İhsan Aydın
İhsan Aydın

Orhaneli’ne dev termal tatil köyü

Köşe Yazısını Dinle

90‘larda, şimdi kadük hale gelen 2020 Bursa Çevre Düzeni Planı‘nıyla, ilin güneyindeki 4 ilçenin toprakları kirletici sanayiye kapatılmıştı. Çünkü bu bölge Bursa‘nın içme ve kullanma suyu havzasıydı. Dolayısıyla, sanayinin girmediği Dağ ilçelerinin kalkınması için tarım ve hayvancılık dışında pek bir seçenek bırakılmamıştı. Bu da sanayi tesisleri açılamadığı için bölgenin hızla boşalmasına, kente akışına sebep oldu.

Fakat, şimdilerde kırsal turizm ile bölge büyük bir fırsat yakaladı. Belediyelerin ve özel sektörün, Keles, Orhaneli, Harmancık ve Büyükorhan ilçelerinde hizmete açtıkları irili ufaklı kırsal turizm tesisleri geri kalmış bu yörenin umudu olacak.

Orhaneli bölgenin en büyük ilçesi. Burada daha evvel Büyükşehir Belediyesi desteğiyle Karagöz Piknik Alanı etrafında hizmete giren ahşap konaklama tesislerine ilçenin bir başka noktasında yenisi ekleniyor.

Karma ve farklı bir konseptle daha evvel var olan bir termal tesis dev bir tatil köyüne dönüştürülüyor. Serçeler Mahallesi‘ndeki termal tesisi devralan Bursa Sağlıkçılar Derneği TÜSÇAD, buraya otel, havuzlu bungalov ve hobbit ev tarzı konaklama tesisleri yapmak için kolları sıvadı. İlçenin önceki dönem belediye başkanı Ali Aykurt’un teşviğiyle eski tesisi satın alan TÜSÇAD buradaki binaları yıktı.

Geçtiğimiz gün bölgeden bir dostumuz Serçeler’deki yeni karma termal tatil köyünün proje görsellerini iletti.

Gerçekten büyük bir yatırım öngörülüyor. Yörenin tanınması, bilinmesi, kalkınması ve istihdamına önemli katkılar yapacak güzel bir proje ortaya çıkarılmış.

Tamamladığında Orhaneli‘ye değer katacak bir yatırım olacağına inanıyoruz. Bu vesileyle, bölgeye büyük bir yatırım kararı alan TÜSÇAD yöneticilerini ve üyelerini kutluyoruz.

Sadağı Kanyonu’nundaki termal kaynağı Dağ yöresinin, Bursa‘nın ve Türkiye‘nin faydasına daha rantabl değerlendirmiş olacaklar. TÜSÇAD‘ın daha evvel de Orhaneli Göktepe‘de hobi bahçeleri ve yaşam alanları kurduğunu hatırlıyoruz.

Bölge yatırım için çok bakir. Bu tür kirletici olmayan projelerle desteklenmeli.

Orhaneli‘deki bu yatırım tamamlanırsa termal konaklama için Bursalılara Oylat dışında da alternatif sunulmuş olacak.

 

Bursa’nın yeni Bademli’si

Haftasonu bir grup dostumuzla Uludağ yolu üzerindeki Süleymaniye Mahallesi’ndeydik. Şehir merkezinin sıcaktan yanıp kavrulduğu anlarda buranın havası bambaşkaydı. Uludağ‘ın serinliği Süleymaniye‘nin üstüne çökmüş. Buraya mesleğin başlangıcında geldiğimizi hatırlıyoruz. Meşhur yıkımları izlemiştik. Şimdi planlı bir şekilde gelişmiş. Kentimizin tanınan ve varlıklı insanlarının aile konutlarının yer aldığı bir yerleşim olmuş.

Başka bir ifadeyle Bursa‘nın ikinci Bademli‘sine dönüşmüş.

Ormanın içinde sessiz sakin, bol oksijen alınacak harika bir yer. Şehrin gürültüsünden çok uzakta dingin bir yaşam için adeta biçilmiş kaftan.

Osmangazi ilçemiz sınırlarındaki Süleymaniye‘de hayatın durağanlaştığı, köy yaşamının modern konutlara sürdürüldüğü bu huzur semtini çok sevdik.

 

Bursalı akademisyene bakanlıktan yeni görev

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi Ankara‘da önemli bir görev üstlendi.

Prof. Dr. Pirinççi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Ajansı Başkanlığı‘na getirildi. Karada ve denizde çevre için önemli faaliyetler yürüten ajansın başında artık Bursalı akademisyenimiz olan Prof. Dr. Pirinççi görev yapacak.

Yeni görevini Mahmut Kaçar‘dan devralan Pirinççi Çevre Şehirlilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum‘a ve atamayı onaylayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a teşekkür etti. Uludağ Üniversitesi de hocalarının atandığı bu yeni görevi için tebrik etti.

Ferhat Hoca’ya biz de başarılar diliyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X