Kömür, krom, mermer, altın, manyezit, bazalt aklınıza ne gelirse her türlü cevher bu bölgede.
Ama gelişmişlik düzeyi ile Bursa‘nın sosyo ekonomik yönden en geride olduğu ilçeler de bu coğrafyada toplanıyor.
Orhaneli’nde Maden Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmaları devam ederken, mermerciler rotayı bu kez başka bir Dağ ilçesi olan Harmancık‘a kırdı.
Orhaneli Belediyesi‘nin öncülüğünde bölgeye Maden OSB kazandırma çalışmaları sürerken, önceki gün Akademik Odaları Birliği yöneticileriyle bu konuda ilçede bir toplantı gerçekleştirildi.
Bizzat Başkan İrfan Tatlıoğlu tarafından Bursa Akademik Odalar Birliği‘ne mensup oda başkanlarına sunum yapıldı.
Orhaneli’nde Maden OSB için odaların dava açmasını önlemeye dönük ön bilgilendirme toplantısının dumanı tüterken, dün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘nün sitesinde yeni bir mermer sahası açmak adına ÇED girişimi gözümüze çarptı.
Mermercilerin, Orhaneli Başköy‘de su kaynaklarını kirleten ocakları yargı kararlarıyla bir bir durdurulurken, bölgenin diğer ilçesi Harmancık‘ta da bu kez tarihi bir şehir kalıntısının olduğu tahmin edilen bölgeye çok yakın noktada yeni bir ocak açılması için ilk girişim yapıldı.
Bursa merkezli Altınsoy Madencilik, ilçenin Gedikören Mahallesi’nde 23,7 hektar alanda mermer ocağı açabilmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ÇED raporu başvurusu yaptı.
Şirket burada yılda 8 bin metreküp mermer üretmeyi hedefliyor.
Mermer ocağının açılacağı alanın hemen üstünde, tarihi bir medeniyet kalıntısının izlerinin bulunduğu tahmin ediliyor.
Asartepe olarak bilinen bölgede TRT ve Jandarma Genel Komutanlığı vericileriyle Orman Bölge Müdürlüğü‘nün yangın gözetleme kulesi de yer alıyor.
ÇED başvurusu nasıl sonuçlanır bilmiyoruz ama, gözü Harmancık’a diken mermercilerle çevrecilerin bu kez Bursa’nın en uzak ilçesinde yine karşı karşıya gelebileceklerini tahmin etmek güç değil.
İleri bir tarihte gerçekleştirilecek halkın bilgilendirme toplantısıyla, bölgede açılması düşünülen mermer sahasının çevreye olası etkileri hakkında Gedikören Mahallesi sakinlerine sunum yapılması da bekleniyor.
Büyükşehir Stadyumu
Bugünlerde kentiçi yönlendirme tabelalarında bir şey dikkatimizi çekiyor.
Daha çok, yeni stadyum çevresine ulaşan yollara monte edilen, ‘Büyükşehir Stadyumu’ tabelaları aslında bir mesaj da veriyor.
Yeni stada Bursa’da, ‘Timsah Arena’ adı verilmesine dönük beklentiler var.
Büyükşehir Belediyesi kent bütçesinden önemli oranda kaynak ayırdığı stadın ismini de Belediye ile bütünleştirdi.
Bilboard’lardaki fotoğraflara da Büyükşehir Stadyumu yazıldı.
Yeşil beyaz fonda hemen her noktaya monte edilen tabelalarla bir yandan yeni stadyuma ulaşım yönlendirilirken, Bursalılara da, ‘Buranın adı Büyükşehir Stadyumu” mesajı veriliyor.
Taraftarın gönlünde stadın ismi, proje figüründe olduğu gibi Timsah Arena olarak görünse de oranın adının resmen Büyükşehir Stadyumu olduğu da netleşmiş oldu.
Büyükşehir Stadyumu’nda Bursaspor’dan bol galibiyetler bekliyoruz.
Yıldırım’ın kitabı
Dün katılamadık ama Yıldırım Belediyesi, yeni bir kitabın sunumunu yaptı.
Masamızın üstünde, ‘Bursa’da Kurtuluş ve Cumhuriyet’ adlı kitap kentin geçmişine dönük birbirinden özel fotoğraflar içeriyor.
Kurtuluş mücadelesi ve Atatürk‘ün kentimize yaptığı ziyaretlerden özel karelerin bulunduğu kitabın müellifi M. Haluk Türkgöz.
Kitabı yayına meslektaşımız Rıdvan Tümenoğlu hazırlamış.
Bursa’nın bakir, yoksul, betonu az yıllarından günümüze dek değişimi gözlemek için fotoğrafları iyi süzmek gerekiyor.
Biz hepsini tek tek inceledik.
Bursa keşke o günkü sadeliğini koruyabilseydi.
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali‘yi Ata’nın 77. ölüm yıldönümünde kent belleğimize böylesi kalıcı bir eser kazandırdığı için kutluyoruz.