osmangazi Kaymakamı Ali Partal, Belediye Başkanı Erkan Aydın ve yardımcıları, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Aydın Saldız, UEDAŞ ve Türk Telekom müdürleri de katıldılar.
Kürsüye önce Muhtarlar Derneği Başkanı Mandacı çıktı, “Biz milletini sesiyiz, sokağın nabzını iyi tutuyoruz. Kaymakamımız ve belediye başkanımızla milletimize hizmet etmeye devam ediyoruz” dedi.
Ardından sözü Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın aldı. 8 aydır görevde olduklarını hatırlatıp, ‘yol arkadaşlarım’ dediği muhtarlara seçim öncesi verdikleri sözleri bir bir yerine getireceklerini yineledi.
Muhtarlarla gruplar halinde toplantılar yaptıklarını hatırlatan Aydın, “İmkânlar ölçüsünde, elimizden ne geliyorsa sizlerin isteklerine, sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyoruz. Takdir edersiniz ki, sorunları bir anda çözmek mümkün değil” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Aydın Saldız da, kendin önceki dönemlerde, 2 yıldır ödenmeyen vergi ve SGK prim borçları yüzünden ellerinin kollarının bağlı olduğunu hatırlattı.
Saldız,“Ama bu bizim için mazeret değil. Verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz. Ben de sizinlerin içinden çıktım” dedi.
Osmangazi Kaymakamı Ali Partal da, “Biz 136 mahallesi olan büyük bir aileyiz. Birlik beraberlik içinde çözülemeyecek sorunumuz yok. Pandemide devlete büyük destek verdiniz. Keza, depremlerde de vatandaşlarımıza yardım için sizler de seferber oldunuz. Siz bizim mahallelerdeki gözümüz, kulağımızsınız. Kimileriniz çok heyecanlı. Ama sorunlar hemen çözülmüyor. Daha önünüzde 5 yılınız var” dedi.
Konuşmaların sonuda Başkan Mandacı Kaymakam Ali Partal ile Başkan Erkan Aydın’a ve muhtarlardan sorumlu Başkan Yardımcısı Tolga Kornoşor’a birer çicek sundu, muhtarlar adına teşekkür etti.
Toplantıda gördük ki, muhtar, devlet ve belediye el ele vermişler. İlçede güzel bir uyum var.
Bundan da Osmangazi ve burada oturan hemşerilerimiz kazançlı çıkacaktır.
Şehit Emre’nin yaşam hikayesi kitaplaşacak
İki yıl önce Irak’ın kuzeyinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nce yürütülen Pençe Kilit operasyonunda şehit düşen Bursalı Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Emre Sevinç’in yaşam hikâyesi kitaplaşıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı şairlerinden Hatice Türkmen Yurtseven, Harmancık ilçesine bağlı Çatasöğüt Doğancılar Mahallesi’nde defnedilen Şehit Emre’nin yaşam öyküsünden çok etkilendiğini ve bunu kitaba dökmek için başlattığı çalışmada röportajları tamaladığını açıkladı.
Önceki akşam Fadıl Mahallesi Kültür ve Dayanışma Derneği’nin geleneksel hale getirdiği, ‘Değerlerimiz ve Değerlilerimiz’ adlı söyleşi ve imza gününe katılan Yurtseven, burada aile ve çevresi ile görüşmeleri tamaladığını, daha evvel de şehit hikâyelerinden yola çıkılarak, anonim kitaplar çıkardıklarını anlattı.
Şehidin mütevazi yaşam öykününün işleneceği kitabı biz de merak etmiyor değiliz.
Askerleri tarafından çok sevilen ve şehadeti sonrası da videoları yayınlanan Emre Sevinç’i iki yıl önce kaybettiğimizde, devlet erkanının da katıldığı törenle, göz yaşları içinde Harmancık’taki doğduğu köyde toprağa vermiştik.
Şehit Emre’nin adı daha sonra ilçesi Harmancık’taki Çok Programlı Lise’nde ölümsüzleştirilmişti.
Mudanya’daki sarsıntı
Belediyelerimizin bugünlerde 2025 yılı bütçeleri meclislerden
geçiyor. Ancak görüyoruz ki, hiç birinde Bursa’nın büyüklüğüyle örtüşen oranlarda, kentsel dönüşüm ile afet öncesi ve sonrasına dönük yeterli mali kaynak ayrılmış değil.
Fakat yer sarsıntıları da kendisini unutturmuyor. Dün öğle saatlerinde Mudanya ilçemizin Yalıçiftlik Mahallesi’nde yerin 12.7 kilometre derinliklerinde, 3.7 büyüklükte yeni bir deprem daha meydana geldi.
Uzunca süredir Gemlik Körfezi ve Mudanya etrafından bu büyüklüklere yakın depremlere rastlıyoruz. Bunların öncü mü yoksa faylardaki enerjiyi boşaltıcı etkisi mi var bilmiyoruz.
Bildiğimiz bir şey var ki, deprem ara ara kendisini hissettiriyor. Biz ise buna henüz hazırlıklı değiliz.
Ne güçlendirme isteyen dayanıksız yapılarımızı sağlamlaştırmada ne de kentsel dönüşüm projelerinde ilerleme sağlamış değiliz.
Mudanya’yı korkutan son depremin ardından artık kent olarak harekete geçmemiz gerektiğini düşünüyoruz.
Yarın, iş işten geçmeden erken tedbir almak durumundayız.