İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Kökünü kazıyacaklardı ama bugün milyonu aştı

Türkiye’nin yakın tarihi, baskı, tehdit, muhtıra ve darbelerle dolu.

Demokratik yollarla işbaşına gelmiş hükümetin, tehditle görev yapamaz hale getirildiği 28 Şubat 1997 postmodern darbesinin, geride en fazla tahribat bıraktığı kurumlardan biri de İmam-Hatip Liseleri oldu.

Okullardaki öğrenci sayısı hızla azaltıldı, çoğu bu yüzden kapandı, katsayı engeliyle mezun olanların üniversitelere girişlerinin önü kesildi.

Dönemin garnizon komutanları, vali, kaymakam ve milli eğitim müdürleri bu okulların öğrenci sayısının eritilmesi, geriletilmesi için özel olarak görevlendirildi.

Kapanan okulların başka kurumlara tahsisi için özel çaba harcandı.

O vakit, bürokrasi ve siyaset destekli cuntanın, kökünü kazımak istediği eğitim kurumları, bugün yeniden yüzbinlerce öğrenci sayısına ulaştı.

Türkiye genelinde şimdi 2 milyonun üstünde İmam-Hatip Lisesi öğrencisinden bahsediliyor.

Bu girişi niye yaptık?

Dün ziyaretimize kısa adı BİHMED olan, Bursa İmam-Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği‘nin Başkan ve yöneticileri geldiler.

Başkan Kadir Oruç ile yöneticiler Mustafa Yavuz ve Mürsel Durmaz masamıza bir de davetiye bıraktılar.

Bursa’daki İmam-Hatip Lisesi mezunları, 30 Mayıs 2013 Cumartesi (yarın) günü 23. Pilav Günü için Yıldırım‘daki Bayrak Meydanı‘nda biraraya gelecekler.

Oruç, mezunları yarın saat 18.30‘daki pilav gününe beklediklerini söyledi.

 

75 okul, 35 bin öğrenci

 

Oruç, 28 Şubat öncesi Bursa’daki İmam-Hatip Liseleri’nde 14 bin öğrenci eğitim alırken, sonrasında binin altına kadar düşürüldüğünü, şimdi sayının 35 bini aştığını anlattı.

Başkan’ın anlattığına göre 28 Şubat mimarlarının 8 yıllık zorunlu eğitimle kapatmaya kalktıkları İHL’ler yeniden canlanmış.

O dönem, ülke genelinde 60 bine kadar geriletilen İHL öğrencisi sayısının bugün yarıdan fazlası yalnız Bursa’da eğitim görüyor.

BİHMED Başkanı Oruç, Bursa’daki il merkezi ve ilçelerdeki İHL ve ortaokulu sayısının 75’e çıktığını, ancak, öğrenci talebinin fazlalığı nedeniyle yeni dersliklere ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Bu amaçla hayırsevereler ve devletin ilgili kurumlarından yeni derslikler beklediklerinin altını çizdi.

BİHMED Başkanı, Osmangazi‘de Nizam Karasu ve Mihraplı İHL binalarının bitişiğine yeni ek binalar yapılacağını da bildirdi.

Bursa’daki belediye başkanlarından yeni İHLve ortaokul binalarının yapımı için arsa üretmelerini beklediklerini de dile getiren Oruç şöyle devam etti:

Okullarımızdaki dersliklerde 40-45 öğrenci mevcudu var. Bizler, 28 Şubat’ta Yıldırım’daki merkez İHL binamızı öğrenci sayısı yetersiz diye kapatıp, kaymakamlık binasına dönüştürmek isteyen kaymakamlar da gördükdiye konuştu.

Oruç’a, Bursa’daki İHL’linin toplam öğrenci sayısı içindeki oranını da sorduk.

Kentimizdeki öğrencilerin sadece yüzde 13’ü İHL ve İmam-Hatip ortaokullarında okuyor.

 

BKSTV sanat çınarımız

 

Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) kentin adeta sanat çınarına dönüştü.

54. Uluslararası Bursa Festivali‘ni yine BKSTV programladı.

BKSTV, Senfoni konseri ile açılan festivalin ikinci gününde Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu‘nda ünlü sanatçı Zara’Bursalılarla buluşturdu.

Yağmur altındaki konseri izleyenlerdendik.

Anadolu‘nun dört bir yanından türküler söyleyen Zara, hanımefendi kişiliği, düzgün hitabeti, topluma verdiği bütünleştirici mesajları, muhteşem sesi ve sahnedeki performansı ile Bursalıları büyüledi.

Siyasi atmosfere kapılıp, festival etkinliklerini es geçmemenizi öneririz. 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X