İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Örnek bir ortak akıl çalışması olabilir mi?

Köşe Yazısını Dinle

Önceki akşam Büyükşehir Belediyesi ile Osmangazi Belediyesi, Akademik Odalar ve Kent Konseyi, Bursa’nın en sıkıntılı ve çöküntü bölgelerinden Altıparmak-Çarşamba arasındaki 8 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm tasarım projesi için işbirliği protokolü imzaladılar.

Çok ortaklı çalışmayla, bölge Bursa’nın en güvenli yapılarının dikildiği bir semte dönüştürülmesi hedefleniyor.

Buna ilişkin iki belediyenin, akademik odalarımızın ve Bursa Kent Konseyi’nin birlikte hareket kararını önemsiyoruz. Buna semt sakinlerinin de katılmasıyla gerçekten Bursa’ya ve Türkiye’ye örnek bir dönüşüm ortaya çıkarılabilir.

Önceki gün de vurguladık.

Semtte oturan mülk sahiplerinin dışlanacağı, onların fikirlerinin alınmayacağı dayatmacı bir modelin beyhude çaba olacağını vurgulamak isteriz.

 

Bu konuda Türkiye’nin değişik illerinde uygulanmış modeller de incelenmeli. Tarihi dokunun da dikkate alınacağı çok katsız bir dönüşüm modeli üretilmeli.

Elbette, planlama süreçlerinin uzun zaman alacağının farkındayız. Mülk sahiplerini de yormayan uygulama için yüzde 100’e yakın bir mutabakat arayışının da kaçınılmaz olduğunu vurgulamak isteriz.

Bursa’nın merkezindeki bu en değerli alanın hangi kullanım tarzıyla kısa sürede ayağa kaldırılacağı da netleştirilmeli.

Konut mu?

Ticaret mi?

Bu ikisinin bir arada olması mülk sahiplerinin arzu edeceği bir modeldir. Bölge sakinlerini başka bir yere taşıyıp, komple ticaret ağırlıklı önerilere çok sıcak bakılacağını da ihtimal vermiyoruz. Böylesi bir önerinin daha evvel gündeme getirildiğini hatırlıyoruz.

Buna mülk sahiplerinin yanaşacaklarına da ihtimal vermiyoruz. Şehir plancılarının Bursa’nın tarihi dokusunu bozmayacak bir model üzerinde çalışacaklarına inanıyoruz. Burada yeni bir Doğanbey vakasının yaşanmasına akademik odalarımız onay vermeyeceklerdir.

Planlama süreçleri hızlıca tamamlanarak, daha fazla zaman kaybedilmemeli. Muhtemel bir depremde 50-60 yıllık  yapıların büyük hasar alacağı göz ardı edilmemeli.

Bursa’nın sıkıntılı bölgeleri ve binaları sağlamlaştırmak için fazlaca zamanı yok.

 

Uç beyleriyle mahallelerin sorunları masaya yatırıldı

Demokrasilerde mahallerin yönetimleri, tamamen kendi çabalarıyla iş başına gelen muhtarlar aracılığıyla sağlanır. Ülkenin en ücra noktalarında dahi devletin ve belediyelerin eli olan muhtarlara bu yüzden uç beyleri de deniyor.

31 Mart yerel seçimleri sonrası Osmangazi’de işbaşına gelen yeni yönetim farklı bir model uyguluyor. İlçenin mahalle muhtarlarını bölge bölge toplayan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın dün de o buluşmaları farklı bir grupla sürdürdü.

Aydın, Dobruca Değirmenpark’taki toplantıda şunları söylemiş:

“Yaptığımız hizmetlerin halkın sahiplenmesiyle hayat bulacağına inanıyor, çalışmalarımızı bu doğrultuda hayata geçirmek için adımlar atıyoruz. Mahalle muhtarları toplantılarımız da bu hedefe ulaşmamızda en önemli buluşmalarımızın başında geliyor. Gruplar halinde gerçekleştirdiğimiz üçüncü buluşmamızı da tamamladık, ortak akılla yürütebileceğimiz projelerimizi konuştuk. Hepimizin sorumluluğu büyük ve bu sorumlulukları uyum içinde yerine getirerek Osmangazi’mizi daha yaşanabilir bir kent haline getireceğiz. Katılan ve destek veren tüm muhtarlarımıza teşekkür ediyorum.”

Muhtarların isteklerini toplayan, onları dinleyen anlayışın iyi bir kaynak ve proje planlaması ile de bunları 5 yıllık sürede tamamlayacağını düşünüyoruz.

 

Bursaspor’un kırdığı seyirci rekoru ülkemizin gündemine oturdu

Türkiye pazar akşamından bu yana Bursaspor’un kendi evinde oynadığı sezonun ilk maçında 41 bin seyirciyi aşan rekorunu konuşuyor.

Tokat Belediye Plevne Spor müsabakasını kapalı gişe oynayan Bursaspor’u tüm spor kanalları, yazarları, yorumcuları ballandıra ballandıra anlatırken, dünyadan da 3.Lig’teki bir takımın bu sayıda bir seyirciyi stadyuma çekebildiğine dönük haberler aktarılıyor.

Spor otoriteleri Bursaspor’un yeniden Süper Lig’e dönüşü için temennilerde bulunuyorlar. İlk maçtaki seyirci rekoru gösteriyor ki, Süper Lig de Bursaspor’u özlemiş.

Umarız her şey yolunda gider.

Zaman kaybetmeden alt ligleri atlayıp yeniden Süper Lig’e döneriz.

Bu arada, dünkü Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında, Özlüce’deki Bursaspor tesislerinin önündeki parselin  kalıcı gelir getirme amaçlı akaryakıt ve ticaret alanına alınmasına ilişkin plan değişikliği de yeniden kabul edildi.

Kulübün eski başkanlarından Kani Şen’in vefatına da üzüldük. Rahmet diliyoruz.

 

 

 

 

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X